Byråd må vente på den store rokade

Det kommer til at tage længere tid end ventet at fordele kasketterne i forbindelse med en ny konstituering i Guldborgsund kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er altid svært at forhandle en konstituering på plads, hvad enten det foregår på valgnatten eller midt i valgperioden. 

Sådan sagde borgmester Simon Hansen (S) til TV2 ØST i sidste uge. Og borgmesteren havde ret.

Det kommer til at tage længere tid end ventet at få det formelle på plads med de nye formænd for de politiske udvalg end først ventet.

Læs også
Kæmpe rokade efter DF-nedsmeltning
Læs også
Kæmpe rokade efter DF-nedsmeltning

Rokaden blev udløst, da tre medlemmer af Dansk Folkeparti med 1. viceborgmester René Christensen i spidsen valgte at forlade partiet. 

René Christensen og Jesper Blomberg skiftede til Moderaterne, mens Bob Richard Nielsen gik over til Danmarksdemokraterne.

Det fik borgmester Simon Hansen (S) til at rokere rundt på formandsposterne, etablere et nyt udvalg og udskifte 1. viceborgmesteren.

Læs også
Stor DF-profil forlader partiet
Læs også
Stor DF-profil forlader partiet

Det er nødvendigt med to byrådsmøder

Men det er en omstændig proces at skifte ud i den politiske magt i en kommune. 

I første omgang var det planen, at omkonstitueringen skulle behandles første gang ved det ordinære byrådsmøde torsdag aften. Men det er nu blevet udskudt. 

I stedet skal der holdes et ekstraordinært møde på mandag. Og så endnu et den 4. marts, forklarer borgmester Simon Hansen (S).

- En dagsorden skal som udgangspunkt udsendes med fire dages varsel, og derfor har det ikke været muligt at udsende dagsordenen rettidigt i forhold til torsdagens byrådsmøde.

Ændringer af Styrelsesvedtægten skal behandles to gange med mindst seks dages mellemrum. 

Derfor er der indkaldt til ekstraordinære byrådsmøder den 26. februar og den 4. marts, hvor styrelsesvedtægten behandles, oplyser borgmesteren.

De får posterne

24 ud af 29 medlemmer af byrådet står bag den kommende konstituering. 

Borgmester Simon Hansen (S) fortsætter som formand for det magtfulde økonomiudvalg. 

Mens John Brædder (Guldborgsundlisten) afløser René Christensen (Moderaterne) som næstformand, han afløser også René Christensen som 1. viceborgmester, og skal være formand for et helt nyt politisk udvalg: Erhvervs- og Udviklingsudvalget.

Annemette Johnsen (SF) mister sin post som formand for Teknik-, Klima-, og Miljøudvalget og Jesper Blomberg (Moderaterne) overtager jobbet.

Læs også
DF'ere blev ikke orienteret om stemmeslugers partiskifte
Læs også
DF'ere blev ikke orienteret om stemmeslugers partiskifte

Bob Richard Nielsen (Danmarksdemokraterne) bliver fyret som formand for Ældre- og Omsorgsudvalget. Den post snupper Johannes Kristensen (K).

Ole K. Larsen (V) fortsætter som formand for Landdistrikter-, Kultur-, og Fritidsudvalget.

René Christensen beholder formandsposten for Beskæftigelsesudvalget, der har mistet erhvervsområdet.

Britta Lange (S) kan ligeledes fortsætte som formand for Socialudvalget.

Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, lokallisten Dit Guldborgsund og løsgængeren Paw Hallandson står udenfor den kommende konstituering, der altså skal på plads ved to ekstraordinære byrådsmøder.Nyhedsoverblik