- Man har testet murstene, og de kan godt holde 50 til 100 år endnu

Guldborgsund Kommune er begyndt at genbruge materialerne fra de huse, kommunen river ned. Det har store miljømæssige gevinster, lyder det fra ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det røde murstenshus har stået tomt og faldefærdigt i Horbelev på Falster i adskillige år. Derfor er kommunen nu gået i gang med at jævne det med jorden.

Det er der ikke noget usædvanligt i, for i løbet af de sidste tre år har Guldborgsund Kommune revet 125 ejendomme ned, der har været i så dårlig stand, at de ikke stod til at redde.

Men huset i Horbelev skiller sig alligevel ud.

For i stedet for at skille sig af med alle materialerne, vil kommunen nu forsøge at genbruge så meget af huset som muligt.

- Vi har en politisk målsætning om, at vi så hurtigt som muligt skal i gang med grøn omstilling og nogle flere bæredygtighedsprojekter, og derfor synes jeg, det er fantastisk at bruge et prøvehus til at se, hvor langt vi kan komme med det her, siger Annemette S. Johnsen (SF), der er formand for Teknik-, Klima- og Miljøudvalget.

Formanden for udvalget Annemette S. Johnsen (SF) glæder sig over projektet, der både er grønt og bæredygtigt.
Formanden for udvalget Annemette S. Johnsen (SF) glæder sig over projektet, der både er grønt og bæredygtigt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Selektiv nedrivning

Huset bliver stille og roligt pillet ned via en selektiv nedrivning, hvor materialerne fra huset sorteres og behandles nænsomt, så de senere kan genanvendes.

For selvom huset ikke kan bruges mere, så kan byggematerialerne godt bruges igen.

- Man har testet murstene, og de kan godt holde 50-100 år endnu, så de er gode nok, siger Morten Renner, der er direktør i Renner Pedersen Entreprise, som står for at rive huset ned. 

De enkelte mursten bliver renset for mørtel, så de er klar til at blive genbrugt, forklarer Morten Renner, der er direktør i det firma, der står for den selektive nedrivning af huset.
De enkelte mursten bliver renset for mørtel, så de er klar til at blive genbrugt, forklarer Morten Renner, der er direktør i det firma, der står for den selektive nedrivning af huset. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Stor forskel for miljøet

Tiltaget møder stor ros fra Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

- Jeg er meget begejstret, og jeg synes, at det viser, at kommunen i høj grad tager sig selv som bygherre og aktør i byggebranchen meget alvorligt, siger Lau Raffnsøe, der er teknisk chef i Rådet for Bæredygtigt byggeri. 

- Det er virkelig godt, fordi det er ét af de steder, hvor man kan gøre en stor forskel, fastslår han.

Det anslås, at der er en CO2-besparelse ved at genbruge murstenene på mellem 12-35 kilo CO2 per kvadratmeter.

Her er de rensede mursten fra huset, der er klar til at blive genbrugt til andre byggeprojekter.
Her er de rensede mursten fra huset, der er klar til at blive genbrugt til andre byggeprojekter. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Flere fremtidsplaner

Guldborgsund Kommune ved allerede, hvor de fleste af byggematerialerne skal bruges.

- Nogle af murstene skal genbruges til at lave en form for sansehave i Sakskøbing. Der skal vi bruge omkring 2000-3000 mursten, siger Agnes Denberg, der er specialist i kommunens afdeling for boliger og byggesager.

Læs også
Menighedsråd vil rive bevaringsværdig præstegård ned - biskoppen er imod
Læs også
Menighedsråd vil rive bevaringsværdig præstegård ned - biskoppen er imod

Nedrivningen tager cirka tre gange så lang tid end en normal nedrivning, og er dermed også dyrere.

- Det er klart, at det koster nogle flere penge, men i sidste ende skal det gerne være sådan, at vi ved at genbruge eller sælge materialerne kan få pengene til at gå stort set lige op, siger Agnes Denberg. 

Så håbet er, at huset i Horbelev kun er det første af mange huse, hvor byggematerialerne kan genbruges:

- Viljen og håbet er, at det skal gøres på den her måde, hver gang vi river noget ned, fastslår Agnes Denberg. 


Nyhedsoverblik