Astrofotograf fanger sjældent nordlys på Falster - her kan du opleve det

Det er yderst sjældent, at man kan se nordlys så langt sydpå som Falster. Men i disse dage er det muligt, fortæller DMI og lokal astrofotograf.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I disse dage er der god mulighed for at opleve nordlys over Skandinavien. Og faktisk også på de sydlige kanter i vores sendeområde, som ellers er ret sjældent.  

Det fortæller Jakob Andersen, der er astrofotograf og bosat i Horbelev. Han overvåger geomagnetisk aktivitet via en app, så han ved, hvornår der er gode chancer for at fange billeder af fjerne galakser, stjernetåger, supernovaer og stjerneklynger. 

Og altså også nordlys, som han fangede på kamera i Stubbekøbing onsdag aften. Selvom det kraftige regnvejr var lige ved at blive en forhindring.

- Jeg vidste, at der var ret gode indikationer på, at der ville komme solstorm, men der var det jo også rigtig dårligt vejr. Det handler om at kigge mod nord, og jeg har masser af steder med andre motiver end lige havet, hvor jeg gerne vil kigge mod nord, men på grund af det dårlige vejr var jeg nødt til at køre ud til havet, hvor jeg vidste, der ville være lidt bedre vejrforhold, fortæller han. 

Et sjældent syn

Onsdagens nordlys over Stubbekøbing var dog svært at se med det blotte øje, men noget tydligere på fotografiet, fortæller Jakob Andersen.

- I den lille times tid, jeg stod der, var der flere bittesmå øjeblikke, hvor man kunne se lidt, men det her billede er taget indenfor to minutter, hvor der var noget mere intensitet, forklarer han. 

Jakob Andersen nåede også at fange nordlys med sit kamera ved Vålse Vig i marts i år.
Jakob Andersen nåede også at fange nordlys med sit kamera ved Vålse Vig i marts i år. Foto: Jakob Arthur Andersen - Clearsky Astrofoto

Men det er ifølge Jakob Andersen muligt at se nordlyset med egne øjne, når forholdene er helt perfekte. Også på de sydlige kanter. 

Læs også
Se billederne: Fotografer fanger unikt naturfænomen
Læs også
Se billederne: Fotografer fanger unikt naturfænomen

- Jeg så det ved Vålse Vig i marts. Der kunne man i allerhøjeste grad se det med egne øjne, men der var vejret også perfekt, og det var koldt, og det var rigtig intenst. Så det kan sagtens lade sig gøre at se med menneskelige øjne, også hernede på Falster, men det hører bare til sjældenhederne, forklarer han. 

To gange på samme år

Det er kun sket de to gange, at Jakob Andersen har set nordlys på Falster. Begge gange har været i dette år, og det er ikke tilfældigt. 

- En af grundene til, at det kommer lidt oftere nu kontra for fem år siden, er, fordi solen er på vej mod det, der hedder Solar Max. Og det er solen, der er ansvarlig for at lave nordlyset. Når solen rammer Solar Max, det gør den cirka hver 11. år, så er den exceptionel i sin stråling og sender mange flere ladede partikler afsted, end den ellers ville gøre, forklarer Jakob Andersen. 

Gode steder at se nordlys

Jakob Andersen anbefaler, at man tager ud for at se nordlys steder, hvor der er frit udsyn mod nord og helst langt ned mod horisonten. 

Det kunne for eksempel være:

- Vålse Vig

- Sortsø Havn

- Kragenæs

- Vigsnæs

Når solen er forbi Solar Max, kan man ifølge Jakob Andersen regne med, at der går tre til fire år, før det kan ses på Falster igen. Så hvis man vil se nordlys på Sydhavsøerne, er der gode chancer nu. 

- Det er indenfor de her næste to år, man skal gøre sig forhåbninger om at se det, og hvis det skal være lige nu og her, så skal det være i nat og i morgen nat. Der er chancerne rigtig gode, fordi vejret også er bedre end i går, siger han. 

DMI: Det er usædvanligt

Hos DMI overrasker det i første omgang fysiker og meteorolog Kristian Pagh Nielsen, at der er set nordlys på Falster. 

- Da jeg hørte det, tænkte jeg, det passer da ikke, at der er nogen, der har set nordlys i august og slet ikke på Falster. Men så tjekkede jeg efter, og der er faktisk astronomisk mørke her på sensommeren og der er en aktiv sol, så det passer fint, siger han. 

Det er nemlig lige præcis de forhold, der gør, at det er muligt at se nordlys. 

- For det første skal det være mørkt, så for en måned eller to siden, hvor vi havde lyse nætter, ville nordlyset være for svagt til, at vi kunne se det. En anden ting er, at det skal være skyfrit. Og så hjælper det også, hvis det ikke er fuldmåne. Fuldmånen kan godt give lidt lysforurening, men man kan godt se begge dele samtidig. Og så er den grundlæggende forudsætning selvfølgelig, at der er en geomagnetisk storm, siger Kristian Pagh Nielsen.

Læs også
Solstorm gav nordlys, der kunne ses fra Sjælland – se billederne her
Læs også
Solstorm gav nordlys, der kunne ses fra Sjælland – se billederne her

Hvor nordlys er sjældent sydpå, er der næsten garanti for at se det, hvis man rejser nordpå. Men fordi der netop har været meget aktivitet på solen, har området, hvor man kan se nordlyset, altså udvidet sig. 

- Nordlys er næsten altid synlig ved høje breddegrader rundt om den magnetiske nordpol. Der er noget, der hedder nordlysovalen, men den ligger så langt mod nord, at vi ikke kan se den fra Danmark normalt. Så det er kun, hvis der sker en eller flere eksplosioner på solen, hvor der kommer noget materiale imod os, at det område, man kan se nordlys i, bliver udvidet, forklarer Kristian Pagh Nielsen. 

Nordlys:

Når der opstår nordlys, så sker det fordi der for flere dage siden var en hændelse på solens overflade, der sendte store mængder ladede partikler i retning mod jorden. Det kaldes en solstorm - og mere videnskabeligt en geomagnetisk storm.

Det skal ramme jordens magnetfelt, for at vi kan se det, og det kræver, at solvinden har en retning mod syd, fordi jordens magnetfelt går op mod nord.

Det bedste sted at se nordlys er ved polarcirklen, Nordlandet i Norge og på Grønland. Men det kan altså også ind i mellem ses i Danmark. Men kun i astronomisk mørke og på skyfri himmel. 

Kilde: Kristian Pagh Nielsen, DMI



Nyhedsoverblik