Efter mange års stridigheder - kommune og digelag indgår aftale om færdsel på dige

En årelang uenighed mellem Det Falsterske Digelag og Guldborgsund Kommune er nu slut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søndag aften sluttede en mangeårig uenighed mellem Guldborgsund Kommune og Det Falsterske Digelag.

quote Med aftalen slår vi en endelig streg over fortidens uenigheder, og det kommer alle borgere til gavn

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester, Guldborgsund Kommune.

Stridighederne mellem digelaget og myndighederne har handlet om, hvorvidt det skal være tilladt at færdes på det falsterske dige, der strækker sig 17,5 kilometer langs Marielyst Strand fra Ulslev i nord til Gedesby i syd på Falster.

Det Falsterske Digelag ejer diget og står for vedligeholdelsen af det, og digelaget mente derfor ikke, at det skulle være tilladt at færdes på diget – for eksempel på cykel. Men det ønskede Guldborgsund Kommune.

I oktober i år indledte kommunen og digelaget så nye forhandlinger om en løsning på den strid, der har verseret i flere årtier om offentlighedens færdsel på diget.

Og aftalen betyder, at den retssag, som digelaget havde rejst mod Miljø- og Fødevareklagenævnet og Guldborgsund Kommune, og som var blevet udskudt, nu endeligt lægges ned.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Kommunen får ansvar for den rekreative færdsel på diget

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten, red.) er glad for, at det lykkedes at nå til enighed, og for ham bekræfter aftalen det gode samarbejde, der nu er kommet i stand.

- Jeg er meget tilfreds med aftalen, og vi har haft nogle gode drøftelser og forhandlinger, hvor alle har vist interesse i det gode samarbejde nu og i fremtiden. Med aftalen slår vi en endelig streg over fortidens uenigheder, og det kommer alle borgere til gavn, siger han i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommunen har ønsket, at turister skal have mulighed for at cykle på diget.
Kommunen har ønsket, at turister skal have mulighed for at cykle på diget. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

- Diget har en vigtig funktion som kystbeskyttelse, og det skal der ikke røres ved. Samtidig strækker diget sig over 17 naturskønne kilometer langs Falsters østkyst, og det har en stor værdi for borgerne og vores turister, at man kan færdes og opleve naturen på helt tæt hold. Med aftalen har vi sikret både kystbeskyttelsen og det rekreative formål, og det må siges at være en milepæl, siger John Brædder.

Også formanden for Det Falsterske Digelags bestyrelse, Søren Bjerregaard, er glad for, at samarbejdet med kommunen har ført til en skriftlig aftale, som begge parter får noget ud af.

For aftalen indebærer, at det fortsat er digelaget, der står vedligeholdelsen af selve diget og for kystbeskyttelsesdelen, mens det er Guldborgsund Kommune, der får ansvaret for den rekreative færdsel på selve digekronen.

Læs også
Våbenhvile i strid om dige på Falster: - Borgmesteren rakte hånden frem
Læs også
Våbenhvile i strid om dige på Falster: - Borgmesteren rakte hånden frem

- I fremtiden skal digelaget tage sig af det, som er vores egentlige opgave, nemlig kystbeskyttelse af de bagvedliggende ejendomme, og kommunen tager sig af færdslen på diget i henhold til naturbeskyttelseslovens bestemmelser, siger Søren Bjerregaard.

- Kommunen vil med anlæg på digekronen sikre, at diget i fremtiden kan tåle øget færdsel, og jeg er sikker på, at kommunen vil sikre, at færdslen vil ske uden fare for kystbeskyttelsen, siger han.


Nyhedsoverblik