Valgdato kom bag på de fleste: - Siden nytår har vi sovet med støvlerne på

Et politisk parløb, kritik af valgdatoen og partiledernes første ord efter valgudskrivelsen. Her får du dagens overblik på valgkampens dag 2.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lars Løkke Rasmussen… og dér er valgknappen… og SÅ trykker han… Nej? Han venter!? …

Avisen Politikens Philip Ytournel ramte hovedet på sømmet med den satiretegning, der så dagens lys ganske kort tid efter, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev valg tirsdag.

For statsministeren har ventet og fintet og trukket valgudskrivelsen, gættene har været mange – og alligevel endte det med en valgdato, som de færreste havde set komme. Grundlovsdag, den 5. juni.

Det er genialt det dér.

Men nu er den her så, valgkampen er skudt i gang, og det er en usædvanlig lang én af slagsen. Alle hverdage i valgkampen samler vi på TV2 ØST dagens vigtigste valgnyheder i en politisk morgenpost, så du er bedst muligt rustet til at sætte dit kryds om fire uger. Morgenposten er derudover krydret med et overblik over dagens valgarrangementer i regionen – dem finder du allernederst i artiklen her.

Så skal vi ikke bare kaste os ud i det? Vi skal blandt andet forbi kandidaternes første ord efter valgudskrivelsen, kritik af valgdatoen, et politisk parløb i Holbæk og partisoldater i Ringsted, så der er nok at se til.

God fornøjelse.

Politisk parløb på tværs af partiskel

Vi starter med to små stop i Holbæk og i Ringsted.

Der gik nemlig ikke mange øjeblikke, fra Lars Løkke Rasmussen udskrev valg, til kandidaterne piblede ud på gader og stræder for at gøre deres hoser grønne over for vælgerne.

quote Min oplevelse som tidligere pendler er, at der ikke er gode nok forhold for regionens pendlere. Der er for mange forsinkelser

Kaare Dybvad (S), kandidat til Folketinget

På Holbæk Station havde Socialdemokratiets Kaare Dybvad og Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen slået pjalterne sammen i en fælles sags tjeneste: Bedre vilkår for regionens pendlere.

- Min oplevelse som tidligere pendler er, at der ikke er gode nok forhold for regionens pendlere. Der er for mange forsinkelser. Og så må vi jo vide, hvordan pendlerne ser på forholdene, så vi kan starte en diskussion på baggrund af det, sagde Kaare Dybvad til TV2 ØST.

Og selvom de to kandidater egentlig kommer fra forskellige lejre på Christiansborg, så havde de begge altså rosende ord tilovers for hinanden.

- Kaare og jeg har arbejdet godt sammen de sidste fire år. Det vil vi gerne fortsætte med fire år endnu, og så er det jo sådan set ligegyldigt med partifarven. Så handler det bare om at have de gode kræfter inde på Christiansborg.

Artiklen fortsætter under videoen.

TV2 ØST var på Holbæk Station med kandidaterne Kaare Dybvad (S) og Jeppe Jakobsen (DF).

Der var anderledes kamp om opmærksomheden i Ringsted, hvor partisoldater fra Socialdemokratiet og Venstre var på gaden.

På stationen stod blandt andet Louise Schack-Elholm (V) og Anne Madsen (S) klar sammen med deres partisoldater. De uddelte flyers i håbet om at sikre deres lokale kandidater nok personlige stemmer til en plads i Folketinget.

- Siden nytår har vi sovet med støvlerne på, fortalte Niels J. Lundsberg, der er Venstres kredsformand i Ringsted-Sorøkredsen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Partisoldaterne var på gaden i går.

Ophedede partidebatter satte valgkamp i gang

Så skal vi videre i programmet.

Med udskrivelsen af valget blev der nemlig også skudt gang i partilederdebatterne på DR og TV 2 med deltagelse fra samtlige 13 opstillingsberettigede partier.

quote Stram Kurs’ udlændinge løber mig koldt ned ad ryggen

Pia Olsen Dyjr (SF), formand, SF

I debatten på TV 2 var to af partilederne dog erstattet af stedfortrædere – Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lå indlagt på Herlev Sygehus med et maveonde, da statsministeren udskrev valg, så hun havde i stedet sendt partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen (S).

Derudover havde Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, til aftenens anden debat – den på TV 2 – sendt sin næstformand Isabella Arendt (KD).

Debatterne berørte flere emner, som politiske analytikere har spået, kommer til at fylde i valgkampen – blandt andet klima og udlændinge.

Det sidste emne var særligt i fokus efter de to nye partier Nye Borgerlige og Stram Kurs’ indtræden på det landspolitiske gulv. Og bølgerne gik højt på TV 2, blandt andet efter Stram Kurs’ partiformand, Rasmus Paludan, hævdede, at ”Danmark ikke kan klare sig, hvis en masse mennesker kommer hertil, fordi de vil have penge af staten”.

- Stram Kurs’ udlændingepolitik løber mig koldt ned ad ryggen. Og jeg tror faktisk, at der er en masse danskere, der gerne vil behandle flygtninge en lille smule bedre, svarede SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

quote Aftenens vinder er ubetinget Rasmus Paludan. Han har formået på valgkampens dag ét at hijacke hele dagsordenen

Henrik Qvortrup, politisk analytiker, Ekstra Bladet

Efter debatten stod analytikerne i kø for at vurdere, hvordan de enkelte partiledere havde klaret sig. Og der blev blandt andet uddelt rosende ord til den vikarierende deltager fra Kristendemokraterne.

