Byggeriet raser over udskudt fængselsudbud

Kriminalforsorgen har standset et udbud af byggeriet af et nyt statsfængsel på Nordfalster. Byggebranchen raser - for så er penge på det tidligere udbud spildt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kommende statsfængsel på Nordfalster er bare et af de seneste offentlige udbud, som er blevet annulleret.

Grunden, til at Kriminalforsorgen for nyligt standsede udbuddet, var, fordi de indkomne tilbud lå væsentligt over budgettet på 1 milliard kroner.

Myndigheden vil nu begynde forfra med et nyt udbud.

Dyrt at give tilbud

Det får nu Dansk Byggeri og Håndværksrådet til at kræve erstatning fra stat og kommuner, når de aflyser et udbud.Det skriver Jyllands-Posten.

- Kommuner og staten er nødt til at kompensere virksomhederne svarende til de ressourcer, de har brugt på at give tilbud. Ellers er vi bange for, at det griber om sig, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen til Jyllands-Posten.

Direktøren mener, at problemet er, at byggeriet af offentlige projekter går i gang før projekteringen er færdig. Det er bl.a. tilfældet med statsfængslet på Nordfalster.

Det betyder, at Kriminalforsorgen ikke ved, hvad den vil have, når den sender udbuddet ud til virksomheder.

Ekspert: I orden at standse udbud

Kriminalforsorgen har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Jyllands-Posten.

Det har en ekspert til gengæld.

- Det er helt åbenbart, at når man ikke får opgaven, er pengene spildt, og det er da ærgerligt. Men sådan er det i alle livets forhold. Sådan er det også for skohandleren, der laver en udstilling med nye sko, som ingen vil købe, fordi de er for dyre. Så må han sætte prisen ned næste gang, siger Jens Fejø, som er professor dr. jur. og tidligere medlem af Klagenævnet for Udbud.

Han mener ikke, stat og kommuner er galt på den, når de annullerer et udbud, fordi prisen på tilbudene er for høje. Han siger også til avisen, at det sjældent står i udbudsbetingelserne, at udbyderen forpligter sig til at indgå en aftale med den virksomhed, der vinder udbudsrunden.

Kommunernes Landsforening afviser, at det er et generelt problem, at kommunerne annullerer udbud, fordi prisen er højere end forventet.


Nyhedsoverblik