Lever kortere med flere sygdomme – fokus på fællesskaber skal styrke mænds sundhed

Dart er måske ikke det, flest forbinder med sundhed – men fællesskabet kan noget særligt og derfor havde Guldborgsund Dartklub budt til åbent hus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år i uge 24 bliver der slået et slag for mænds sundhed. Og med god grund. For det står sløjt til for omtrent halvdelen af befolkningen når der gøres statistik over både levetid og sundhed.

Mænd lever 4-5 år kortere end kvinder. Mænd begår selvmord tre gange så hyppigt, og så tegner mænd sig for otte procent flere kræft-tilfælde sammenlignet med kvinder.

I Guldborgsund Kommune har man sat fokus på, hvordan især fællesskaber kan øge både den fysiske og mentale sundhed. Et af disse arrangementer fandt onsdag aften sted i Guldborgsund Dartklub, hvor der var inviteret til åbent hus.

quote Den mentale sundhed går over i den fysiske sundhed

Birgitte Zimling, centerleder, Guldborgsund Frivilligcenter

- Mænds fællesskaber kan noget særligt. De bliver nødt til at være sammen fordi, kvinderne kan ikke alting. Selvom vi (kvinder red.) er glade for at presse jer (mænd red.) til alt muligt, så kan mænd bare noget, når de er sammen. Og det bliver vi nødt til at sætte fokus på, forklarer Birgitte Zimling, der er centerleder af Guldborgsund Frivilligcenter.

Det handler om, hvordan fællesskaber kan øge mænds sundhed på flere niveauer. Både fysisk, socialt og mentalt.

- For den mentale sundhed går over i den fysiske sundhed – så det trækker hinanden med, tilføjer Birgitte Zimling.

I følge Birgitte Zimling, er det vigtigt at sætte fokus på den mentale sundhed.
I følge Birgitte Zimling, er det vigtigt at sætte fokus på den mentale sundhed. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Dart-klubben har cirka 30 medlemmer – langt de fleste mænd – på den gode side af de 50 år.

- Der er mental sundhed ved at komme ud blandt andre, fortæller Peter Andersen, der er formand Guldborgsund Dartklub.

- Og du får trods alt rørt dig noget – der er nogle skridt frem og tilbage – så man får gået nogle skridt sådan en aften, tilføjer han med et glimt i øjet.

Ifølge Peter Andersen, der er formand for Guldborgsund Dartklub, så har fællesskabet meget at sige for især det mentale helbred.
Ifølge Peter Andersen, der er formand for Guldborgsund Dartklub, så har fællesskabet meget at sige for især det mentale helbred. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Dartklubbens medlemmer mødes flere gange i ugen – og det betyder meget for de enkelte medlemmer at have det at se frem til, forklarer Peter Andersen.

- Det giver, at jeg har noget at se frem til en to-tre gange om ugen og være sammen med andre mennesker og snakke med mennesker – og komme væk fra dagligdagen.

Og netop det med fællesskaber er der grund til at tage alvorligt, når det handler om mænds sundhed.

Ifølge Birgitte Zimling viser erfaringerne, at mænd er bedre til at få hinanden til at gå til lægen og kvitte smøgerne fordi, der går konkurrence i sådanne udfordringer, når mænd er sammen.

- Det gør noget særligt – man kan noget i de her fællesskaber.

Og det har Birgitte Zimling ifølge Peter Andersen helt ret i.

- Mænd har ofte svært ved at komme til lægen – men også det, at man kan bakke hinanden op, og hyggen omkring det her og den mentale sundhed – den er vigtig, siger han.

Resten af ugen har Guldborgsund flere arrangementer på programmet. Både af den underholdende slags, men også af mere alvorlig karakter. Søndag inviteres der til brunch med foredrag om Kom videre mand-projektet, der er henvendt til mænd, som søger at komme videre efter blandt andet stress, ledighed, skilsmisse eller sygdom.