Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

En person er kørt til behandling på hospitalet, efter en eksplosion på et fjernvarmeværk mandag morgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En person meldes lettere tilskadekommen efter en eksplosionsbrand ved fjernvarmeværket i Nørre Alslev på Falster mandag morgen.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Eksplosionen skete klokken 05.00 i et anlæg hos virksomheden Special Waste System A/S (SWS), der fysisk ligger i samme bygning som fjernvarmeværket, og som også leverer varme til byens fjernvarmenet. Ved eksplosionen blev flere mure ødelagt, og gavlen på bygningen blev skudt ud.

Sådan så der ud efter eksplosionen hos Special Waste System  i Nørre Alslev mandag.
Sådan så der ud efter eksplosionen hos Special Waste System i Nørre Alslev mandag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST
Straks efter eksplosionen mandag morgen blev et større område afspærret, og beredskabet rykkede ud til bygningen med flere vogne fra to forskellige brandstationer.
Straks efter eksplosionen mandag morgen blev et større område afspærret, og beredskabet rykkede ud til bygningen med flere vogne fra to forskellige brandstationer. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Samtidig blev de bærende konstruktioner i bygningen delvist ødelagt, og der opstod brand i både et ovnrum hos affaldsvirksomheden og i bygningens tagkonstruktion, siger indsatsleder Brian Midjord Petersen fra Lolland-Falsters Brandvæsen.

- Det er en meget vanskelig indsats, fordi vi ikke kan komme ind i bygningen og bekæmpe branden, og fordi vi samtidig vil sikre, at den ikke breder sig til det halmlager og den halmovn, der er i fjernvarmeværket, siger indsatslederen.

Et stykke tagpap fra tagkonstruktionen fra bygningen, som er blevet slynget langt væk af eksplosionen.
Et stykke tagpap fra tagkonstruktionen fra bygningen, som er blevet slynget langt væk af eksplosionen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Han kaldte første gang på forstærkning allerede på vej til virksomheden. Nu er der tre slukningstog på stedet, ligesom Beredskabsstyrelsen er blevet tilkaldt med endnu et slukningstog og en specialdrone.

quote Vi må ikke gå ind i bygningen lige nu på grund af sammenstyrtningsfare

Hans Jacob Petersen, forretningsfører, Nørre Alslev Fjernvarme.

Han oplyser klokken 10.00, at det stadig brænder i bygningen.

- Branden er delvist under kontrol. Den brænder kontrolleret i ovnrummet - men vi arbejder stadig på at få helt styr på branden i tagkonstruktionen. Den gemmer sig for os, og vi kan ikke bare gå op på taget af hensyn til nedstyrtningsfaren, siger indsatslederen.

Varme er sikret

Eksplosionen skete i et anlæg i ovnrummet hos SWS, og den var så voldsom, så væggene i dette rum væltede ud, ligesom de øvrige betonvægge i bygningen blev væltet eller fik alvorlige skader. 

Dette ramte også fjernvarmeværket, som ligger på den anden side af skillevæggen.

Eksplosionen skete klokken 05.00 i et anlæg hos virksomheden Special Waste System A/S (SWS), der fysisk ligger i samme bygning som fjernvarmeværket.
Eksplosionen skete klokken 05.00 i et anlæg hos virksomheden Special Waste System A/S (SWS), der fysisk ligger i samme bygning som fjernvarmeværket. Foto: Per Rasmussen

Ved eksplosionen styrtede en skillemur mellem de to virksomheder sammen ned over fjernvarmeværkets kedler, oplyser Nørre Alslev Fjernvarme til TV2 ØST.

- Vi må ikke gå ind i bygningen lige nu på grund af sammenstyrtningsfare. Men vi kan heldigvis forsyne byen med varme fra et nød- og reserveanlæg anlæg et andet sted i byen, oplyser Hans Jacob Petersen, der er forretningsfører på varmeværket.

Rystet direktør

Direktøren på Special Waste System A/S, John Svendsen, er mandag tydeligt rystet over hændelsen.

- Vi er meget berørte af det her og tager det meget alvorligt. Heldigvis er vores medarbejder ikke kommet alvorligt til skade. Han er til tjek på sygehuset lige nu, men det tyder på, at han er sluppet med et par trykkede ribben, siger John Svendsen.

Eksplosionen skete ved fjernvarmeværket i et industriområde i den nordlige del af Nørre Alslev.
Eksplosionen skete ved fjernvarmeværket i et industriområde i den nordlige del af Nørre Alslev. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Virksomheden har specialiseret sig i at afbrænde blandt andet olie- og kemikalieaffald, men det er endnu for tidligt at sige, hvordan eksplosionen i anlægget opstod.

- Det er noget, som vi nu skal undersøge. Lige nu kan vi slet ikke komme ind i bygningen, hvor brandvæsenet, politiet og Beredskabsstyrelsen arbejder, siger han.

Område afspærret

Klokken 10.00 arbejder Beredskabsstyrelsen på at få en stor drone med varmefølsomme kameraer i luften over bygningen. 

Den skal hjælpe med at afsløre, hvor branden i tagkonstruktionen gemmer sig.

- Vi arbejder med en plan om, at vi måske kan få en kran til stedet, og via denne kran kan komme til at slukke branden i taget, siger indsatsleder Brian Midjord Petersen.

Senere skal man undersøge, hvordan bygningen kan sikres, så der ikke længere vil være tale om risiko for sammenstyrtninger.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Straks efter eksplosionen mandag morgen blev et større område afspærret, og beredskabet rykkede ud til bygningen med flere vogne fra to forskellige brandstationer, ligesom der også blev sendt ambulancer til stedet. Der var dog kun den ene tilskadekomne.

Siden blev flere brandfolk og Beredskabsstyrelsen sendt til virksomheden.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at afspærringerne omkring adressen er ophævet igen, og der er ikke længere fare på færde - hverken i form af eksplosionsfare eller i form af for eksempel giftig røg på stedet.

Beredskabsstyrelsen arbejder på stedet og skal blandt andet undersøge, hvordan bygningen kan sikres, så der ikke længere vil være tale om risiko for sammenstyrtninger.
Beredskabsstyrelsen arbejder på stedet og skal blandt andet undersøge, hvordan bygningen kan sikres, så der ikke længere vil være tale om risiko for sammenstyrtninger. Foto: Per Rasmussen

Store skader

Blandt de veje, der blev afspærret, var den nærliggende Stubbekøbingvej. Vejen er vigtig, fordi den leder trafikken til og fra Sydmotorvejens afkørsel 43 Nr. Alslev. Her blev trafikanterne i stedet opfordret til at bruge afkørslen ved Eskilstrup.

Klokken 07.00 var der ikke ambulancer at se på stedet, men der var stadig et massivt opbud af brandbiler.

Brandfolkene var da i gang med at inspicere bygningen fra en stige på en brandbil. 

Artiklen er opdateret
Artiklen er blevet opdateret flere gange mandag morgen, efterhånden som billedet af hændelsen har stået mere klart. Det har tidligere af artiklen fremgået, at der var tale om en eksplosion på fjernvarmeværket. Det er dog en anden virksomhed i samme bygning, der er blevet ramt.

Nyhedsoverblik