1.000 håndlavede smileyer bringer børn og ældre sammen

Et kunstprojekt har bragt børn og ældre sammen i Nykøbing Falster. Nu skal det også sprede glæde til resten af byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det handler om at gøre alle dem, der går i byen, glade.

Så enkelt kan det forklares, hvad de gule stofsmileyer, der pryder Nykøbing Falster, handler om. I hvert fald hvis man spørger Emma Kobbernagel fra 3.a på Sophieskolen.

Men den lidt længere forklaring er, at det er et kunstprojekt, som hun sammen med godt 50 andre SFO-børn har været en del de seneste par måneder.

SFO-børnene har i mindre grupper besøgt plejecentre i området og produceret i alt 1.000 smileyer i stof.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børge er en af de ældre, som er med ude og hænge smileyerne op.
Børge er en af de ældre, som er med ude og hænge smileyerne op. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST

Lærer nye verdener at kende

Onsdag er Emma og de andre børn ved at hænge dem op flere steder i byrummet.

Og mens man måske nemt kan komme til at tænke på Dronning Margrethes nytårstale, hvor hendes majestæt opfordrede til at "gøre noget unyttigt", så er der dog alligevel et formål med de mange smileyer.

- Det giver det, at man får åbnet nogle nye døre både som gammel og som ung. At man lærer hinandens verdener at kende, at man får nye venskaber, og ikke mindst at man mærker, man har en betydning for hinanden. Det er det, vi har oplevet ved, at vi har bragt børn og ældre sammen omkring det her projekt, fortæller Anne Kristiansen, der er frivilligvært i Center for Sundhed og Omsorg i Guldborgsund Kommune og koordinator for projektet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Kristiansen er frivilligvært hos Guldborgsund Kommune og har koordineret projektet.
Anne Kristiansen er frivilligvært hos Guldborgsund Kommune og har koordineret projektet. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST

Får snakket om mange ting

"Smileyattack", som kunstprojektet hedder, er støttet af Guldborgsund Kommunes kulturelle satsning "Bobleriet". Det er kunstnerene fra det fynske kunstværksted "Violas Værksted", der står for projektet. De er kendt for deres kunstprojekter med fokus på nærvær.

Og det er lige præcis det, som er kommet ud af, at børn og ældre har mødtes over gult stof og garn.

- Man får det ud af det, at man får et samvær med børnene og mødes på kryds og tværs og får snakket om mange ting. Man får snakket om at lave ting sammen men også om familieforhold. De har hygget sig og vi har drukket saftevand sammen, fortæller Greta Nielsen, der er pædagog på aktivitetscentret for de ældre fra Sømarken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Både byen men også en firbenet ven har fået smiley på i dagens anledning.
Både byen men også en firbenet ven har fået smiley på i dagens anledning. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST

Smileyerne pryder nu både Nykøbing Falster og Nørre Alslev, og håbet er, at de også vil bringe smilene frem hos dem, der går i byen.

- Hvis man er rigtig sur på en eller anden, måske er sur på en af sine veninder, så kan man kigge på sådan en smiley og blive glad igen, siger Emma Kobbernagel.

Det er plejecentrene Bakkehuset, Sømarken og Helenhuset i henholdsvis Nykøbing Falster og Nørre Alslev, der har haft besøg af SFO-børn fra Sophieskolen og Nørre Alslev Skole jævnligt de seneste måneder.

Smileyerne er blevet til over flere måneder, hvor SFO-børnene jævnligt har besøgt plejecentrene.
Smileyerne er blevet til over flere måneder, hvor SFO-børnene jævnligt har besøgt plejecentrene. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST