Ekspert: Turister vil have butikker

Det er farligt for turismen at lave butikslokaler om til boliger, lyder det fra en ekspert oven på planerne om at ændre Nysteds bymidte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Turister gider ikke kigge på boligkvarterer. De vil have butikker. Sådan lyder en af udmeldingerne fra Jørgen Møller, der er lektor ved Institut for Samfundsudvikling og Planlægning ved Aalborg Universitet.

Det oplyser P4 Sjælland.

Ingen grund til at komme

Kommentaren kommer oven på Guldborgsund Kommunes planer om at ændre kravene til bygningerne i hovedgaden i Nysted. Her vil man give grønt lys til at lave forretningslokaler om til beboelse, og tendensen findes i flere danske byer, men den kan få store konsekvenser, lyder det fra eksperten.

- Det er et farligt skridt. Hvis man mister butikkerne og det liv, de fører med sig, så kommer der aldrig en turist mere. Hvorfor skulle de det? Der er jo masser af boligkvarterer andre steder de kan kigge på. Jeg synes, det er for tidligt, at man kaster håndklædet i ringen. Der burde være masser af muligheder, man kunne prøve at dyrke i en by som Nysted, der jo er unik i sig selv. Byen har jo en fantastisk hovedgade, som har en lang og traditionsrig historie, så det er blandt andet den fortælling man skal sælge til turister, siger Jørgen Møller.

Noget sludder

Det er Nysted Bevaringsforening, der har opfordret kommunen til at ændre kravene til bygningerne i bymidten, og her giver de ikke meget for lektorens advarsler.

- Det er noget sludder, og det vil jeg gerne se dokumentation på. Hvordan skulle det være afvikling, at der kommer og bor nogen i husene, frem for at de står tomme, siger formand for Nysted Bevaringsforening, Karl Krarup til P4 Sjælland.

Lav gallerier og cafeer

Jørgen Møller foreslår, at man i stedet for boliger tænker kreativt og udvikler den unikke hovedgade Adelgade til at lave cafeer, gallerier og butikker med kvalitetsfødevarer.

Nysted er i øjeblikket med i dysten om at blive Danmarks Smukkeste Købstad. I alt 15 byer deltager, og vinderen kåres den 21. maj.