¨

Sommerhuse svømmer i kloakvand

Foto: TV ØST

Et stort sommerhusområde i Gedesby på Falster står nu under vand. De seneste dages kraftige regnvejr betyder, at kloakkerne ikke længere kan følge med.

Det er ikke lutter idyl i forhaven hos John Weber. To dages kraftig regn har nu fået klokkerne til at løbe over.

- Det er utrolig ulækkert. Vi har afføring og hygiejnebind i forhaven. Det er jeg ikke vandt til at have, siger John Weber.

Men det er ikke første gang i år at byen er oversvømmet. Regnvandet kan ikke komme væk, da byens afvandingskanaler er fyldt med bundgræs. En ændring i miljøreglerne betyder, at landviningslauget kun må fjerne græsset fra bunden én gang om året. Men det er ifølge formanden slet ikke nok.

- De bør give os en tilladelse for at vedligeholde kanalerne, som de altid har været vedligeholdt. Så havde der ikke set sådan ud, siger Torben Friis Larsen, formand, Bøtø Nor Landvindingslaug.

I Gedesby frygter man nu kloakvandet. Det er nemlig sundhedsskadeligt - det seneste skybrud i København kostede en 62-årig mand livet. Indtil videre er det dog ikke rotter, men afføring, der kommer op af kloakken.

- Folk de kommer ud og træder i det, og så roder de i det med hænderne, og så kommer der E-coli over det hele. Det er livsfarligt, siger Jan Christiansen.

Flere beboere har forsøgt at kontakte Guldborgsund kommune, men det har ikke fået dem til at rykke ud med pumperne.

- Jeg er meget forarget over, at der ikke bliver gjort mere end der gør. Jeg synes ikke, at det kan være rigtigt, siger John Weber.

I Guldborgsund Kommune vil man nu forsøge at hjælpe de mange sommerhusejere.

- Efter ferien så vil vi drøfte det her igen med administrationen for at se, om vi ikke kan gøre det bedre inden for loves rammer. Ellers vil jeg forsøge at få miljøministeren til at lempe på nogle regler, siger Arne Graae Jensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Guldborgsund.

02:15 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App