¨

Guldborgsund satser stort på roetoppe og tang

01:42

Guldborgsund Kommune vil blive bedre til at udnytte for eksempel tang, så det ikke bare bliver smidt ud.

Bioøkonomi skal sikre både natur og arbejdspladser, og kommunen vil være først indenfor grøn omstilling.

Guldborgsund Kommune vil gå forrest, når det kommer til bioøkonomi og grøn omstilling – derfor har de investeret ti millioner kroner i et projekt, som skal gøre kommunen bedre til at udnytte egne ressourcer i lokalområdet.

Det er ting som tang og roetoppe, der i dag bare bliver liggende på markerne efter høsten.

- Det går ud på, at vi bliver endnu bedre til at udnytte alt det, som bliver dyrket og høstet på markerne og i vandet. Det kan nemlig bruges til alt det, som vi mennesker har brug for, lige fra mad til kemikalier og energi, fortæller programkoordinator på Bioøkonomisk Vækstcenter i Guldborgsund Kommune, Mette Jørgensen.

Mange kommuner betaler for at ryde tangen og smide den ud. Vi skal finde på noget andet, vi kan bruge det til

Hilary Karlson, seniorprojektleder

Nok tang at tage af

Blandt andet er flere hundrede kilo tang fra Guldborgsund ved at blive testet på Teknologisk Institut. Man mener nemlig, at tang både kan bruges som dyrefoder, gødning, kosmetik og meget andet.

Læs også Slagelse afsætter en million kroner til fjernelse af tang

- Vi har rigtig meget tang i Danmark, vi har mange kystlinjer, og mange kommuner betaler for at ryde tangen og smide den ud. Vi skal finde på noget andet, vi kan bruge det til, siger Hilary Karlson, der er seniorprojektleder på Teknologisk Institut.

Guldborgsund Kommune har i et lille års tid været i gang med at se på bioøkonomien sammen med en række udenlandske og danske universiteter. De skal hjælpe kommunen med at blive klogere på egne ressourcer.

Test klar i det nye år

Og ifølge Guldborgsund Kommune vil projektet føre bioøkonomiske investeringsmuligheder med sig. Noget, som man håber og tror på, at det lokale landbrug vil få øjnene op for.

Det er win win, fordi vi hjælper miljøet, og vi hjælper økonomien

Hilary Karlson, seniorprojektleder

- Det skulle meget gerne blive til nogle helt konkrete virksomheder i løbet af en relativt kort årrække, hvor vi ser de første virksomheder, der lokaliserer sig her og skyder op og skaber arbejdspladser, lyder det fra Flemming Jantzen (V), formand for Teknik – og Miljøudvalget i Guldborgsund.

Omkring 25 procent af de private arbejdspladser i Guldborgsund er indenfor fødevarer og landbrug i dag. Et tal, som kan blive større, hvis den grønne omstilling for alvor får fart.

- Det er win win, fordi vi hjælper miljøet, og vi hjælper økonomien, siger Hilary Karlson.

De første officielle resultater fra test af roetoppe vil være klart fra Teknologisk Institut engang i det nye år.  

Læs også Odsherred Food kan knap følge med: Kunderne er vilde med tang

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App