Bekymrede forældre til kamp mod besparelser

En flok bekymrede forældre samles onsdag aften i Nykøbing Falster. De håber på at blive bedre rustet til at bekæmpe Guldborgsund Kommunes besparelser på børneområdet.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Nogle forældre har oplevet at aflevere et barn, hvor der var én voksen og 18 børn. 

- Det giver jo mega meget utryghed. Hvad hvis mit barn falder og slår sig, kan nogen så trøste? Får alle børn mad? Det er sådan nogle spørgsmål, forældrene nu stiller sig selv.

Sådan forklarer Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), om den nuværende situation i Guldborgsund Kommune.

quote Det gør ondt. Vi hører, at nogle af forældrene er utrygge og begynder at lægge deres arbejdstid om, så de kan aflevere senere og hente tidligere

Signe Nielsen, formand, FOLA

Forældre har rakt ud til organisationen og bedt om hjælp. Derfor afholder FOLA onsdag aften et fælles forældremøde i Guldborgsund Kommune.

- Det kommer blandt andet til at handle om at klæde forældrene på til at engagere sig i den politiske debat. Der er kommunalvalg om lidt, og forældrene udgør en stor andel af dem, der skal stemme. Så de har en magt. Den kan de bruge til at sige til politikerne, at dem, der vil prioritere børn og familieliv, også er dem, der får en stemme, forklarer Signe Nielsen.

Hun vil blandt andet hjælpe forældrene til at blive bedre til at fange politikernes opmærksomhed eksempelvis ved happenings, demonstrationer eller ved at deltage i debatter.

Store besparelser på børneområdet

I Guldborgsund Kommune er økonomien særdeles presset. 

Ifølge BUPL gennemfører kommunen i indeværende år besparelser på dagtilbudsområdet i omegnen syv millioner kroner.

Også budgettet til vikarer er skrumpet gevaldigt. Det oprindelige vikarbudget på over seks millioner kroner blev beskåret, så der i år kun er 2,44 millioner kroner tilbage til vikardækningen.

Det har ifølge Signe Nielsen fået institutionerne til at skrue gevaldigt ned for brugen af vikarer.

- Det gør ondt. Vi hører, at nogle af forældrene er utrygge og begynder at lægge deres arbejdstid om, så de kan aflevere senere og hente tidligere eller helt holder fri med deres børn. Det giver jo et meget mere stresset familieliv, lyder det fra FOLA-formanden.

Bekymring hos BUPL

På mandag skal Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune tage stilling til en ny omgang besparelser. Af dagsordenen for mødet fremgår det, at der er tale om besparelser for 12,1 millioner kroner på børne- og skoleområdet fra 2025.

quote Jeg er glad for, at forældrene nu også begynder at engagere sig i debatten

Jacqueline Sporon-Fiedler, faglig sekretær, BUPL Sydøst

Hos BUPL Sydøst, der er de lokale pædagogers fagforening, er de bekymrede for den kvalitet, der møder børnene i kommunens dagtilbud. 

Først i 2025 er det muligt at vurdere, om besparelserne i Guldborgsund Kommune betyder, at kommunen ikke formår at leve op til minimumsnormeringerne. 

Men hos BUPL Sydøst tvivler de på det:

- Vi er virkelig bekymrede. Jeg tror ikke, at kommunen kommer til at overholde minimumsnormeringerne.

Jacqueline Sporon-Fiedler, der er faglig sekretær hos BUPL Sydøst, tror ikke, at Guldborgsund Kommune overholder minimumsnormeringerne.
Jacqueline Sporon-Fiedler, der er faglig sekretær hos BUPL Sydøst, tror ikke, at Guldborgsund Kommune overholder minimumsnormeringerne. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Sådan lyder vurderingen fra Jacqueline Sporon-Fiedler, der er faglig sekretær hos BUPL Sydøst. Hun har svært ved at se lyset i, at der nu er endnu en omgang besparelser på vej i kommunen.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå det, og det er derfor, vi er på dupperne nu, inden de begynder at forhandle om et nyt budget med endnu flere besparelser. Jeg er glad for, at forældrene nu også begynder at engagere sig i debatten, forklarer hun og henviser til onsdagens forældremøde.

quote Jeg tror, man skal tage nogle af historierne med en gran salt

Martin Lohse (Guldborgsundlisten), formand, Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune

BUPL Sydøst har hjulpet FOLA med at stable forældremødet på benene, og Jacqueline Sporon-Fiedler vil også selv være til stede under mødet for at fortælle forældrene om de vilkår, som kommunens pædagoger arbejder under.

Ifølge FOLA har 27 forældre meldt deres ankomst til onsdagens møde.  

Går i rette med kritik

Forelagt kritikken, mener formand for Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune Martin Lohse (Guldborgsundlisten) ikke, at det står nært så grelt til i kommunens daginstitutioner.

- Jeg tror, man skal tage nogle af historierne med en gran salt, for der kan være situationer, hvor man har en oplevelse som forældre, men det er ikke det generelle billede, siger han.

Formand for Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse (Guldborgsundlisten) mener ikke, at det står nært så grelt til i kommunens daginstitutioner, som FOLA-formanden siger.
Formand for Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse (Guldborgsundlisten) mener ikke, at det står nært så grelt til i kommunens daginstitutioner, som FOLA-formanden siger. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

Men der er sparet på vikarer, og vi hører, der ikke bliver dækket ind med vikarer, selvom der er behov for det. Anerkender du, at det er virkeligheden?

- Jeg anerkender, at der er sparet på vikarbudgetterne, og så er det lederens opgave at finde ud af, hvordan løser vi det her. Det er et samlet budget, de får ud, og derfor kan de også bruge de penge, de får ud på den måde, de finder retmæssigt, lyder svaret fra Martin Lohse.

- Men når det er sagt, er det noget, vi i vores udvalg er ret opmærksomme på, og har bedt vores administration se på, hvordan ser det ud i forhold til vikardækningen. Bliver der sparet for meget? For det skal der heller ikke, tilføjer han.

Læs også
Her bliver klassetrin lagt sammen
Læs også
Her bliver klassetrin lagt sammen

Samtidig lægger han heller ikke skjul på, at de kommende besparelser vil kunne mærkes. Han håber dog, at dialogmøderne kan bidrage til, at de efterfølgende politiske beslutninger vil være nogen, som både forældre og medarbejdere i institutionerne kan tilslutte sig.

- Det er vigtigt, vi finder de her løsninger sammen, og hvad vi kan gøre, for både at imødekomme besparelseskravet og samtidig levere den kvalitet, som vores børn og unge har brug for.
Nyhedsoverblik