Biografer genåbner efter fire lange uger: - Det er en fornøjelse, jeg kan ikke beskrive det

Siden 19. december har biografsalene stået tomme. I dag kunne der igen bydes indenfor til film på det store lærred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter fire uger uden en eneste forestilling, en eneste bakke popcorn og larmende tomme sale kunne biograferne i dag atter slå dørene op.

Kort før jul, den 19. december, blev biograferne pålagt at lukke i et forsøg fra myndigheder og politikere på at bremse opblomstringen af corona-smitte i samfundet.

Denne restriktion er nu blevet lempet igen af Folketingets Epidemiudvalg, og nyheden vakte jubel hos blandt andre Bente Nielsen, biografchef for Nordisk Films Biografer i Nykøbing Falster og Næstved.

quote Det er en fornøjelse, jeg kan ikke beskrive det

Bente Nielsen, biografchef, Nordisk Films Biografer i Nykøbing Falster og Næstved

- Det er en festdag – endnu en festdag – nu er det jo tredje gang, så vi har bare glædet os så meget, siger hun og tilføjer:

Biograferne må fra i dag, søndag, genåbne under betingelse af at biografgængerne viser corona-pas og bærer mundbind.

Det slår dog ikke skår i glæden for Bente Nielsen:

- Det er en fornøjelse, jeg kan ikke beskrive det. Hele den interaktion med gæsterne og kunne stå i døren og sige velkommen og få en smalltalk, det har vi virkelig savnet.

Flere filmhungrende gæster var mødt op til dagens første forestilling.
Flere filmhungrende gæster var mødt op til dagens første forestilling. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

At biograferne måtte lukke kort før jul, kom som en hård nyser fra branchen, da netop juledagene med mange store nye titler plejer at lokke mange folk i biograferne.

quote Det er rigtig ærgerligt, for julen er en af de rigtig gode tider for os

Bente Nielsen, biografchef, Nordisk Films Biografer i Nykøbing Falster og Næstved

- Det er rigtig ærgerligt, for julen er en af de rigtig gode tider for os, og hvor vi har det rigtig sjovt som medarbejdere, siger biografchefen.

Omvendt er der som følge af nedlukningen udskudt flere premieredatoer.

Og den nye Spider-Man-film havde premiere blot tre dage før, biograferne blev pålagt at lukke – og det er da også med titler som den, at Bente Nielsen og de øvrige biografchefer i branchen håber at kunne få biografgængerne tilbage i salene.

Håber genåbning blev den sidste

Det er tredje gang, at biograferne – og for den sags skyld også resten af kulturlivet – skal genåbne oven på en nedlukning, og Bente Nielsen håber nu, at det må være sidste gang:

- Tredje gang er lykkens gang, så det er sidste gang, vi har lukket og sidste gang, jeg skal genåbne en biograf. Det er mit allerstørste ønske, at vi får det her under kontrol.

Mikkel Sarup fra Nykøbing Falster håber også, at biografernes genåbning må markere, at en mere normal hverdag er på vej tilbage.
Mikkel Sarup fra Nykøbing Falster håber også, at biografernes genåbning må markere, at en mere normal hverdag er på vej tilbage. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og det ønske står biografchefen langt fra alene med:

- Det kunne være rart at gå imod bedre tider nu og komme tilbage til en normal hverdag og ikke skulle tænke så meget over corona, siger Mikkel Sarup fra Nykøbing Falster, der i dag var blandt de første, som her til formiddag kunne sætte sig til rette i biografmørket.

Det er dog for tidligt at sige noget endegyldigt om, hvorvidt der venter flere nedlukninger i fremtiden.

- Det vil være helt forkert at give en hundred procents-garanti på det grundlag, vi har nu. Men hvis du spørger mig, hvad jeg tror, så tror jeg, vi er ved at være ved enden af pandemien. Men det er ikke det samme som at sige med garanti, at der ikke vil komme nye nedlukninger igen, siger Hans Jørgen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet til TV2 ØST.

- Godt nok er den nyeste variant, omikron-varianten, ikke så sygdomsfremkaldende som tidligere varianter. Derfor er den på den måde mindre farlig, men der er ingen der siger, der ikke kan komme endnu en variant, der er mere sygdomsfremkaldende, inden vi har fået pandemien helt overstået. Det er der ingen, der kan sige noget om på nuværende tidspunkt, tilføjer han.

Ligeledes har søndagen også været genåbningens dag for højskoler, museer og koncertsteder. Få det fulde overblik i boksen nedenfor.

Disse områder er genåbnet søndag med krav om coronapas og mundbind: