Ny plan for skandaleramt skolebyggeri

Byggeriet af den nye Sundskole har været ramt af omfattende problemer. Men nu har kommunen lagt en ny plan for færdiggørelsen af byggeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Konkurs, store forsinkelser og bygningsskader. 

Byggeriet af den nye Sundskole på det østlige Lolland har i høj grad været udfordret, og det sidste års tid har byggeriet stort set stået stille. 

Men nu har Guldborgsund Kommune lagt en ny plan for, hvad der skal ske med skolebyggeriet. 

- Vi skulle som bygherre være sikre på, at vi bruger borgernes penge rigtigt, og det synes jeg, at vi har sikret os i den her proces, fastslår Jesper Blomberg (DF), der er formand for børn- og skoleudvalget og fortsætter: 

- Det har taget lidt længere tid, men jeg er sikker på én ting, og det er, at der kommer en ny skole.  

Formand for Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Jesper Blomberg (DF) mener, det har været nødvendigt at vente med at genoptage byggeriet af skolen.
Formand for Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Jesper Blomberg (DF) mener, det har været nødvendigt at vente med at genoptage byggeriet af skolen. Foto: Signe Alvang - TV2 ØST


Skole skal stå færdig i 2025

Planen er, at byggeriet skal sendes i fagudbud til sommer. Det vil sige flere små udbud i stedet for ét stort. 

Herefter skal byggeriet genoptages i december 2024, hvorefter det vil tage omkring et år at færdiggøre byggeriet, så skolebørnene kan indtage de nye rammer i slutningen af 2025.

- Det er den måde, som både vores rådgiver og projektleder har fundet ud af, er den mest farbare måde, siger Jesper Blomberg. 

Taget har flere steder været utæt, hvilket har betydet, at der har været trængt vand ind i bygningen. Utæthederne er nu blevet fundet og udbedret.
Taget har flere steder været utæt, hvilket har betydet, at der har været trængt vand ind i bygningen. Utæthederne er nu blevet fundet og udbedret. Foto: Signe Alvang - TV2 ØST

Byggeri med stor bevågenhed

Byggeriet af den nye skole startede under stor festivitas, da det første spadestik blev taget i maj 2021. 

Skolen fik fra start stor international bevågenhed og anerkendelse.

Svanemærket folkeskole - sundby
Læs også
Endnu en international anerkendelse til ny skole på Lolland
Svanemærket folkeskole - sundby
Læs også
Endnu en international anerkendelse til ny skole på Lolland

Men i december 2022 var der ikke mere at fejre, da totalentreprenøren BO-HUS gik konkurs og efterlod byggeriet halvfærdigt.

Siden har det været uvist præcis, hvad der skulle ske med byggeriet.

- Jeg er super ærgerlig over, at totalentreprenøren valgte at indgive sin konkurs, som ved alle konkurser så stopper arbejdet, og det har det også vist sig at gøre her, siger udvalgsformanden.

Udbud trukket tilbage

Fremtiden for byggeriet lysnede, da kommunen sendte opgaven med at bygge skolen færdig i udbud igen i august.

Men kort tid efter blev udbuddet trukket tilbage igen, fordi der var fundet flere bygningsskader på skolen, der skulle undersøges nærmere. 

Det var blandt andet flere store revner i betonelementerne. 

-  Jeg vil da ikke sige, man går i panik, men man er da nødt til at gøre et eller andet alvorligt, meget hurtigt for at få undersøgt, hvorfor pokker det sker, siger Søren Petersen, der er projektleder på byggeriet.

Eksperter har taget prøver at betonen for at finde ud af, hvorfor der opstod revner. Her er der blevet boret et hul i betongulvet.
Eksperter har taget prøver at betonen for at finde ud af, hvorfor der opstod revner. Her er der blevet boret et hul i betongulvet. Foto: Signe Alvang - TV2 ØST

Siden har eksperter fra Teknologisk Institut undersøgt skaderne nærmere, og undersøgelserne konkluderer, at skaderne kan udbedres.

-  Det var en lettelsens suk, da vi ligesom kunne konstatere, at konstruktionerne er, som de skal være, siger Søren Petersen. 

Derfor er kommunen nu snart klar til at sende byggeriet i udbud igen. 

Der har været skimmelsvamp flere steder i bygningen, men det er nu væk, efter man har varmet bygningen op og åbnet op flere steder.
Der har været skimmelsvamp flere steder i bygningen, men det er nu væk, efter man har varmet bygningen op og åbnet op flere steder. Foto: Signe Alvang - TV2 ØST

Begrænset glæde hos naboer

Den nye plan vækker glæde i det nybyggerområde der ligger klods op af skolen, og hvor flere har valgt at flytte til netop for at komme tæt på den nye skole.

Men selv om beboerne er glade for, at der nu ligger en plan, så mener de, at det har taget al for lang tid at få genoptaget byggeriet:

- Det er super ærgerligt, at man ikke opdagede skaderne lidt tidligere, så havde vi måske været lidt længere fremme i processen. Det er ligesom om, at det ene tilbageslag har fulgt det andet, og det er vi rigtig kede af, siger Jacob Pfeffer, der er formand for grundejerforeningen Egehegnet og fortsætter:

- Der er grundejere, der er flyttet her til for skolen, som nu kan se, at deres børn ikke når at komme over på den nye skole, og det er super trist og fylder faktisk rigtig meget hos de pågældende familier. 

Jacob Pfeffer er formand for den nærliggende grundejerforening. Han mener, det er kritisabelt, at det har taget så lang tid for kommunen at genoptage skolebyggeriet.
Jacob Pfeffer er formand for den nærliggende grundejerforening. Han mener, det er kritisabelt, at det har taget så lang tid for kommunen at genoptage skolebyggeriet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Konkursen og forsinkelserne vil få økonomiske konsekvenser for byggeriet, men det er endnu uvist hvor meget.


Nyhedsoverblik