Kom med under jorden i hemmelig atombunker

Under jorden på Danmarks sydspids ligger en stor bunker fra Den Kolde Krig. En lokal forening drømmer om at gøre den til museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Sovjetunionen og USA spillede med musklerne i en af de mest højspændte perioder i nyere historie, nemlig Den Kolde Krig, arbejdede overkonstabel Glenn Sidor fra Idestrup under jorden på Gedser Odde.

Her havde Forsvaret en 700 kvadratmeter stor atomsikret bunker, hvor soldater holdt øje med skibe, der kom ind i dansk farvand.

- Vi noterede skibene og fulgte dem, så længe de sejlede i vores farvand. Vi markerede dem fra Warszawapagten røde, de venlige var blå, og de neutrale var sorte, siger Glenn Sidor.

quote Vi oplevede selvfølgelig, at Østblokken spillede med musklerne i den Botniske Bugt

Glenn Sidor, tidligere overkonstabel

Han arbejdede på Gedser Marinestation i bunkerens radiorum fra 1978 til 1984.

- Selvfølgelig kørte Den Kolde Krig, men den var jo ikke så tilspidset som i 1960'erne, så jeg synes ikke, at vi havde den store frygt for, at der skulle udbryde en krisesituation. Men vi oplevede selvfølgelig, at Østblokken spillede med musklerne i den Botniske Bugt, siger Glenn Sidor. 

Ganske få levn tilbage

Forsvaret har ikke brugt bunkeren, siden Den Kolde Krig sluttede ved Sovjetunionens fald i 1991. Den er ikke åben for offentligheden, men i dag er Glenn Sidor alligevel tilbage på sin gamle arbejdsplads.

- Det er ret surrealistisk at være her. Man har jo brugt rigtig mange timer her, både gode og spændende. Jeg kan huske, at jeg sad her og kommunikerede med tyskerne, og når der ikke var noget at tale om, så snakkede vi om fodbold. Så fik man lige pudset sine tyskkundskaber af, siger han.

quote Det kunne vise folk noget om, hvordan forholdene egentlig var under Den Kolde Krig. Det er jo en utrolig vigtig periode i Danmarkshistorien

Tonny Pedersen, formand i Bevar Gedser Odde

Der er kun ganske få levn fra Den Kolde Krig tilbage i bunkeren. En enkelt lampe hænger ensomt tilbage i det rum, som officererne brugte.

- Det er i hvert fald den originale lampe. Det var de samme, som vi havde på værelserne, siger Glenn Sidor.

Vil gerne lave et museum

De elektriske installationer er i tvivlsom stand, og væggene trænger i dén grad til maling, men det er alt sammen udfordringer, som foreningen Bevar Gedser Odde er klar til at tage op. Foreningen drømmer om at lave et museum i bunkeren.

- Det kunne vise folk noget om, hvordan forholdene egentlig var under Den Kolde Krig. Det er jo en utrolig vigtig periode i Danmarkshistorien, ja faktisk i verdenshistorien, siger Tonny Pedersen, som er formand i Bevar Gedser Odde.

I dag lejer Guldborgsund Kommune det stykke jord, som bunkeren ligger på af Gedsergård, men kontrakten udløber i 2023.

quote Man må ikke glemme den slags ting, for verden er ikke så fredelig, som man gerne vil have den til at være

Tonny Pedersen, formand i Bevar Gedser Odde

- Det betyder jo, at man ikke har ret lang tid til at tage en beslutning om, hvad der skal ske med Marinestationen, og jeg synes, at det ville være rigtig ærgeligt, hvis det hele blev revet ned, siger Tonny Pedersen.

Må ikke glemme historien

Glenn Sidor vil gerne bidrage med sine oplevelser og erfaringer til et museum.

- Jeg synes, at det er en god idé. Det er jo ikke mange, der vidste, hvad der egentlig skete hernede dengang, siger han. 

Tonny Pedersen håber, at der kan findes en løsning, så bunkeren ikke bare ender med at ligge ubrugt hen. Det er nemlig vigtigt, at den ikke bliver glemt.

- Man må ikke glemme den slags ting, for verden er ikke så fredelig, som man gerne vil have den til at være. Så man skal huske sin historie.

Se også TV ØST Reportagen, hvor historikeren Thomas Tram Pedersen tager os med tilbage til Den Kolde Krig på Sjælland:

 


Nyhedsoverblik