I Franz Kafkas fodspor – Marielyst skal igen være refugie for kunstnere

I starten af 1900-tallet tog kunstnere til Falster for at finde inspiration. Nu skal Marielyst igen trække forfattere, malere og andre kunstnere til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste danskere kender til Skagensmalerne. Men der er ikke særlig mange, der ved, at kunstnere også tog til Marielyst på Falster for at arbejde og finde inspiration i starten af 1900-tallet.

Dengang lagde blandt andre malerne Jens Sørensen og Olaf Rude vejen forbi strandene på det sydlige Falster, og også den verdensberømte forfatter Franz Kafka besøgte området i 1914.

Nu skal Marielyst igen være en kunstnerkoloni. I hvert fald hvis det står til forstanderparret på Højskolen Marielyst.

Jannie Lehmann, der driver Højskolen Marielyst sammen med sin mand Christian Schou, viser her et maleri af kunstneren Jens Sørensen frem.
Jannie Lehmann, der driver Højskolen Marielyst sammen med sin mand Christian Schou, viser her et maleri af kunstneren Jens Sørensen frem. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Der er meget lyst om sommeren og genskin fra havet, så der er masser af dejlige og skønne motiver, siger viceforstander Jannie Lehmann.

Og netop den flotte natur og rammerne på højskolen skal være med til at gøre Marielyst til et sted, hvor kunstnere vil tage hen og arbejde.

- Missionen er, at vi får skabt nogle gode rammer, og man kan sige, vi passer på den kulturhistorie, som jo har været her i området, forklarer hun.

Kafka på stranden

Et sort-hvidt foto af to grinende mænd viser en verdenskendt forfatter på besøg på Falster i sommeren 1914.

Den unge mand til højre på billedet er ingen ringere end forfatteren Franz Kafka, som efter at have brudt sin forlovelse med Felice Bauer (for første gang) havde brug for en ferie langt fra alle de mennesker, han havde skuffet med den beslutning.

Vennen Ernst Weiss tilbød den unge forfatter at tage med ham til Danmark, hvor han kunne slappe af og bade.

Franz Kafka er blandt andet kendt for at skrive mareridtsagtige og klaustrofobiske historier. Romanen Processen er et af hans mest kendte værker.
Franz Kafka er blandt andet kendt for at skrive mareridtsagtige og klaustrofobiske historier. Romanen Processen er et af hans mest kendte værker. Foto: Ritzau Scanpix

Kafka skrev så vidt vides ikke noget skønlitterært, mens han var på Marielyst, men måske gav opholdet på Falster ham den ro, der skulle til, for at idéen til hans hovedværk Processen kunne blive til.

Den 29. juli 1914 skrev han i hvert fald nogle notater, der anses som det første forarbejde til fortællingen om Josef K, der bliver arresteret uden at få at vide, hvad han er sigtet for. Og dagen før har Kafka beskrevet det ophold i Danmark, han netop var vendt hjem fra. 

Om Franz Kafka:

Franz Kafka blev født i 1884 i Prag.

Han var ud af en tysktalende jødisk familie og uddannede sig til jurist.

Størstedelen af sit liv levede han i Prag kun afbrudt af forskellige kurophold rundt om i Europa. Han var tæt knyttet til sin familie og boede sammen med sine forældre en stor del af tiden.

Han var forlovet med Felice Bauer to gange, men forblev ugift til sin død.

Hans to mest kendte værker er Forvandlingen fra 1915 og Processen 1925 - som han påbegyndte i 1914.

Franz Kafka døde i 1924 af tuberkulose.

Han blev først kendt efter sin død, da hans nære ven Max Brod fik hans manuskripter, som han skrev ved siden af arbejdet som jurist, udgivet. Franz Kafka havde selv ønsket, at manuskripterne blev brændt.

Franz Kafkas litterære univers beskriver ofte kampen mod det bureaukratiske samfund, og hvordan mennesker kan eksistere i en absurd og meningsløs verden. 

I Processen beskriver Kafka blandt andet de følelser af at være umyndiggjort og ude af stand til at gennemskue, hvad magtinstanserne foretager sig, som et bureaukratisk samfund kan skabe. I dag bruges ordet ”Kafkask” til at beskrive situationer, hvor et ugennemskueligt system tager magten fra mennesket.

Kilde: Forfatterweb.dk og Litteratursiden.dk

Men selvom han ser glad ud på fotoet fra stranden, så var det et noget andet billede af Falster, Kafka tegnede i sin dagbog.

- Et fortvivlende første indtryk af det ensomme sted, det elendige hus, den dårlige mad uden frugt og grønt, skrev forfatteren i sin dagbog den 28. juli 1914.

Især kosten på det danske badehotel faldt i dårlig jord hos den jødiske forfatter, der forsøgte at leve vegetarisk.

- … spiser næsten kun kød, så jeg bliver utilpas. Efter elendige nætter med åben mund føler jeg den misbrugte og straffede krop som et fremmed svineri i min seng, skrev han i et brev til sin søster Ottla under opholdet.

