Godsejer åbner skov for ghetto-stemplet bydel - vil give plads til at nedbryde fordomme

Et åndehul blandt træer og med udsigt til en skovsø er blevet en del af den ghetto-stemplede bydel Lindholm takket være en lokal godsejer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et stort byfornyelsesprojekt i Nykøbing Falster-bydelen Lindholm har fået hjælp fra en lidt usædvanlig kant.

Godsejer Thomas Højgaard har stillet et stykke af sin skov, der ligger som nabo til Lindholm, til rådighed for områdets indbyggere. Skoven skal skabe et naturskønt åndehul for områdets beboere.

quote Kan man knytte bånd på tværs af kulturer, vil det være superfint.

Thomas Højgaard, godsejer, Orupgård Gods

- Her kan man bygge huler og klatre i træer. Når min søn og jeg kommer her, kan vi møde mennesker fra andre kulturer, som har en spændende fortælling. Kan man knytte bånd på tværs af kulturer, vil det være superfint, siger Thomas Højgaard, der ejer og driver Orupgård Gods.

Lindholm endte for nylig for tredje gang på Boligministeriets ghettoliste til stor ærgrelse for både beboere og de mange frivillige, der knokler med at få ghettostemplet streget over.

Artikel fortsætter under billedet.

Godsejer Thomas Højgaard har stillet et stykke af sin skov, der ligger som nabo til Lindholm, til rådighed for områdets indbyggere.
Godsejer Thomas Højgaard har stillet et stykke af sin skov, der ligger som nabo til Lindholm, til rådighed for områdets indbyggere. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Vil nedbryde fordomme

Godsejeren håber, at skoven kan være med til at skabe rum for at nedbryde fordomme på tværs af kulturer og generationer. Han har ligesom mange af de 1500 indbyggere i Lindholm selv oplevet af blive mødt med fordomme:

quote Det er skræmmende med de her fordomme. Vi har næsten fordomme om alt.

Hanan El Chal, tolk

- Jeg er tilflytter og opvokset i Jylland, siger Thomas Højgaard, der kom til Falster som barn i 1977.

- Jeg startede på Møllebakkeskolen, hvor jeg blev mødt med fordomme om, at jeg var snobbet. Jeg blev stoppet på vej hjem fra skole midt på landevejen, hvor jeg blev smidt i grøften og fik nogle på huden, fortæller Thomas Højgaard.

Artikel fortsætter under billedet

Kan man knytte bånd på tværs af kulturer, vil det være superfint, siger Thomas Højgaard, godsejer, Orupgård Gods.
Kan man knytte bånd på tværs af kulturer, vil det være superfint, siger Thomas Højgaard, godsejer, Orupgård Gods. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Folk tror, jeg går i silkeslåbrok og bliver båret på hænder og fødder. Men jeg står op og går på arbejde klokken seks hver morgen, siger godsejeren, der avler økologiske høns.

Begejstring for ny skov

Hanan El Chal kom til Danmark og flyttede til Lindholm som niårig på flugt fra borgerkrigen i Libanon. Hun bor ikke længere i Lindholm efter at være flyttet i eget hus, men hun kommer stadig som frivillig i bydelen for at hjælpe tilflyttere til rette i det danske samfund.

Günay Özge og Arda Deniz
Læs også
Beboere i Lindholm er utilfredse med placering på ghettoliste – bygger på gamle tal
Günay Özge og Arda Deniz
Læs også
Beboere i Lindholm er utilfredse med placering på ghettoliste – bygger på gamle tal

Hun oplever ofte, at Lindholm-borgerne bliver mødt med fordomme:

- Hvor bor du – jeg bor ved Lindholmcenter – nå’e, det der ghettoområde – altså forstå du, det er også en fordom, siger Hanan El Chal, der arbejder som tolk.

- Det er skræmmende med de her fordomme. Vi har næsten fordomme om alt, siger hun.

Artikel fortsætter under billedet

Hanan El Chal kom til Danmark og Lindholm som niårig på flugt fra borgerkrigen i Libanon. Hun oplever ofte, at Lindholm-borgerne bliver mødt med fordomme.
Hanan El Chal kom til Danmark og Lindholm som niårig på flugt fra borgerkrigen i Libanon. Hun oplever ofte, at Lindholm-borgerne bliver mødt med fordomme. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Hanan El Chal er begejstret for den nye skov:

- Det ser godt ud. Det er rigtig fedt, du har investeret det her jord, og vi helt gratis kan få lov at komme her, siger hun til Thomas Højgaard på en gåtur i skoven, der er indrettet med stier en skovsø, sheltere og bålsteder.

Stemplet som fattigrøvskvarteret

Werner Ifversen Madsen bor sammen med sin kone i en af Lindholms 738 boliger. Han er førtidspensionist, hvilket ofte har gjort, at han er blevet mødt med fordomme.

- Vi har også haft villa og vovse, men helbredet har spillet et pus, siger Werner Ifversen Madsen, der har været igennem flere store operationer, som har gjort, at han ikke kan arbejde længere.

Artikel fortsætter under billedet

Som førtidspensionist og borger i den Ghetto-stemplede bydel Lindholm må Werner Ifversen Madsen ofte lægge ryg til fordomme.
Som førtidspensionist og borger i den Ghetto-stemplede bydel Lindholm må Werner Ifversen Madsen ofte lægge ryg til fordomme. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Jeg er født og opvokset på Hammerlodden – et socialt boligbyggeri i det gamle Nykøbing – det blev kaldt fattigrøvskvarteret. Men efter at være flyttet til Gedservej i Lindholm-kvarteret har jeg også hørt, at det skulle være et fattigrøvskvarter.

Han håber ligesom Hanan El Chal og Thomas Højgaard, at den nye skov vil blive et sted, hvor folk mødes på lige grund og får gjort fordomme til skamme.

Læs også
Iværksætter-drenge vil vise ghettoen fra sin gode side: - Det betyder noget for de lokale
Læs også
Iværksætter-drenge vil vise ghettoen fra sin gode side: - Det betyder noget for de lokale

Skoven ved Lindholm er det seneste af en lang række initiativer, som beboere og frivillige har sat i værk for at få byen taget af ghettolisten.

Tidligere på året kunne TV2 ØST blandt andet fortælle om, hvordan lokale unge vil give området et bedre ry med en række iværksætterprojekter.


Nyhedsoverblik