Efter 19.000 helbredstjek - Lolland-Falster-undersøgelsen er slut

Forskerne står på spring for at bearbejde de enorme mængder data, der er kommet ud af landets største befolkningsundersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de sidste fire år har til sammen 19.000 mennesker medvirket i den såkaldte Lolland-Falster Undersøgelse. I dag var de sidste borgere forbi klinikkerne i Nakskov, Maribo og Nykøbing.

- Vi har nu samlet en masse data. Der skal nu laves en masse forskningsprojekter, hvor man dykker ned i data til at undersøge en masse forskellige forskningsspørgsmål, fortæller Randi Jepsen, der er projektchef på Lolland-Falster Undersøgelsen, som hører under Nykøbing Falster Sygehus. 

quote Vi har nu samlet en masse data. Der skal nu laves en masse forskningsprojekter

Randi Jepsen, projektchef, Lolland-Falster Undersøgelsen

Lolland-Falster Undersøgelsen er forskning i sundhed, helbred og trivsel på Lolland og Falster.

I løbet af de sidste fire år har 50.000 af områdets befolkning fået en invitation til at være med i undersøgelsen, hvor af 19.000 har valgt at deltage.

Foruden interview har man også indsamlet blandt andet blodprøver, der ligeledes skal indgå i forskningsprojekter.

Sidste familie blev målt og vejet

Sidste deltager torsdag var Charlotte Steiness, hendes mand og to børn. Hun var lidt nervøs, inden hele familien skulle igennem dagens forskellige undersøgelser. 

quote Personalet var utroligt dygtige til at tage sig af os alle sammen

Charlotte Steiness, deltager, Nykøbing Falster

- Det gik utrolig nemt. Når man har to små børn, så har man sine bekymringer for, hvordan det skal gå. Personalet var utroligt dygtige til at tage sig af os alle sammen, så det var rigtig fint, siger hun. 

Hun synes, det har været vigtigt at give sit bidrag.

- For os var det vigtigt at være med og give vores bidrag til forskningen. At vi er de sidste, det har vi ikke mærket så meget til, men det er gået rigtig fint, synes jeg, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Fire-årige William og hans mor Charlott Steiness er nogle af de sidste, der deltager i Lolland-Falster Undersøgelsen.
Fire-årige William og hans mor Charlott Steiness er nogle af de sidste, der deltager i Lolland-Falster Undersøgelsen. Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Charlotte Steiness fortæller, at hun synes, det er vigtigt, at man har valgt at sætte sundheden på Lolland-Falster i fokus.

Første gang med så omfattende studie

Der er aldrig før drevet forskning i det omfang på Lolland og Falster, og det er første gang i Danmark, at der bliver gennemført et så omfattende befolkningsstudie i et landområde, oplyser Region Sjælland. De gennemfører undersøgelsen i samarbejde med Guldborgsund og Lolland Kommune.

quote Vi har nået, det vi skulle – det har været en succes

Randi Jepsen, projektchef, Lolland-Falster Undersøgelsen

- Vi har nået, det vi skulle – det har været en succes, siger Randi Jepsen om de sidste fire års arbejde med daglige interview og undersøgelser.

- Men det bliver også en ny hverdag for os alle sammen, tilføjer hun.

Det omfattende projekt startede tilbage i februar 2016. Deltagerne har været fra nul til 96 år gamle, og alle har blandt andet fået lavet hjertediagram - det vil sige en måling af hjerterytmen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Randi Jepsen glæder sig over, at de er nået til vejs ende med fire år lange projekt.
Randi Jepsen glæder sig over, at de er nået til vejs ende med fire år lange projekt. Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Samtidig har deltagerne fået målt blodsukker og ilt i blodet, samt fået målt deres højde og vægt. Desuden har deltagerne fra fire år og opefter fået målt blodtryk.

Hvis de har rundet syv år, har de også skulle puste for at måle lungefunktionen. Sidst men ikke mindst har dem fra 15 år og opefter fået taget en blodprøve som et led i undersøgelserne.

Forskere har ventet på de sidste data

Der er allerede kommet nogle resultater på baggrund af de foreløbigt indsamlede data.

- Men de fleste forskergrupper har ventet på, vi blev færdige, sådan de kunne få så mange med som muligt, forklarer Randi Jepsen.

Datasættene vil blive udleveret i løbet af foråret, siden skal data behandles for siden at ende i videnskabelige artikler i årene, som kommer.