Også til vennen Max Brod gav han en lidt tvivlsom anmeldelse af Marielyst.

- En temmelig øde strand… En ubekvem omklædningskabine, en kummerlig lille badebro ud i vandet, stranden fyldt med tang, skrev Franz Kafka.

Flere kunstnere på vej

Højskolen Marielyst holder til i en tidligere bondegård, som senere blev indrettet som badehotel. I dag er der seniorhøjskole, som huser forskellige kurser, og også arrangerer koncerter og foredrag.

Og nu vil man altså også prøve kræfter med refugieophold for kunstnere på stedet.

I 2023 testes idéen med kortere ophold af 14 dage for seks kunstnere. Den første, der er på ophold på højskolen, er forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson, og hun ser det som en fordel, at der er en masse liv på højskolen.

Forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson er den første af seks kunstnere, der har fået et refugieophold på Højskolen Marielyst.
Forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson er den første af seks kunstnere, der har fået et refugieophold på Højskolen Marielyst.

- Jeg er en meget social forfatter, så jeg kunne godt tænke mig et sted, hvor jeg kan skrive lige så meget, som jeg har lyst til. Og så når jeg har lyst til at møde mennesker og tale med mennesker, så kan jeg åbne døren, siger hun.

Når hun ikke skriver på sin næste bog, deltager Xinxin Ren Gudbjörnsson blandt andet i morgengymnastik og taler med kursisterne til de forskellige måltider. Og her har hun allerede fundet inspiration.

- Jeg ved, at jeg på et eller andet tidspunkt kommer til at skrive omkring seniorliv på verdensplan, så de mennesker, jeg møder her, kommer helt sikkert også med i bogen på den ene eller anden måde, fortæller forfatteren.

Charlotte Weitze
Læs også
Hun har altid skrevet om naturen - nu gør tidens klimafokus hende populær
Charlotte Weitze
Læs også
Hun har altid skrevet om naturen - nu gør tidens klimafokus hende populær

På sigt vil højskolen gerne kunne tilbyde længere ophold af flere måneder, og derfor håber de med tiden at kunne bygge tre til fem små lejligheder til formålet.

- Det er jo den her, vi har skævet lidt til for at finde inspiration, fortæller Jannie Lehmann og henviser til bogen Marielyst - et badested og en kunstnerkoloni på Sydfalster, der udkom i  1998.

Tilbage i starten af 1900-tallet var højskolen nemlig et badehotel ejet af Frederik Graae.

- Han havde venner i den kreative klasse, ville man kalde det i dag, i København og fik lokket dem herned, fortæller viceforstanderen.

Bogen her med tekst af Liselotte Mygh, Anne Højer Petersen og Bette Bjerregård har været en del af inspirationen til at invitere kunstnere til at komme på ophold på højskolen.
Bogen her med tekst af Liselotte Mygh, Anne Højer Petersen og Bette Bjerregård har været en del af inspirationen til at invitere kunstnere til at komme på ophold på højskolen.

Men Marielyst blev aldrig det samme som Skagen. Måske skyldes det maden, som Franz Kafka i hvert fald ikke kunne anbefale, eller også var det fordi, Marielyst dengang ikke var lige så levende et område, som Skagen var, fortæller Jannie Lehmann.

- Der var jo ligesom lidt by, der var lidt havn og fiskeri, så der var lidt mere liv kan man sige året rundt. Det var der ikke så meget her. Der blev bygget lidt villaer, og der var lidt småbutikker, men det var meget sæsonpræget, siger hun.

Drømmer om nye landskabsmalerier

Nu håber højskolen så, at kunstnere rundt omkring i landet igen vil få øjnene op for området.

- Det kunne jo være interessant, hvis vi fik lidt flere nutidige billeder af det her område, siger Jannie Lehmann.

Jannie Lehmann håber, at motiver fra Marielyst igen vil finde vej ind i kunsten.
Jannie Lehmann håber, at motiver fra Marielyst igen vil finde vej ind i kunsten. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

De første seks kunstnere, som i år tager ophold, er en form for prøveklud, og derfor betaler de ikke for selve opholdet.

Derimod skal de deltage til en såkaldt søndagssalon, som højskolen arrangerer, hvor gæster har mulighed for at høre mere om kunstnerne.

Udover forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson vil multikunstner Lone Werblad, forfatter Kåre Bluitgen, skuespiller Fritze von Hedemann, billedkunstner Karin Lykke Groth og filminstruktør Mikkel Stolt besøge Højskolen Marielyst i løbet af 2023. 

Kilder om Franz Kafkas besøg på Falster:

Kafka på Falster, artikel af Erik Nørgaard, Samvirke årg. 69 nr. 11, 1996.

Kafka på Sydfalster, artikel af Michael Kuttner, 25.02.2003: Kafka på Sydfalster (berlingske.dk)

Kafka på stranden, artikel af Henrik Jensen, Kristeligt Dagblad, 27.07.2005: Kafka på stranden | Kristeligt Dagblad (kristeligt-dagblad.dk)


Nyhedsoverblik