Rovfugl sad fast i busk - reddet af familie på skovtur

En familie på skovtur på Falster reddede i weekenden en musvåge, der var kommet galt afsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt er de sky og ikke meget for kontakt med mennesker. Men det var dog kontakten med mennesker, der i weekenden reddede en musvåge, der ellers var kommet galt afsted og sad fast i et buskads i skoven ved godset Corselitze på Østfalster.

- Min familie var på en vandretur i skoven, da vi pludselig hørte noget pusle kraftigt i skovbunden. Og det viste sig så at være en musvåge, der sad fast i nogle grene på skovbunden, siger Kristian Pilborg, der filmede hele episoden.

Musvågens ene fod sad låst fast mellem en gaffelformet gren og en kvist på skovbunden.

quote Den fløj en runde eller to omkring os, før den forlod stedet igen. Næsten som om, at den ville sige tak

Kristian Pilborg

- Det var ikke store grene, men nærmere tynde kviste, som man næsten ikke kan forestille sig kunne holde fuglen fast. Jeg tror bare, at fuglen havde været rigtig uheldig med den måde, som den blev fanget på, siger Kristian Pilborg og fortsætter:

- Det var dens ene ben, der sad låst fast, og grenens form gav den ekstra styrke. Her lå den så fast på ryggen, så den ikke kunne bevæge sig og havde den ene klo mast bagover, så det må have gjort ondt, når den bevægede sig.

Bange for fuglen

Familien skulle dog lige tage mod til sig, før de gik i krig mod buskadset.

- Vi var bange for, om den kunne finde på at angribe os. Den har jo både spidse klør og et spist næb – og når man kommer tæt på sådan en musvåge, så kan man jo også se, at det er en helt vildt stor fugl. Men det var min mor, der var den modige. Hun gik forsigtigt hen til fuglen og knækkede grenene en ad gangen, fortæller han.

Læs også
Dramatisk redningsaktion: Flere rådyr fanget på isen
Læs også
Dramatisk redningsaktion: Flere rådyr fanget på isen

Til sidst slap fuglen fri – og den fløj straks fra stedet.

- Den virkede ikke til at have fået nogen skader – hverken på benet eller på selve kloen. Den fløj en runde eller to omkring os, før den forlod stedet igen. Næsten som om, at den ville sige tak, fortæller Kristian Pilborg.

Biolog roser redning

Runden handlede dog nærmere om, at fuglen prøvede at finde ud af, hvad der var sket – og at den ville vinde højde og fart, siger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening. Han roser familien for at have sat fuglen fri igen.

Fakta om musvågen

Vingefang: Op til 1.28 cm. 

Ynglebestand i Danmark: ca. 5.000.

Ynglealder: Tre år

Fuglen er mest almindelig i Jylland, og mindst almindelig i Vestsjælland.

 

Læs mere om musvågen her

 

Kilde dof.dk

- Det var rigtig godt, at de hjalp den fri, og at de nærmede sig fuglen så roligt, som de gjorde. Musvågen er ikke truet i Danmark, men de har nok reddet dens liv ved at slippe den fri, siger han.

Musvågen er en såkaldt åbenlandsfugl, der især jager i grøftekanter og i skovbryn. Og det er nok i forbindelse med jagt, at den er kommet galt afsted, gætter biologen.

- Vi finder jo aldrig ud af det, men det kan være sket, at den har forsøgt at fange en mus, og derved har fået benet i klemme. Den sidder i grene helt tæt ved jorden, så det kan godt være forklaringen, siger han.

Corselitze på Falster er kendt for at ligge midt i noget rigtig smuk natur.
Corselitze på Falster er kendt for at ligge midt i noget rigtig smuk natur. Foto: Open Street Map © OpenStreetMap contributors

Sjælden oplevelse

Knud Flensted kalder det sjældent, at det sker på denne måde – men siger, at det ikke er sjældent, at musvåger kommer til at sidde fast.

- Det sker ofte, at de kommer til at sidde fast i et hegn eller en tråd. Og det kan godt koste dem livet, siger han.

Bestanden af musvåger i Danmark er rimelig konstant, og præges især af, hvordan deres byttedyr, typisk mus, klarer sig gennem vinteren.


Nyhedsoverblik