- Et lysende talent, der pludselig trådte ind i stuen. Alle partiledere lyttede til hende, og hun afvæbnede fuldstændig alle de fordomme, man kunne have om Kristendemokraterne, sagde Søs Marie Serup efterfølgende til TV 2.

Men Ekstra Bladets Henrik Qvotrup kårede én vinder fra de to partilederdebatter:

- Aftenens vinder er ubetinget Rasmus Paludan. Han har formået på valgkampens dag ét at hijacke hele dagsordenen. Det kan godt være at mange væmmes ved de ting, han siger. Ikke desto mindre er det hans diskussioner og hans anliggender, der bliver centrale for, hvad der bliver citeret i høj grad på DR, men i ekstrem grad på TV2, siger han til netop Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Sådan her lød det, da Lars Løkke Rasmussen (V) i går udskrev valg.

Kritik: To valg er spild af penge

Nok om de første partilederdebatter – dem bliver der vist rigelig mulighed for at tale om i løbet af de næste 28 dages valgkamp.

I stedet skal vi nu se lidt nærmere på reaktionerne på den valgdato, Lars Løkke Rasmussen har valgt. I lang tid har der været gættet på, at han ville placere folketingsvalget samtidig med valget til Europa-Parlamentet, som finder sted den 26. maj.

quote Jeg tror, det er en god idé, at vi bruger en rum tid i den danske befolkning på at tænke grundigt over, hvilket slags lederskab vi vil have i Danmark

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Men sådan gik det som bekendt ikke.

Det har fået flere kritiske røster til at blande sig i jublen over den kommende demokrati-festdag – blandt andet fordi, det er dyrt at afholde valg, og nu skal der afholdes to kort tid efter hinanden. Det koster kommunerne og skatteyderne penge.

Økonomi- og Indenrigsministeriet kan ikke oplyse, hvor meget mere det koster kommunerne og dermed danskerne at skulle til valg med 10 dages mellemrum. Men der ér en ekstraregning, skriver Jyllands-Posten.

Lars Løkke selv forsvarer dog beslutningen.

- Jeg tror, det er en god idé, at vi bruger en rum tid i den danske befolkning på at tænke grundigt over, hvilket slags lederskab vi vil have i Danmark, sagde han tirsdag på et pressemøde.

Men på TV2 ØST’s Facebook-side er brugerne ret klare i mælet: Det er for dumt med to valg så tæt på hinanden.

- Øv, hvor ærgerligt, at han har valgt en anden dato end EU-valget. Nu skal kommunerne have dobbeltudgift til afstemning på plejehjem og i hjemmepleje. Samt hvad det ellers koster for brevstemmer i almindelighed. Det ville have været betydeligt billigere, at afholde begge valg samtidigt. Jeg håber, der er strategisk fornuftig forklaring, jeg ikke kender, skrev Merete Espersen blandt andet.

- Havde været en god idé at slå begge valg sammen, både billigere og nemmere, skrev Irene Hvolby Christensen.

Der var dog også enkelte positive tilkendegivelser på valgdatoen, blandt andet fra Ulla Plinius:

- Fantastisk dato 😍. Symbolikken er i top. Hvilken anden dato kan bruges til at fejre demokratiet, end netop den 5. juni? 😊☀️

Et valg for de unge

Også TV2 ØST's ungdomsredaktion, KRAS, sætter fokus på folketingsvalget. Derfor har de sendt SoMe-personligheden Mads Marius ud i det politiske landskab for at undersøge, om politikere i virkeligheden er nedern, eller om de er værd at stemme på.

Det kan du se meget mere om her - og så kan du ellers følge med hos KRAS på Facebook og YouTube.

Er du nede, Mette?

Vi slutter denne morgenpost med endnu et satirisk indslag. For som sagt udskrev statsministeren valg, mens hans nærmeste konkurrent, Mette Frederiksen, lå i sygesengen med et drop i hånden – og var det nu med vilje?

Analytikere og Lars Løkke selv afviste, at det var tilfældet, for statsministeren var allerede hos Dronningen og oplyse om valgdatoen mandag – altså før han overhovedet vidste, at Socialdemokraternes formand var syg.

Men alligevel har hændelsen fået flere til at gøre sig morsomme på internettet. Blandt andet har borgmesteren i Faxe Kommune, Ole Vive (V), delt følgende opslag:

Og med dét indspark lukker vi morgenposten og springer til dagens politiske arrangementer i regionen.

Det sker i dag

Lars Løkke Rasmussen besøger EUC Sjælland
Statsministeren har sat sin valgturné i gang, og det gør han blandt andet med et besøg på EUC Sjælland i Køge. Her er han fra klokken 10.45-11.30 og vil tage imod spørgsmål fra lærere og elever.

Valgdebat på Sorø Akademi
14.20-16.00: Valgdebat på Sorø Akademi. Blandt deltagerne i panelet er Rasmus Paludan (P), Zenia Stampe (R) og Laura Lindahl (LA). Arrangementet er kun for skolens elever.
19.00-21.00: Valgdebat på Sorø Akademi, åbent for byens borgere. Samme deltagere ventes til denne sene debat.