¨

Mystisk 'sne' i Nykøbing Falster - børn og dyr må ikke komme i nærheden

Der er snehvidt på fortovet og dele af kørebanen på Engboulevarden i Nykøbing Falster. Men det er ikke sne, advarer Guldborgsund Kommune.

Der er snehvidt på fortovet og dele af kørebanen på Engboulevarden i Nykøbing Falster. Foto: Guldborgsund Kommune

Foto: Guldborgsund Kommune

1 af 2

Hvis du kommer gående eller kørende ad Engboulevarden i Nykøbing Falster tirsdag eftermiddag, kan du blive mødt af et lidt usædvanligt syn.

Vi formoder, at det er sæbeskum

Jakob Lysholdt, leder af Miljø i Guldborgsund Kommune

Der er nemlig snehvidt på fortovet og dele af kørebanen, hvor Tingsted Å løber under vejen. Men det er ikke sne.

Sådan skriver Guldborgsund Kommune på deres Facebook-side, hvor de i et opslag advarer borgerne.

En form for sæbe

En form for sæbe bliver ledt ud i Tingsted Å og bliver pisket til skum i pumpestationen ved åens udløb, skriver Guldborgsund Kommune på deres Facebookside.

- Vi kan bare se, at der kommer noget sæbeskum op fra en pumpestation eller et brønddæksel. Vi formoder, at det er sæbeskum, siger Jakob Lysholdt, leder af Miljø i Guldborgsund Kommune til TV2 ØST.

Vi har været rundt og kigge i området, men der er ikke nogle oplagte kilder

Jakob Lysholdt, leder af Miljø i Guldborgsund Kommune

Derfor er miljømedarbejderne i øjeblikket i færd med at lede efter forureningskilden.

- Vi er i gang med kildeopsporing, og det har vi brugt noget tid på. Vi har været rundt og kigge i området, men der er ikke nogle oplagte kilder.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Guldborgsund Kommune

Ved ikke hvor det kommer fra

Guldborgsund Kommune advarer borgerne på Facebook til at henvende sig, hvis de har bemærket noget usædvanligt.

- Vi opfordrer borgerne til at henvende sig, hvis nogen har en uhensigtsmæssig adfærd i forhold til at putte sæbe i et regnvandsudløb eller kan man have en doseringspumpe til et vaskeri, der er gået amok eller har man set nogen hælde noget i en kloak, siger miljøleder Jakob Lysholdt.

Det kan også være nogen, der står i en baggård og hælder noget i en kloak fra en gulvvaskemaskine

Jakob Lysholdt, leder af Miljø i Guldborgsund Kommune

- Det er derfor, vi har valgt at lægge opslaget på Facebook. Det er ret synligt i bybilledet med den store klump af sæbe, og der er rigtig mange mennesker, der kører forbi.

Det er endnu ikke lykkedes for miljømedarbejderne at opspore forureningskilden.

- Vi har kigget lidt rundt i området efter virksomheder, og hvad vi kender. Men der er ikke nogle oplagte kilder, for der er ikke umiddelbart nogle store virksomheder i området. Så det kan også være noget, der kommer fra Tingsted Å, og når det kommer ind i pumperne, bliver det pisket op, siger Jakob Lysholdt.

- Men det kan også være nogen, der står i en baggård og hælder noget i en kloak fra en gulvvaskemaskine. Vi kan bare se, at det er pænt store sæbemængder, der formodentlig bliver ledt ud i en regnvandskloak.

Fraråder enhver kontakt

Guldborgsund Kommune opfordrer borgere til at lade være med at hælde sæbe direkte i regnvandskloakken samt at tjekke om automatiske doseringsanlæg virker efter hensigten. 

Ser man sæben i gadebilledet som forbipasserende, fraråder kommunen også direkte kontakt med sæben.

Vi fraråder, at man rører ved det, for der er jo nogle sæber, der er usunde for børn og hunde

Jakob Lysholdt, leder af Miljø i Guldborgsund Kommune

- Jeg tror ikke, det er decideret farligt. Men vi fraråder, at man rører ved det, for der er jo nogle sæber, der er usunde for børn og hunde eller skaber skjolder på tøj. Derfor fraråder vi kontakten med det. Men decideret farligt, tror jeg ikke, det er, siger miljøleder Jakob Lysholdt.

- Hvis man mener, det giver mange gener for færdslen, så kan man selvfølgelig spule det væk. Det vil vi selvfølgelig holde øje med, om det er nødvendigt. De andre gange, vi har set det, forsvinder det stille og roligt af sig selv. Hvis der kommer lidt regnvejr, forsvinder det også.

Guldborgsund Kommune vil rigtig høre, hvis du ser noget i og omkring Tingsted Å, som kunne tyde på udledning af sæbe. Kommunens miljø-afdeling kan kontaktes via telefon på 54 73 10 00.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App