Kommune sagde nej til at støtte genoptræning – nu har søster samlet halvdelen ind

Guldborgsund Kommune sagde nej til at finansiere 20-årige Morten Skovs genoptræningsforløb. Men nu har hans søster samlet halvdelen af beløbet ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Morten Skov fra Guldborgsund fik som 16-årig konstateret dødelig leukæmi. Derfor fik han en knoglemarvstransplantation, som har kureret ham, men han lider stadig af en skade efter operationen og har svært ved at gå.

Et 20 ugers ophold på et privat genoptræningsforløb i Jylland kan hjælpe ham tilbage på benene igen, men Guldborgsund Kommune ville ikke hjælpe med at finansiere forløbet.

Men nu kan Morten Skov alligevel snart starte på den planlagte genoptræning i Jylland, der hedder Back To Life. Og det kan han takke sin søster for.

Dorthe Skov Rasmussen har nemlig arbejdet ihærdigt på, at få Morten Skov til at vende tilbage til livet og har nu samlet halvdelen af de 120.000 kroner, som genoptræningsforløbet koster.

quote Det betyder, at han allerede kan tage af sted til genoptræning i denne uge

Dorthe Skov, søster til Morten Skov

- Vi har indsamlet lidt over halvdelen nu. Vi er på omkring 60.000 kroner, så han faktisk har til de første ti uger, siger Dorthe Skov Rasmussen til TV2 ØST.

- Det betyder, at han allerede kan tage af sted til genoptræning i denne uge.

Fik afslag af Guldborgsund Kommune

Morten Skov blev tilbudt et ophold på klinik for rygmarvsskader i Hornbæk, men her blev drømmen om at kunne komme til at gå almindeligt igen hurtigt taget fra ham. Her blev tiden brugt på at lære at færdes i kørestol frem for at træne ben, mener Morten Skov. 

Hans fysioterapeut foreslog i stedet det private genoptræningsforløb Back To Life i Jylland. Det har Morten Skov nu prøvet to gange og med fremskridt: Han har blandt andet lavet en gangtest, hvor han forbedrede sig med cirka et minut. 

Morten Skov har netop færdiggjort sin studentereksamen og vil nu tage et sabbatår i håbet om at træne sig op til at kunne gå igen.

Morten Skov har forgæves forsøgt at få Guldborgsund Kommune til at finansiere genoptræningen i Jylland.
Morten Skov har forgæves forsøgt at få Guldborgsund Kommune til at finansiere genoptræningen i Jylland. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Derfor søgte familien om at få betalt et 20 ugers genoptræningsforløb til cirka 120.000 kroner hos Guldborgsund Kommune, men kommunen har afvist ansøgningen.

I begrundelsen, som TV2 ØST har set, lægger kommunen vægt på, at Morten Skov ikke er i målgruppen og derfor ikke er berettiget til servicelovens paragraf 102, hvor kommunerne kan give tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer.

I begrundelsen skriver kommunen også, at Morten Skov ikke får pædagogisk hjælp nu. Det skyldes, at han ikke er visiteret til paragraf 85, som er pædagogisk støtte i eget hjem, da Morten Skov lige er flyttet hjemmefra og får hjælp af sin mor. 

Glæden var stor, da Morten Skov blev udskrevet efter operationen. 
Glæden var stor, da Morten Skov blev udskrevet efter operationen.  Foto: Privatfoto

Har samlet 60.000 kr. ind på en uge

quote Det er rigtig dejligt, at vi nu kan trække vejret og vide, at de første ti uger, de er betalt

Dorthe Skov Rasmussen, søster til Morten Skov

Morten Skov har længe planlagt at holde det kommende år fri til genoptræning, og datoen for afrejse mod 20 uger i Jylland var planlagt, så da Guldborgsund Kommune slog kassen i, så det lidt sort ud.

- Datoen har ligget fast, og det er også derfor, det skulle gå stærkt, for det er jo ikke lige nogle penge, som min mor eller han står og har. Så det er rigtig dejligt, at vi nu kan trække vejret og vide, at de første ti uger, de er betalt, siger Dorthe Skov Rasmussen.

Morten Skovs søster, Dorthe, har startet en indsamling i håbet om at samle 100.000 kroner ind til sin bror. De har nu samlet halvdelen ind.
Morten Skovs søster, Dorthe, har startet en indsamling i håbet om at samle 100.000 kroner ind til sin bror. De har nu samlet halvdelen ind. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Det er nu lykkedes hende at indsamle omkring de 60.000 kroner på en uge, så Morten Skov kan genoptræne i 10 uger. Afhængig af, hvordan de 10 ugers træning går, skal Morten opereres i akillessenerne og herefter gå til genoptræning i yderligere 10 uger. Hvis træningen forløber positivt nu, kan det dog være, at han selv får trænet sine akillessener så meget, at han kan undgå en operation.   

- Det er vores håb, for så kan han bare fortsætte ti ugers træning efterfølgende, og så behøver han ikke den pause indimellem, siger Dorthe Skov Rasmussen.

- Uanset hvad, er det planen med 20 uger og måske mere. Men det må vi se til den tid, og hvordan det går.