Salget af brændeovne eksploderer: - Der har aldrig været så stor efterspørgsel, som der er nu

Landsdelens forhandlere af brændeovne har rygende travlt i disse dage. De stigende energipriser betyder, at forbrugerne vil væk fra gas og el.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De stigende priser på el og gas betyder, at langt flere borgere nu er på jagt efter en brændeovn.

Det mærker Arne Pedersen i Vordingborg, som har forhandlet brændeovne i 30 år. Men aldrig har han haft så travlt, som han har nu. Lige nu sælger han dobbelt så mange brændeovne, som han plejer.

- I de 30 år, jeg har solgt brændeovne, har der aldrig været så stor efterspørgsel, som der er nu. Det er fuldstændig vildt, siger indehaveren af Pejsecenter Arnestedet i Vordingborg til TV2 ØST.

- Jeg oplever rigtig mange mennesker, der er ved at gå i panik. Man er virkelig presset.

quote I de 30 år, jeg har solgt brændeovne, der har der aldrig været så stor efterspørgsel, som der er nu

Arne Pedersen, indehaver af Pejsecenter Arnestedet

Thilde vil have en brændeovn til sit kontor

Salget af brændeovne går som varmt brød for tiden. De stigende energipriser betyder, at forhandlerne sælger brændeovne som aldrig før. Forbrugerne vil nemlig væk fra gas og el - og det gælder også for Thilde Toft fra Stensved ved Vordingborg.

Hun har tirsdag haft besøg af den lokale skorstensfejer.

- Jeg har brug for at få svar på, om det er muligt at vi kan få en brændeovn her, og om det er muligt, at varmen kan blive cirkuleret ud i de forskellige rum, fortæller Thilde Toft.

Thilde Toft fra Stensved ved Vordingborg har tirsdag besøg af den lokale skorstensfejer for at finde ud af, om hun kan få en brændeovn i sin kontorbygning.
Thilde Toft fra Stensved ved Vordingborg har tirsdag besøg af den lokale skorstensfejer for at finde ud af, om hun kan få en brændeovn i sin kontorbygning. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Thilde Tofts kontorbygning bliver i dag varmet op ved hjælp af en varmepumpe, men det håber hun altså, at kunne få lavet om på:

- Jeg vil gerne have noget varme, og jeg vil gerne spare nogle penge, siger hun.

Skorstensfejer: - Hvis I vil have brændeovn, så skynd jer

Thilde Toft er langtfra den eneste, der gerne vil spare på varmen.

- Nej, det er eksploderet den seneste måneds tid. Jeg får nok 10-15 opkald om dagen, siger skorstensfejer Jesper Hviid Kjær.

Folk vil have hans hjælp til at vurdere, om de kan få installeret en brændeovn. Og hvis de kan, så råder han dem til at komme i gang med det samme:

- Jeg siger det jo, som det er, at det er først til mølle ude i butikkerne. Hvis de vil have en brændeovn, "så skynd jer ud og få fat i én."

Folk vil have skorstensfejer, Jesper Hviid Kjærs hjælp til at vurdere, om de kan få installeret en brændeovn.
Folk vil have skorstensfejer, Jesper Hviid Kjærs hjælp til at vurdere, om de kan få installeret en brændeovn. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

For hos forhandlerne har de pludselig også fået særdeles travlt.

- Der går ikke en dag, hvor vi ikke sælger 2-3-4-5 ovne. Det er helt vildt lige for tiden, siger Arne Pedersen, indehaver af pejsecenter Arnestedet.

Faktisk er det mere end dobbelt af, hvad Arne Pedersen plejer at sælge.

Arne Pedersen, der er indehaver af Pejsecenter Arnestedet i Vordingborg, sælger nu mere end det dobbelte af, hvad han plejer at sælge.
Arne Pedersen, der er indehaver af Pejsecenter Arnestedet i Vordingborg, sælger nu mere end det dobbelte af, hvad han plejer at sælge. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Køber vil udskifte pillefyr

En af dagens købere er Jonas Damgaard Frederiksen. Han vil gerne have skiftet familiens pillefyr ud.

- Vi er på jagt efter en brændeovn, fordi pillerne er blevet en smule dyrere og svære at skaffe, Og så har vi nemmere adgang til brænde, så det er oplagt at få lavet om, siger han.

Jonas Damgaard Frederiksen vil gerne have skiftet familiens pillefyr ud med en brændeovn. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen, TV2 ØST
Jonas Damgaard Frederiksen vil gerne have skiftet familiens pillefyr ud med en brændeovn. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen, TV2 ØST

Det vælter ikke bare ind med kunder i den fysiske butik – der er også rift om Arne Pedersen på telefonen:

- Når jeg siger, at jeg bliver ringet op minimum 50 gange om dagen, så er det ikke overdrevet, siger indehaveren af pejsecenteret i Vordingborg.

Kan du overhovedet følge med på efterspørgslen?

- Både ja og nej. Jeg har stadig en masse ovne hjemme, men hvis nogle går målrettet efter en specifik ovn, er det ikke sikkert, jeg har den.

I Stensved er skorstensfejer Jesper Hviid Kjær nået til de ydre inspektioner af  kontorbygningen.

I Stensved er skorstensfejer Jesper Hviid Kjær ved at inspicere Thilde Tofts kontorbygning for at undersøge, om der kan etableres en brændeovn.
I Stensved er skorstensfejer Jesper Hviid Kjær ved at inspicere Thilde Tofts kontorbygning for at undersøge, om der kan etableres en brændeovn. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Der skal laves en skorsten. Thilde Toft har nemlig besluttet sig - hun skal have sig en brændeovn. Selvom hun er bekendt med, at priserne på brænde også er steget:

- Jeg tænker dog, at det ikke er lige så meget, som det er på el. El er jo flerdoblet, og det koster sindssygt meget for mig nu bare at varme det her op, siger hun.

Det er  ikke kun strøm og gas, der stiger i pris. Det gør også det brænde, som de nye brændeovnsejere skal fyre med. Det viser en opgørelse fra Bolius, som har sammenlignet priser på brænde fra 2020 med de nuværende priser.

En opgørelse fra Bolius viser, at brænde er steget med 155 procent.
En opgørelse fra Bolius viser, at brænde er steget med 155 procent. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST