- Indtil 1. marts var vi en ganske almindelig familie

I 165 dage har den 30-årige drabssigtede sygeplejerske siddet varetægtsfængslet. Politiet efterforsker stadig sagen. Selv fastholder hun sin uskyld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 165 dage har den 30-årige sygeplejerske, der er sigtet for både drab og drabsforsøg på en række patienter på Nykøbing Falster sygehus, siddet varetægtsfængslet. Politiet efterforsker stadig sagen. Selv fastholder hun sin uskyld.

- Det er selvfølgelig sindssygt hårdt. Både for mig og hendes datter, men også for hendes forældre, bror og resten af hendes familie. Men vi støtter hinanden. Hun (den sigtede, red.) har det langt værre, alene som hun er i arresten. Vi skal nok klare os – vores frygt ligger i, hvor længe hun kan holde til det her, lyder det fra den drabssigtedes kæreste.

Planlagde familieforøgelse – overbevist om uskyld

Han er 32 år, velformuleret, pæn. Han har overskud til at smile og svare høfligt, men han ser træt ud. Så træt, som man må forventes at se ud, når ens hverdag pludselig bliver revet fra hinanden, når ens elskede bliver varetægtsfængslet og sigtet for drab på op til flere personer. 

- Det er jo helt surrealistisk. Jeg har en kæreste, som jeg bor sammen med, hun er veluddannet, dygtig, ansvarsfuld og et dejligt menneske. Vi planlagde familieforøgelse og havde netop bestilt ferie. Og pludselig sidder hun fængslet for drab, fortæller han til TV ØST. 

Snakken går hurtigt i Nykøbing Falster, hvor den sigtede og hendes kæreste bor. De ved godt, hvem hun er. De ved, hvem hendes forældre er, og hvem hun er kæreste med. Alligevel vil han gerne være anonym. Han er overbevist om, at hans kæreste er uskyldig. Hun har kigget ham i øjnene og sagt at hun ikke har gjort noget galt og han har ikke grund til at tro andet. Han håber på at hun bliver frifundet for alle anklager, så de en dag kan vende tilbage til deres almindelige, anonyme og faktisk ret lykkelige hverdag, siger han.

Inderligt håb om at få sigtet sygeplejerske hjem – efter 165 dage

Lige nu kæmper familien for, at den 30-årige kvinde må komme hjem. Tirsdag fik hun forlænget varetægtsfængslingen med yderligere 4 uger. Ifølge kæresten har politiet sagt til den sigtede, at hun ikke skal forvente, at de bliver færdige med efterforskningen i 2015. Nu har de anket varetægtsfængslingen til landsretten.

- Det kan jo ikke passe, at hun ikke må komme hjem. Hvordan skulle hun kunne påvirke en efterforskning, seks måneder efter hun er blevet fængslet? Politiet har foretaget 90 vidneafhøringer. Dørene er blevet åbnet i retten, alle har kunnet høre eller læse, hvad der er blevet sagt og gjort. Der er livebloggere, der sidder i retten og skriver direkte ud til folk, hvad der foregår. Hvis der er noget, der kan påvirke en efterforskning, så er det vel at mulige vidner kan se og høre, hvad politiet mener, der er sket, og hvad andre kan huske at have set og hørt. Jeg har svært ved at se, hvordan min kæreste kan påvirke noget som helst på dette fremskredne tidspunkt. Vi håber inderligt, at hun får lov til at komme hjem, så vi kan holde om hende og forsøge at genopbygge hende, så hun kan gennemføre en retssag, hvis det kommer dertil, siger han.

”Hun har det jo ad helvede til”

Den 30-årige kvinde må få besøg en gang om ugen af en times varighed. Hun har brug for at se sin kæreste og datter hver uge. Derudover medbringer han på skift hendes mor, far, bror eller nogle af de kollegaer og veninder, der støtter hende. På trods af at sagen er blevet afholdt for åbne døre, er hun stadig underlagt besøgs- og brevkontrol, så besøgene er overvåget af en betjent, og de må stadig ikke tale om sagen.

- Hun har flere gange sagt, at hun så gerne vil fortælle mig, hvad det her handler om, men det må hun ikke. Alle andre kan tale om sagen, men ikke hende, fortæller kæresten.

- Vi taler om alt og intet og om praktiske ting. Sådan en time går utroligt hurtigt. Mangler du kontanter, hvordan gik dit møde med forsvareren, hvordan har du det? Det sidste er nemt og hurtigt at svare på, hun har det jo ad helvede til, for at sige det lige ud, fortsætter han. 

Inden retsmødet gik i gang tirsdag gik han hen til sin kæreste og gav hende et kram og et kys.

