Endeligt bekræftet: Der er fundet fugleinfluenza på Møn

Det var fugleinfluenza, der slog en gruppe troldænder på Møn ihjel. Alle udstillinger og andre fjerkræsamlinger er forbudt med øjeblikkelig varsel.

Tema: Fugleinfluemza - Frygtet sygdom rammer regionen
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den gruppe troldænder, der for nylig blev fundet ved Stege på Møn, er døde af fugleinfluenza af typen H5N8.

Det slår Fødevarestyrelsen fast over for TV ØST.

- Vi har fundet den alvorlige fugleinfluenza, som man også har fundet i Nordtyskland, Polen, sandsynligvis i Holland og mange andre steder i Europa. Hvis den smitter i en fjerkræsbesætning, så kan der opstå meget høj dødelighed i besætningen, i værste fald op til 90 procent dødelighed, fortæller Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed.

Smitter ikke mennesker

Foruden troldænderne på Møn er der også fundet fugleinfluenza i en enkelt troldand fundet på Christiania i København, ligesom Fødevarestyrelsen heller ikke udelukker, at den kan være andre steder i landet. Dog er sygdommen ikke fundet i nogen fjerkræbesætninger endnu.

Sygdommen smitter normalt ikke til mennesker, og derfor kan du roligt spise dit morgenæg eller nyde andestegen til Mortens Aften i aften.

- Det er ikke set nogle steder, at den her type fugleinfluenza har ramt mennesker. Så vi skal kun være bekymrede for fjerkræ.

Hold dine fugle indendørs

Fundet af sygdommen betyder dog, at alle udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er forbudt med øjeblikkelig varsel. Sygdommen er nemlig stærkt smitsom mellem fugle, og den kan betyde stor dødelighed, hvis den spreder sig til for eksempel en hønsefarm.

- Den ser meget smitsom ud. Det er noget, der florerer i vildfuglebestanden, og dermed vil det også være meget alvorligt, hvis den rammer tamfuglebestanden.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at fjerkræsejere holder deres fugle inden for og følger de anbefalinger for smittebeskyttelse, der altid gælder - fugleinfluenza eller ej.

En af anbefalingerne er, at man vander og fodrer sine fugle indendørs eller under fast tag, så foderet og vandet ikke kommer i kontakt med vilde fugle. 

Om fugleinfluenza