¨

Ny børnehave i Eskilstrup bygges midt i skoven - i dag blev første spadestik taget

Det nye Søruphus, som arkitekterne forestiller sig, at det kommer til at se ud. Foto: Dan-Project

Når børnene på Søruphus næste år kan flytte ind i det nye hus, så bliver det en bygning, der lever op til alle krav til miljøvenlighed.

Initiativrige børn med skovle og spader i gang med at grave ud til et nyt hus er et syn, som de fleste voksne normalt ville undre sig over. 

Alligevel var det præcis disse kræfter, som sammen med formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, torsdag blev sluppet løs på byggepladsen i Eskilstrup, hvor det nye Søruphus skal opføres.

Når vi går på opdagelse i skoven, studerer vi dyr, planter, træer og insekter

Marianne Olsen, afdelingsleder

Her blev det første spadestik taget til byggeriet, der skal huse børnene, der i dag går i Skovbørnehaven Søruphus i Hannov Skov. Her er bygningen dog nedslidt og langt fra optimal til formålet.

Helt ude i skoven

Selvom børnehaven nu får en ny bygning, så er der stadig tale om en skovbørnehave, der ligger midt i en fredet skov. Og det er meningen, at huset skal bruges af andre end børnene.

- Vi vil gerne etablere et sted, som også kan bruges og lånes af lokalsamfundet i og omkring Eskilstrup. Placeringen er helt unik midt i en fredet skov, og det skal vi udnytte, siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget.

Der er tale om et Svanemærket byggeri. Det betyder, at det skal leve op til en række stramme miljøkrav. Det må populært sagt hverken koste meget energi at bygge, at bo eller arbejde i eller, når det senere skal rives ned. Samtidig må der ikke bruges skadelige stoffer i bygningerne eller til at skabe materialerne, huset er skabt af. 

Forældre er glade

Blandt forældre og pædagoger glæder man sig til det nye byggeri er færdigt. Udover bedre forhold, så får man fremover mulighed for bedre at kunne tage børnene med indenfor til nærmere undersøgelser eller leg, fortæller afdelingsleder Marianne Olsen.

- Når vi går på opdagelse i skoven, studerer vi dyr, planter, træer og insekter. De dage, hvor vi på grund af vejr eller andet ikke kan være så meget ude, får vi nu mulighed for at tage skoven med ind i et slags eksperimentarium, hvor vi sammen med børnene kan undersøge det, vi finder derude, siger Marianne Olsen.

Det er den lokale entreprenørvirksomhed Bo Hus, der skal bygge børnehaven, der er tegnet af lokale arkitekter fra Dan-Project.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App