Mor til to frygtede at fryse hele vinteren - nu strømmer hjælpen til

En artikel om en enlig mor, der har svært ved at betale varmeregningen har tiltrukket sig flere tusind kommentarer på facebook.

- Jeg synes, at jeg kan gøre en forskel. Så det vil jeg gerne gøre.

Sådan siger Christian Jørgensen Tokkedal, der er en af de brugere på Facebook, der personligt stiller op for at hjælpe en enlig mor og hendes to børn, efter de onsdag blev omtalt i TV2 ØST.

Det er Mette Willumsen fra Orehoved på Falster, der frygter, hvordan hun skal komme igennem vinteren med de høje varmepriser, og fortæller, hvordan hendes børn allerede nu fryser. Hun er nemlig på ressourceforløb, hvor man får en ydelse svarende til kontanthjælp - og det er langt fra nok til at dække stigende priser på mad, strøm og fyringsolien til huset.

Det har udløst mere end 2.000 kommentarer fra brugere. Både brugere, der mener at familien kan klare problemet ved at tage ekstra tøj på - og folk der konkret vil hjælpe.

Læs også
Enlig mor til to kan ikke betale varmen: - Mine børn fryser allerede nu
Læs også
Enlig mor til to kan ikke betale varmen: - Mine børn fryser allerede nu

- Jeg synes altså, at der var for mange kommentarer, som jeg synes var for lave og for trælse. Og derfor ville jeg gerne gøre lidt ekstra. Jeg forsøger hvert år at hjælpe nogen - og år bliver det så Mette Willumsen, siger han. Han vil til vinter kigge ned med mindst 100 liter fyringsolie og en overraskelse til familien.

Flere tilbyder hjælp på Facebook

Mette Willumsen er kronisk syg og på ressourceforløbsydelse - en ydelse, der svarer til kontakthjælpssatsen. De penge, hun normalt har til at fylde fyringsolie på fyret, er blevet spist op af stigende udgifter til mad, el og benzin.

- Jeg kan mærke, at det begynder at påvirke mig psykisk. Jeg er nervøs, jeg bliver ked af det, og jeg sover ikke særligt godt, siger Mette Willumsen.

Mette Villumsens ærlige fortælling har berørt flere brugere på Facebook og lokale borgere, som nu tilbyder en hjælpende hånd.

- Hej Mette. du må gerne få cirka 200 liter olie, som jeg ikke skal bruge.. det er i en olietank i kælderen, og det er fem år, siden fyret røg ud, skriver Hanne Hansen på Facebook.

Tilbyder olie

Prisen for fyringsolie er det seneste år steget fra omkring 10.000 kroner til knap 18.000 kroner for 1000 liter.

Kan nu hente gratis brænde og æg

Mette Willumsen fortæller til TV2 ØST, at hun også har fået flere private beskeder fra borgere, der tilbyder hjælp.

- Jeg har fået private beskeder på Messenger, hvor folk skriver og tilbyder mig hjælp. Så i morgen skal jeg faktisk ned og hente lidt brænde hos én, der gerne vil betale min benzin, så jeg kan hente det hos en mand, der har et sommerhus i Marielyst. Han skulle alligevel hente brænde til sin egen familie og har tilbudt mig at tage med i samme ombæring, fortæller hun.

- Der er også en anden én fra byen, som har skrevet, at vi gerne må komme og hente æg hos hende, når mig og pigerne har behov for det. Det er også en god håndsrækning, for æg er også dyre, og pigerne elsker at bage, men det er noget man hurtigt skærer fra, som de dyre ting.

Mette Willumsen har valgt at lukket husets førstesal op for at spare på varmen. I stedet vil hun sove på sofaen i stuen, selvom det gør hendes helbred dårligere.
Mette Willumsen har valgt at lukket husets førstesal op for at spare på varmen. I stedet vil hun sove på sofaen i stuen, selvom det gør hendes helbred dårligere. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST


Det var også en anden lokal borger, der direkte havde efterlyst Mette Willumsen i en lokal Facebook-gruppe, fordi hun skulle flytte og derfor skulle have tømt sin fryser. Så tilbød hun Mette Willumsen og hendes børn en masse gratis mad.

Efterlyser politisk handling

De tilbud, som Mette Willumsen har fået, har rørt hende dybt - at så mange lokale borgere har tilbudt at hjælpe hende og hendes børn. 

- Jeg blev virkelig rørt af de søde beskeder, jeg fik. Som jeg skrev til en af dem, så løb tårerne ned ad kinderne af mig. Jeg blev simpelthen så rørt. Især efter jeg havde læst de første lidt negative kommentarer fra folk. Det berørte mig virkelig.

Men hun savner stadig et politisk svar på problemet.

- Det er nu og her, jeg får tilbudt noget hjælp – og jeg er virkelig taknemmelig, det skal ikke misforstås, men hvad så om to måneder? Det brænde, jeg kan hente løser ikke mit problem. Jeg får gratis varme i en uge, men det holder da ikke et halvt års vinter, så på den måde mangler jeg en seriøst handling rent politisk, siger Mette Willumsen.

- Der er mange forskellige, der har budt ind, og det hjælper alt sammen på hver sin måde, men det hjælper desværre ikke på det dilemma, at der mangler 1000 liter olie på min tank om en måned med den udgift, der dertil hører eller brænde, som jeg mangler til min brændeovn.

Mødrehjælpen: Der er akut behov for hjælp

Onsdag sagde Mødrehjælpen, at de fattigste børnefamilier i takt med, at inflationen stiger får svære ved at betale selv basale ting som mad og varme. Derfor mener de, at der er akut brug for hjælp:

- Vi mener, det er på tide, at der kommer nogle hjælpepakker til de allerfattigste børnefamilier. Der er nogle familier her, der virkelig er hårdt ramt, og hvor vi går et efterår og en vinter i møde, hvor jeg simpelthen er bange for, at der er nogen, der vil gå fra hus og hjem, sagde Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.