¨

"Marcipanbrødet" på skinner

Foto: TV ØST

Gedserbanen kunne for første gang lørdag sætte veteranlokomotivet "Marcipanbrødet" på skinnerne. Lokale har kæmpet for at få tilladelse til det i over fire år.

200 gæster havde sat sig godt til rette, da Marcipanbrødet rullede over Gedserbanen for første gang siden 2010. Og det var en tur, der kun kunne finde sted på grund af frivilliges indsats for at få det til at ske.

Bevaringsforeningen for Gedser Remise har nemlig arbejdet hårdt for at få banen klar, og for at få en tilladelse til veterankørsel på banen i hus.

- Vi har repareret overførsler og fået skiftet en del sveller, der ikke var i god nok stand til at blive brugt. Langt det meste er sket ved frivilligt arbejde, siger Hans Østergaard, der er formand for foreningen.

Foreningen fik også 1,3 millioner kroner af en veterantogspulje fra Trafikstyrelsen, og de er blevet brugt til at hyre de professionelle maskiner, der også var behov for ved renoveringen.

Sidste almindelige togkørsel fandt sted på banen tilbage i 2009, og i året efter blev banen allerede indtaget af veterantogsentusiasterne. Men derefter røg tilladelsen, og det har altså taget foreningen fire år at få den igen. Blandt andet fordi der er store krav i forhold til banens vedligehold og tilstand.

Derfor var det en yderst tilfreds formand, der kunne sætte sig i "Marcipanbrødet" lørdag.

- Det er jo simpelthen det helt store prik over i'et, at det nu endelig er lykkedes. Der er rigtig mange frivillige, der har en andel i, at det har kunnet lade sig gøre. Og vi er alle sammen rigtig glade, siger Hans Østergaard.

Blandt gæsterne på dagens kørsel var blandt andet borgmester John Brædder.

Dagens premiere-kørsel bliver også den sidste i nogle måneder. Først i påsken og i sommersæsonen begynder banen rigtigt igen. Foreningen kunne bare ikke vente indtil da, efter tilladelsen og toget var sikret - og derfor blev den sidste efterårsweekend taget i brug.

Lars Hermansen fra Nykøbing Falster har lavet en video af "Marcipanbrødet" i sving for første gang på banen. Den kan ses herunder.

00:24 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App