Kurser i krisehåndtering er eksploderet

Antallet af kursister på Beredskabsforbundets krisekurser er blevet mangedoblet på få år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I medborgerhuset i Gedser er omkring 40 borgere mødt op for at deltage i Beredskabsforbundets kursus ’Klar dig selv i 3 døgn’.

- Jeg vil gerne høre, hvad Beredskabsforbundet har at fortælle os borgere her i Gedser, om vi skal tage nogle særlige forholdsregler, eller om vi skal købe noget proviant, siger Finn Hansen, der er blandt deltagerne på kurset.

Militær øvelse
Læs også
1.000 hjemmeværnssoldater træner til krig
Militær øvelse
Læs også
1.000 hjemmeværnssoldater træner til krig

Eksplosiv stigning

På få år er antallet af kursister på Beredskabsforbundets kurser eksploderet. I 2022 var der 270 kursister på kurset, mens der i 2023 var 2.160 kursister, hvilket er en stigning på næsten 700 procent. Og i år ventes det at over 4600 vil deltage.

- Verdenssituationen har ændret sig både hvad angår krig og klimaforandringer, og det har gjort, at vi nu oplever en mangedobling af kursister, siger Carsten Iversen, der er direktør for Beredskabsforbundet.

På kurset bliver deltagerne klædt på til at kunne håndtere en mulig krisesituation.

- Det handler blandt andet om, hvordan man skal holde sig varm, hvis strømmen går, og hvilke forsyninger man skal have derhjemme for kunne klare sig i de her tre døgn, forklarer Carsten Iversen.

På kurset lærer deltagerne blandt andet, hvad man skal gøre, hvis strømmen går, hvis der er lukket for vandet, eller hvis man ikke kan komme ud og købe ind.
På kurset lærer deltagerne blandt andet, hvad man skal gøre, hvis strømmen går, hvis der er lukket for vandet, eller hvis man ikke kan komme ud og købe ind. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Skal kunne klare os selv

Det kan være en god idé at forberede sig, for ifølge den nationale beredskabsplan skal danskerne kunne klare sig uden el, vand, varme og indkøbsmuligheder i helt op til tre dage.

- Nogen gange kan situationen blive så store, at hvis strømmen den går, så kan beredskabet ikke hjælpe os alle sammen, siger Carsten Iversen og fortsætter:

- Så er vi nødt til at have et hjemmeberedskab som gør, at vi lige kan klare os selv, indtil myndighederne får overblik over situationen og finder ud af, hvad gør vi, hvordan får vi vand ud til borgerne, og hvordan får vi strømmen genetableret.

Deltagere klar til krise

Efter to timer er dagens kursister nu klædt bedre på til at kunne klare sig selv i tilfælde af en krisesituation.

- Det var et godt kursus, og jeg blev lidt klogere. Nu skal jeg hjem og sætte en huskeseddel op på mit køleskab, og jeg skal handle ekstra vand til hunden, og så skal jeg måske købe et par dåser mere, end det jeg har, fastslår Finn Hansen.

Kurserne er gratis og kan bestilles på Beredskabsforbundets hjemmeside.


Nyhedsoverblik