¨

Antallet af brevstemmer boomer

Foto: TV ØST

Et rekord stort antal folk i kredsen har valgt at brevstemme til Folketingsvalget. I 14 ud af 17 kommuner har man oplevet en stigning i antallet.

43.359 personer havde allerede sat sit kryds inden valgstederne torsdag åbnede klokken 9. Der er nemlig rekord mange i Sjællands Storkreds, der har valgt at stemme inden den store valgdag torsdag.

I alt har 9,4 procent flere i Sjællands Storkreds valgt at brevstemme til dette års valg sammenlignet med valget i 2011. Det viser en rundrigning til kommunerne, TV ØST har lavet.

Ud af kredsens 17 kommuner har 14 af kommunerene oplevet en stigning. En af de kommuner, der har oplevet den største stigning, er Ringsted Kommune, der har haft en stigning på hele 44 procent. Her valgte 1694 at brevstemme mod 1174 under valget i 2011. 

Ligeledes har Odsherred Kommune oplevet en stigning. Her er stigningen på 35 procent i forhold til valget i 2011.  

- Der har været pænt travlt de seneste dage, og folk har nærmest stået i kø for at brevstemme, siger Ann Rasmussen fra Borgerservice i Odsherred Kommune i en pressemeddelelse. 

Kun tre ud af 17 kommuner har oplevet et fald i antallet, der har brevstemt. Stevns Kommune har oplevet et fald på knap 7 procent, mens Vordingborg Kommune har et fald på 3,8 procent.

"Det er ikke en overraskelse"

Generelt tegner sig dog et billede af, at langt flere har valgt at sætte sit kryds før den egentlige valgdag. Det kommer ikke bag på Yosef Bhatti, der er valgforsker på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Det er en stigning, vi har set generelt over tid, så på den måde er det ikke en overraskelse, siger Yosef Bhatti.

Og det er der særligt to grunde til.

- Den ene er, at kommunerne gør mere opmærksom på, at det er en mulig service, og så er der kommet flere steder, man kan brevstemme, siger han og fortsætter.

- Og så er det samtidig, at folk har fået mere travlt og ønsker mere fleksibilitet og vil ikke stemme en bestemt dag på en bestemt tidspunkt.

Ligeledes har man siden Folketingsvalget i 2011 set er skift i, hvordan man ser på betydningen af brevstemmer. Der er kommeret mere præcision, også formelt set, mener Yosef Bhatti.

- Tidligere har der væren en ide om, at man skulle være forhindret i at stemme på dagen for at kunne brevstemme, men nu bliver det set som to måder at stemme på, siger Yosef Bhatti.

Du kan se den samlede opgørelsen for kommunerene her:

Brevstemmer i din kommune:

Faxe:
Stigning på 6,7 %

Greve:
Stigning på 14,8 %

Guldborgsund:
Stigning på 2,4 %

Holbæk: 
Stigning på 8,8 %

Kalundborg: 
Stigning på 5,8 %

Køge:
Stigning på 11,5 %

Lejre:
Fald på 3,5 %

Lolland: 
Stigning på 26,7 %

Næstved:
Stigning på 12,9 %

Odsherred:
Stigning på 35 %

Ringsted:
Stigning på 44,3 %

Roskilde:
Stigning på 2,3 %

Slagelse:
Stigning på 3,4 %

Solrød:
Stigning på 9,9 %

Sorø:
Stigning på 9,8 %

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App