Er klar til at rykke i fængsel for pilerensanlæg

Thomas Tranberg fra Vålse nægter at tilmelde sig Guldborgsund Kommunes nye kloaksystem. Han risikerer bøder og i sidste ende fængselsstraf.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I tre år har Thomas Tranberg fra Vålse på Falster kæmpet for at få lov til at opføre et pilerensanlæg.

Pilerens renser spildevand, og er ifølge Thomas Tranberg billigere og mere miljøvenligt end det kloaksystem, som Guldborgsund Kommune vil have ham til at tilslutte sig.  

Det nægter Thomas Tranberg, og derfor er han klar til at modtage bøder, der i sidste ende kan føre til fængselsstraf.

- Jeg synes, det er det eneste rigtige at gøre, siger Thomas Tranberg.

Andre beboere har skrevet under

Sammen med gruppen beboere fra Vålse har Thomas Tranberg forsøgt at få tilladelse til pilerens, men fordi Guldborgsund Kommune allerede var i gang med et nyt kloaksystem, har gruppen fået nej.

I sidste uge havde borgerne i Vålse tilmeldingsfrist til det nye kloaksystem, og på nær Thomas Tranberg har alle tænkt sig at skrive kontrakt med Guldborgsund Forsyning eller har allerede gjort det. Blandt andet Astrid Kresimon, der bor et par veje fra Thomas Tranberg.

- Nu har vi skrevet under, for vi ser ikke en chance for, at det kan blive anderledes. Vi har ikke råd til at betale de der dagbøder, det kan vi simpelthen ikke, siger Astrid Kresimon.

Kommune venter på anmodning

John Brædder, Nyt Guldborgsund, der er borgmester i Guldborgsund Kommune, regner ikke med, at det kommer så vidt som til fængselsstraf.

- Nu forventer jeg ikke, at der er nogle, der skal gå i fængsel, fordi de ikke vil tilslutte sig kloaksystemet, det ville i hvert fald være meget tragisk, hvis det skulle ende med det, og nu må vi se. Hvis Thomas Tranberg sender en skriftlig anmodning om at blive fri, så må vi se på det. Men ellers er holdningen politisk, at alle er nødt til at bidrage til den samlede forbedring af miljøet, siger John Brædder.

Thomas Tranberg har tilbudt Guldborgsund forsyning de 37.000 kroner, det koster at tilslutte sig deres kloakering for at få lov til at være i fred – det har han fået nej til, og nu venter Thomas Tranberg på bøder og måske det, der er værre, for at få lov til at etablere sit drømmeprojekt.

- Jeg har brugt tre år af mit liv på det her. Hver eneste dag, når jeg kører på arbejde, bruger jeg timer på at spekulere på, hvad jeg nu skal gøre. Jeg har skrevet mange 1000 mails, og hvis jeg forlader det nu, så er alt jo spildt, siger Thomas Tranberg.


Nyhedsoverblik