Coronavirus lukker afdeling på Nykøbing Falster Sygehus

En afdeling på Nykøbing Falster Sygehus er så hårdt ramt af smittede patienter og ansatte, at den midlertidigt er lukket ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ethvert sygehus' værste mareridt blev i den forløbne uge og weekend til virkelighed for ledelsen på Nykøbing Falster Sygehus. På to afdelinger på sygehuset blev der nemlig konstateret smitte med coronavirus.

I alt er 35 ansatte smittet og har Covid-19 og er sendt syge hjem, og fem patienter er også blevet smittet. 

- Jeg er utrolig ked af det på medarbejdernes og patienternes vegne. De har det skidt og er syge, og det er jeg brandærgerlig over. Men jeg er glad for, at vi fik reageret, og jeg er glad for, at ingen endnu er blevet alvorligt syge, siger Thomas Houe, der er vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus, Thomas Houe, er brandærgerlig over situationen på de to afdelinger. 
Vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus, Thomas Houe, er brandærgerlig over situationen på de to afdelinger.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det hele begyndte på sygehusets afsnit for Geriatri og Nyresygdomme for to uger siden. To af medarbejderne måtte gå syge hjem og blev efterfølgende konstateret positive for Covid-19.

I sidste uge blev fire medarbejdere syge og blev testet positve, og det fik fredag i sidste uge ledelsen til at teste alle medarbejderne og alle de indlagte patienter. Ud af ti patienter, der var indlagt, blev fem testet positive for corona. 

- Vi ved ikke, hvordan smitten er kommet ind, men vi ved, at vi for tre uger siden havde nogle patienter indlagt, som først under selve indlæggelsen blev syge og derefter testet positive. De patienter blev håndteret som helt almindelige patienter, indtil vi fandt ud af, at de var syge, fortæller Thomas Houe.

Artiklen fortsætter under billedet. 

I alt er 35 ansatte og fem patienter på to afdelinger på Nykøbing Falster Sygehus blevet testet positive og syge med Covid-19. 
I alt er 35 ansatte og fem patienter på to afdelinger på Nykøbing Falster Sygehus blevet testet positive og syge med Covid-19.  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Men også på naboafdelingen, afsnit for Geriatri og Apropleksi, blev der konstateret smitte i løbet af weekenden, og her har ledelsen også valgt at teste alle. Af de 15 patienter, der var indlagt blev ingen konstateret smittede. I alt på de to afdelinger er der 35 medarbejdere, der arbejder eller har tilknytning dertil, der er konstateret positive.

- Vi har fulgt alle de retningslinjer, der er udstukket af Sundhedsstyrelsen. Men jeg må jo på den her baggrund konstatere, at det her er en ekstrem smitsom sygdom, siger Thomas Houe. 

Lukker afdelingerne

Da personalet blev sendt hjem, blev det samtidig besluttet at lukke den ene af to afdelinger midlertidigt og overføre patienterne til andre afdelinger, fordi driften med det resterende personale ikke kan gennemføres i øjeblikket. På afsnit for Geriatri og Apropleksi er der nu lukket for tilgang af patienter, indtil der er et overblik. 

Det er ikke første gang, at corona-virus lukker en sygehusafdeling. Søndag i denne uge blev psykiatrisk akutmodtagelse i Vordingborg midlertidigt lukket, fordi mange medarbejdere var syge og skulle testes. Afdelingen åbnede igen tirsdag eftermiddag. 

Psykiatrihospitalet Oringe
Læs også
Smitte med coronavirus lukker psykiatrisk akutmodtagelse
Psykiatrihospitalet Oringe
Læs også
Smitte med coronavirus lukker psykiatrisk akutmodtagelse

Der findes ikke en opgørelse over, hvor mange der i alt er smittede på de enkelte sygehuse i Region Sjælland.

Men i hele Region Sjælland, der også omfatter administrationen, med i alt cirka 18.000 ansatte, er der pr. 21. april 158 medarbejdere, der har fået konstateret Covid-19, og aktuelt er 92 medarbejdere i øjeblikket sygemeldt på grund af en positiv Covid-19 test. 

Hos Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland er man bekymret over udviklingen. De har i flere uger prøvet at advare om, at personalet på landets sygehuse var i stor risiko for at blive smittet.

"Det var det, vi frygtede"

- Det er desværre det, vi har frygtet. Vi har virkelig håbet, det ikke ville ske, for det er aldrig rart, hverken som patient eller som medarbejder at være en af smittebærerne. Det er det, vi hele tiden har villet undgå, og det er derfor, vi har efterlyst en stramning af de her retningslinjer, siger kredsnæstformand på Sjælland Anja Hoyer Didriksen.

Dansk sygeplejeråd mener ikke, at retningslinjerne udstykket af myndighederne har været forsigtige nok.

- Det, at du indenfor sygehuset kan komme i tæt kontakt indenfor to meter uden at bruge værnemidler, men ikke kan det ude i samfundet, den ulighed kan vi ikke forstå. Vi undrer os over det og har kæmpet for, at de her retningslinjer skulle ændres, siger Anja Hoyer Didriksen. 

Skal lære af forløbet 

På Nykøbing Falster Sygehus håber man nu, at de to afdelinger snarest henholsvis kan åbne og tage patienter ind igen, og hele forløbet skal grundigt evalueres. 

- De oplevelser, vi har haft, skal vi selvfølgelig have gennemgået, og nu gennemgår vi hele forløbet for at analysere og lære, om der var nogle ting, som vi skulle have gjort anderledes. Det skal bruges i hele vores organisation, fortæller Thomas Houe. 

Sundhedsstyrelsen meldte mandag ud, at der fremover skal testes endnu flere personer i Danmark. Det betyder, at alle, der i den kommende tid skal indlægges på et sygehus, skal testes. 

- Det gør vi også her på sygehuset, og man skal ikke være bange for at blive indlagt her. Vi vil gøre, hvad vi kan i form af tests og værnemidler, siger han. 


Nyhedsoverblik