¨

Nu er retssagen i gang: Fik betjent uskyldige dømt i retten?

Arkivfoto. Foto: Rigspolitiet

En 59-årig politibetjent er tiltalt for i tre sager at have talt usandt i retten, så flere personer er blevet dømt for færdselsforseelser.

Politifolk regnes normalt i Danmark blandt de faggrupper, der har den allerhøjeste troværdighed.

Tirsdag er en politibetjent imidlertid tiltalt ved Retten i Nykøbing Falster for i tre sager mellem 2011 og 2015 at have vidnet falsk mod bilister fra Lolland og Falster, så de efterfølgende er blevet dømt for at køre påvirket af enten hash eller alkohol. 

Der er nedlagt navneforbud i sagen, ligesom den omtalte mands politikreds ikke må nævnes.

Retssagen begyndte klokken 9.30 i et af de mindre retslokaler ved Retten i Nykøbing Falster - et lokale der er fyldt med tilhørere. TV ØSTs journalist Jessica Skovmose liveblogger fra retssalen. Se bloggen nederst i artiklen.

Vi kender ikke motivet

Retssagen er speciel, da der ikke er noget kendt motiv for, at manden ifølge tiltalen valgte at udskrive falske rapporter om færdselskontroller og efterfølgende valgte at afgive urigtige oplysninger i retten om sagerne.

Det er politimanden tiltalt for

Forhold 1:
Overtrædelse af §164 stk 1 og 2 (op til 6 års fængsel for at afgive urigtige oplysninger) fra 7. juni 2011 i strid med sandheden i politiets rapportmateriale at have anført, at han havde set FP, der var spirituspåvirket, føre bil i Væggerløse den 18 maj 2011 kl. 16.09.

Forhold 2: 
Overtrædelse af §164, stk 1 og 2 ved at give samme urigtige oplysninger i retten som i forhold 1

Forhold 3:
Overtrædelse af §155 (misbrug af embede) og § 164 stk 1 og 2 ved at hævde, at han havde set NE, der havde røget hash og ikke havde kørekort, føre bil i Sakskøbing den 12. maj 2015 kl. 16 samt at han ved visitation var i besiddelse af en tændingsnøgle til bilen. Herved misbrugte han sin stilling som polititjenestemand til at krænke privates eller det offentliges ret. 

Forhold 4:
Overtrædelse af §155 og 164 stk 1 og 2 da han vidnede i retten og gav urigtige oplysninger om det i forhold 3

​​​​​​Forhold 5:
Overtrædelse af 155 og 164 stk 1 og 2 ved i straffesag mod SSH den 23. juni 2015 at have afgivet urigtige oplysninger i en politirapport om at han havde set SSH, der havde indtaget hash, føre bil i Sakskøbing den 3. juni kl. 13.50. Herved misbrugte han sin stilling som polititjenestemand til at krænke privates eller det offentliges ret. 

Forhold 6:
Havde vidnet i retten om ovenstående i forhold 5
Se mere

Betjenten selv nægter sig ifølge sin advokat Stine Gry Johannessen skyldig i tiltalerne.

Sagen er usædvanlig, fordi de falske vidneudsagn og rapporter ifølge Statsadvokaten i København har fået andre dømt. Det er dog ikke uhørt, at betjente selv havner på anklagebænken i en retssal.

Tidligere på året er to politiledere tiltalt for at lyve i retten om forløbet i Tibetsagen. I en anden sag fra 2015 blev to betjente straffet med dagbøder, fordi de skrev en falsk politirapport for at dække over en meddeler.

Overblik

Betjent tiltalt for at lyve i retten

Livedækning afsluttet09. okt 2018 15:30

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App