¨

Ny udvikling i digesag - brev til minister skaber intern splid i bestyrelse

Formand for Det Falsterske Digelag orienterede ikke resten af bestyrelsen, før han sendte brev til miljøministeren om digestrid. Foto: TV2 ØST

Striden om cykling på et dige ved Marielyst Strand på Falster lander nu på miljøminister Lea Wermelins (S) bord.

Miljøminister Lea Wermelin (S) inddrages nu i en årelang strid mellem Guldborgsund Kommune og Det Falsterske Digelag.

Det sker i form af et åbent brev fra formanden for Det Falsterske Digelag, Søren Bjerregaard.

Sagen handler om, hvorvidt det skal være tilladt eller ulovligt at cykle på et 17,5 kilometer langt dige ved Marielyst Strand på Falster. 

Digelaget skal da være velkommen til at inddrage ministeren

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

I brevet appellerer formanden til ministeren om at 'udfærdige regler, der begrænser færdslen på kystbeskyttelsesanlæg, der ikke som udgangspunkt er opført som egnede til langsgående færdsel, herunder cykling'.

Brevet afsluttes med et håb om, at ministeren vil hjælpe digelaget med at beskytte diget mod Guldborgsund Kommune, som beskyldes for ikke at tage klimaændringerne alvorligt. 

Bestyrelsen så ikke brevet

Brevet har skabt intern splid i Det Falsterske Digelag, som ifølge bestyrelsesmedlem Per Kamper Hansen ikke har haft mulighed for at godkende brevet, inden formanden har sendt det til ministeren.

Derfor har han sendt et nyt åbent brev til miljøministeren og borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten), hvor han 'beklager meget at vi ikke lokalt ordner tingene i mindelighed fremfor at sende vores beskidte vasketøj over til ministeren.'

Per Kamper Hansen mener, at det bør være muligt at gå og cykle på diget og håber, at sagen hurtigt finder en endelig løsning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Striden handler om dette gamle dige ved Marielyst Strand på Falster. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Overfor Folketidende siger borgmester John Brædder, at han ryster på hovedet af udviklingen.

- Digelaget skal da være velkommen til at inddrage ministeren. Så kan hun måske ved selvsyn konstatere, at cykling ikke skader diget. Men jeg synes, at det er mærkeligt, at man i digelaget ikke i stedet ønsker at søge en dialog med kommunen, så vi kan finde en god måde at håndtere cyklingen i det skønne naturområde, siger John Brædder.

Striden om det 17,5 kilometer lange dige har kørt i mere end 20 år, og Det Falsterske Digelag er flere gange blevet politianmeldt af Guldborgsund Kommune for ikke at have fjernet skiltene. 

00:33

Se eller gense indslaget fra august 2019, hvor striden om diget blev afgjort, inden sagen nu begyndte at rulle igen.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App