12 unge kvinder frygtes at have været udsat for drugging

Politiet efterforsker 12 tilfælde, hvor unge kvinder fik det dårligt på kræmmermarkedet Dølle. De undersøger, om der kan være tale om drugging.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi er bekymrede, og derfor undersøger vi sagerne.

Sådan siger Kent Edvardsen, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, efter 12 unge kvinder måtte have hjælp efter at have deltaget i festlighederne på weekendens Dølle-kræmmermarked. 

quote Det kan være rigtig alvorligt, hvis man ikke får hjælp

Kent Edvardsen, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Politiet har en mistanke om, at kvinderne har  været udsat for drugging, hvor ofre ufrivilligt får et rusmiddel​ eller lægemiddel i sin drink. 

De er i alderen 16 år til starten af 30'erne, og fire af dem blev efterfølgende behandlet på hospitalet. De er dog alle atter udskrevet.

Måtte have hjælp til at trække vejret

Kent Edvardsen understreger dog, at der er tale om de indledende skridt i undersøgelserne, før politiet kan fastslå, at der at tale om bevidst drugging.

- Vi skal have gennemført en del afhøringer, og der er en del tekniske undersøgelser, som skal laves. Men især i det ene tilfælde, så er det en mistanke, siger han.

Kent Edvardsen, politikommissær ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.
Kent Edvardsen, politikommissær ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I det konkrete tilfælde fik en kvinde i starten af 20'erne det lørdag aften så dårligt, at hun måtte have hjælp til at trække vejret.

- Det er dybt bekymrende, for så er man i en situation, hvor det kan være rigtig alvorligt, hvis man ikke får hjælp, siger Kent Edvardsen og tilføjer: 

- Heldigvis har alle 12 ikke været det samme sted. Men de har været i en tilstand, hvor de ikke kan huske, hvad de har lavet, sagt og gjort, og hvor de har været.

Var handlingslammede

De 12 kvinder kom i kontakt med samerritter-folkene på markedet - og nogle blev efterfølgende indlagt. 

Ifølge politiet var alle i en eller anden grad handlingslammede.

Kent Edvardsen oplyser, at politiet nu skal fastslå, hvorfor kvinderne blev dårlige. Men det kan være en svær opgave, fordi de typisk har fået det dårligt efter en hel dag med fest.

Det skal du gøre, hvis du bliver udsat for drugging

  • Drugging dækker over, at man ufrivilligt har fået et rusmiddel​ eller lægemiddel i sin drink.

  • Giftlinjen oplever, at der er et øget antal henvendelser omkring mistanke om drugging. I 2015 fik Giftlinjen 95 henvendelser, og i 2022 var det steget til 535.  

  • Borgerne oplever en anderledes beruselse end den, de kender fra alkohol. Symptomerne kan udmønte sig på forskellig vis. Nogle bliver hurtigt meget bevidsthedspåvirkede, kan måske ikke støtte på benene og man kan have hukommelsestab for en stor del af aftenen.  Mange kaster op dagen efter. Andre oplever, at de bliver mere udadvendte, oplever måske en anden virkelighedsopfattelse, kan blive varme og svedende og nogle bliver aggressive.

  • Har man mistanke om drugging, kan man ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12 med henblik på risikovurdering om indlæggelse er nødvendig.  Oplever man nedsat bevidsthed eller problemer med vejrtrækningen, skal man ringe 112 for hurtig hjælp.

  • Giftlinjen anbefaler, at man politianmelder hændelsen.

Kilde: Giftlinjen.

- Vi er for tidligt i fasen til, at jeg kan svare på, hvad der er sket, siger han og fortsætter: 

- Nogen har siddet og drukket fra morgenen og formiddagen, indtil de bliver dårlige i løbet af aftenen eller natten. Har man drukket hele dagen, så kan det også være en forklaring på, at man bliver dårlig sidst på dagen.

Læs også
1.600 kvinder til damefrokost: - Vi har fået shots til morgenmad
Læs også
1.600 kvinder til damefrokost: - Vi har fået shots til morgenmad

- Vores bekymring er dog, om de har fået et eller andet - et ukendt stof. Om det er en pille eller en væske. Eller om det kan være kreativ kemi, der reagerer på en bestemt måde i maven, eller om noget har puttet stoffer i en puffbar, for eksempel, tilføjer Kent Edvardsen.

Politikommisæren understreger, at politiet både mangler at afhøre en gruppe mennesker, og samtidig foretage en del tekniske undersøgelser, før de kan sige noget med sikkerhed.

Vil gerne høre fra offentligheden

Dog oplyser Kent Edvardsen, at det i de 12 sager ser ud til at være mere end alkohol, der har bragt kvinderne dertil.

- Vi er nødt til at træde et skridt tilbage og se objektivt på sagen. Vi skal have fastslået, om det er noget, de har indtaget, som gør, at de ender i denne situation, siger han.

Læs også
Over 100 biler trukket fri
Læs også
Over 100 biler trukket fri

Politiet vil dog meget gerne høre fra offentligheden, hvis de har informationer om, hvad der er sket.

- Har man viden om noget konkret, så vil vi meget gerne vide det, siger Kent Edvardsen.

Hvis du har oplysninger i sagen, kan du kontakte politiet på telefon 1-1-4.


Nyhedsoverblik