- Det havde hun brug for, kunne jeg se, og selvom jeg ikke måtte, så sagde jeg til betjenten, at det er det, jeg gør nu. Det lod han mig gøre. Men det er sindssygt hårdt at se hende sådan, også for hendes forældre. Hendes mor nåede at stryge hendes kind, og så blev hun ført væk. Det er simpelthen så barsk, især når man fuldt og fast tror på, at hun er uskyldig, fortæller han. 

Frygter en ny ”Plejebosag”

- Men hvad så, når du sidder der i dine sorteste øjeblikke. Tænker du aldrig "tænk hvis det er rigtigt. Tænk, hvis hun faktisk har slået de mennesker ihjel?

- Nej. Helt ærligt. Det gør jeg ikke. Jeg kender hende og hun har ikke gjort det her. Jeg tror, vi er godt i gang med Plejebosag nr. 2. Jeg tror på, at min kæreste bliver frifundet. Anklagemyndigheden har efterforsket sagen i seks måneder. De har efter min bedste overbevisning ikke præsenteret et eneste bevis. Der er ifølge apoteket på sygehuset ikke noget medicinsvind. Der er en sprøjte med nogle medicinrester, men intet DNA eller fingeraftryk, der forbinder den med min kæreste. Der er kun nogle vidneudsagn fra kollegaer på en arbejdsplads, hvor det igennem 6 måneder har svirret med snak, gætterier og rygter.

- Og nu nogle kollegaer, der pludselig mener at hun er en mistænkelig person. Men som først kommer frem med deres mistanke nu, hvor sagen ruller.

Familien har klaget over politiet

Frustrationerne over sagen står i kø hos familien, dels over den lange efterforskningstid og dels over den behandling, den sigtede kvinde har fået af politiet. Blandt andet har betjentene, ifølge kæresten, under en transport til mentalundersøgelserne i København med den sigtede på bagsædet, højlydt diskuteret, om den sigtede stod til forvaring eller livstid. Men at hvis hun tilstod og gik med til 14-15 år kunne hun måske få et par år i rabat. Der er udfærdiget en klage over disse episoder.

Anklager Jeanette Wincent Andersen startede dagen tirsdag i retten i Nykøbing Falster med at fremlægge hendes version af en personbeskrivelse af den sigtede, der blandt andet baserer sig på vidneudsagn.

- Det var hårdt at se og høre på, der føg en byge af nedsættende og nedbrydende udsagn igennem lokalet, som alt sammen handlede om min kæreste, fortæller han.

- Kunne du genkende noget af det, der blev sagt?

- Jeg synes at min kæreste er et utroligt dejligt menneske. Hun blev beskrevet som dominerende, manipulerende og nedladende. Det synes jeg ikke, hun er. Men jeg tror egentlig godt, at jeg forstår, hvor noget af det kommer fra. Hun træder frem, og ikke tilbage, når der er et ansvar at tage. Hun er dygtig, hun er hurtig og hun er ikke bange for at sige sin mening, også selvom den er upopulær. Hvis hun f.eks. ikke mener, at en kollega lever op til sit ansvar. Hun har ligesom ikke det der filter, som mange af os andre har, hvor vi nedtoner og "passer ind" og omformulerer for ikke at støde nogen, eller blive uvenner. Hun er meget reel og hun siger, hvad hun tænker. Jeg ser det som positive egenskaber, men jeg ved godt, at det kan virke stødende, siger han. 

Vil ikke afhøres - endnu

Kæresten og familien følger meget med i, hvad der bliver sagt og skrevet i sagen. Også i de sociale medier. En af de ting, der ligger ham på sinde er, at nogle finder det mistænkeligt, at den sigtede kvinde ikke ville udtale sig i retten tirsdag.

- Hvis bare, de kunne forstå hvorfor, siger han og prøver at forklare.

- Hun har siddet fængslet i 165 dage. Hun har det psykisk rigtigt dårligt. Hun er sigtet for at have slået andre mennesker ihjel. Og så vil anklageren afhøre hende foran 50 fremmede mennesker, herunder en masse journalister, der sidder og skriver hvert ord ned, hun siger. Hun skal afhøres om et dødsfald, der skete for tre og et halvt år siden og hun skal kunne huske detaljer, som vil kunne blive brugt imod hende. Hun har ikke engang fået lov til at tale med sin forsvarer om forløbet. Jeg synes at det var et klogt valg, hun traf. Men hun har sagt, at hun meget gerne vil udtale sig i sagen. Det skal bare foregå på en rimelig og ordentlig måde, siger han.

Han flakker ikke i blikket. Han er overbevist om hendes uskyld. Lige nu sætter han og familien deres lid til at deres forsvarer tager sagen til Landsretten og kan overbevise dommerne om, at 165 dages varetægtsfængsling er nok.