Coronakrisen truer med at sætte boligområde på den hårde ghettoliste

Boligområdet Lindholm risikerer at ende på regeringens hårde ghettoliste, fordi beboerne i området har svære ved at komme i arbejde under coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det gik den rigtige vej, men så ramte coronapandemien og lagde store dele af det danske samfund i dvale.

Gennem flere år har boligområdet Lindholm i Nykøbing Falster kæmpet med at komme af med deres plads på regeringens ghettoliste.

quote Det vil i yderste konsekvens betyde, at man smadrer området

Christian Refstrup, bestyrelsesmedlem i Lindholm Indefra

- Vi skulle i gang i januar måned med at finde arbejde til de kære borgere. De skulle lige til at gå i gang og bom, så kom coronakrisen, og så stoppede festen, siger Werner Ifversen Madsen, beboerformand i Nykøbing F. Boligselskab.

En lavere arbejdsløshed blandt borgerne i området er en af de ting, der kan hjælpe boligområdet væk fra ghettolisten og sikre, at området ikke ender med at blive betegnet som en hård ghetto. Det stempel får et boligområde, der i fem år har været at finde på ghettolisten.

- Der er ingen virksomheder, der tør at tage folk ind på nuværende tidspunkt. Tværtimod. Man fyrer folk, siger Werner Ifversen Madsen.

Men arbejdsløshedsprocenten i boligområdet skal reduceres fra 49 til 40 procent inden november, hvor tallene bliver opgjort til den opdaterede ghettoliste, som offentliggøres i december 2020.

Artiklen fortsætter under billedet.

Werner Ifversen Madsen, beboerformand i Nykøbing F. Boligselskab.
Werner Ifversen Madsen, beboerformand i Nykøbing F. Boligselskab. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Særligt hos boligområdets aktivitetshus kæmper to medarbejdere dagligt med at nedbringe antallet af arbejdsløse gennem projektet Lindholm Indefra og dermed få kvarteret væk fra ghettolisten.

- Vi har cirka 75 personer, som vi gerne skulle flytte over i beskæftigelse for at ryge ud af ghettolisten, siger Christian Refstrup, bestyrelsesmedlem i Lindholm Indefra.

Hvis Lindholm ender som en såkaldt hård ghetto, får det konsekvenser for området.

- Så bliver vi mødt af nogle meget firkantede krav – for eksempel at nedrive en stor del af boligerne herude, også boliger som er ganske udmærket at bo i, siger Christian Refstrup.

Hvad er en ghetto? Og hvad er en hård ghetto?

Hvad vil det betyde for området?

- Det vil i yderste konsekvens betyde, at man smadrer området, svarer han.

Rejsehold besøger ghettoen 

Derfor har samarbejdet med Guldborgsund Kommune, lokalpolitikerne og beboerne været tæt. Et samarbejde der ifølge formanden for beskæftigelsesudvalget var begyndt at bære frugt.

- Vi har fået fordoblet antallet i beskæftigelse fra januar 2018, hvor vi lå på 16,6 procent, til september 2019, hvor nåede op på 33,2 procent, så udviklingen har været rigtig god, siger Ole K. Larsen (V), formand for beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Det vil sige, indtil coronakrisen ramte landet, og derfor er Ole K. Larsens appel til kollegaerne på Christiansborg klar.

- Jeg har en klar forventning om, at når vi kigger på coronakrisen, så suspenderer man hele det her i forhold til den hårde ghettoliste, netop fordi vi ikke kan arbejde med det i denne periode, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Boligområdet Lindholm.
Boligområdet Lindholm. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Det har fredag ikke været muligt at få et interview med boligminister Kaare Dybvad (S). TV2 ØST ville gerne have spurgt ham, om han er villig til at imødekomme ønskerne fra Lindholm-kvarteret.

Ifølge beboerformanden vil det uden politisk velvilje være noget nær umuligt at undgå stemplet som hård ghetto.

- Jeg tror ikke, at det lykkes. Desværre. Jeg håber det, men jeg tror ikke på det. Derfor går min appel på, at de må besinde sig inde i Folketinget, siger Werner Ifversen Madsen.

Til juni får Lindholmkvarteret besøg af et rejsehold fra regeringen, der skal kigge nærmere på ghettoen. Her håber man at kunne overbevise myndighederne om at slække på reglerne for, hvornår et boligområde bliver betegnet som en hård ghetto.

Mest læste

play
D76BCCA3-363B-4FF7-B752-4C679324E822

Nye afsløringer om drabet på Oringe: Stine lå død i en time, inden personale slog alarm

play
Drab i Slagelse

Kvinde dræbt i Slagelse - mand anholdt

play
Esso-tank

Drengedrøm til salg: Nu kan du købe en Esso-tankstation fra 1961

play
Drab i Slagelse

Mand fængslet for at dræbe ekspartner: Havde skænderi om søn

play
spar

Malene fik to minutter til at tømme en købmand: - Det gik skidegodt

Se flere