Kunder står i kø til varmepumper: - Vi skal bare ud af gassen

De høje gaspriser påvirker mange i TV2 ØSTs sendeområde. Det får flere til at skifte gasfyret ud med varmepumpe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kaj Mortensen, der er pensionist og bosat i Præstø, plejede at fyre op med sit gasfyr. Men udgiften til gasfyret var begyndt at æde husholdningsbudgettet op. 

- Vi har haft naturgas i 40 år, og vi har sådan set været glade nok for det. Det har altid fungeret, men det er jo gået lidt i kaos. Prisen har smadret betalingsbudgettet, så vi har måttet tilføre ret kraftigt med midler for at kunne betale regningerne, fortæller han. 

Derfor bestilte han en varmepumpe i begyndelsen af august, og han er ikke den eneste.

Mange borgere i TV2 ØSTs sendeområde er nemlig i fuld gang med at skifte fra gasfyr til varmepumper. Det fortæller flere varmepumpeinstallatører, som TV2 ØST har talt med. 

Gaspriserne stiger

For prisen på gas er steget voldsomt, og det rammer mange borgere her i sendeområdet. Flere kommuner i vores region topper i antallet af boliger, der opvarmes med naturgas.

quote Vi er nødsaget til at gøre det her, fordi den efterregning på gas ikke virker til at betale i det lange løb

Kaj Mortensen, Præstø

I den kommende tid bliver det endnu dyrere at være gaskunde. For ifølge mediet Finans hæver statsejede Energinet per 1. oktober også prisen markant for at transportere gassen rundt.

Det betyder, at hvor kunderne hidtil har skulle betale 517 millioner kroner om året for at få gassen transporteret rundt, så skal de fremover betale 1,6 milliarder kroner. Det er en stigning på mere end 200 procent.

Lang udsigt til fjernvarme

De stigende gaspriser har betydet, at Kaj Mortensen og hans hustru har overført, hvad der svarer til 2.500 kroner mere om måneden til budgetkontoen.

- Det kan mærkes i et pensionistbudget, det er helt sikkert, siger Kaj Mortensen.

Læs også
Danskere advares om stor ekstraregning efter russisk gasstop
Læs også
Danskere advares om stor ekstraregning efter russisk gasstop

Prisen på Kaj Mortensens luft til vand-varmepumpe er 130.000 kroner inklusiv installation. Det er mange penge for en pensionist, men der er ingen anden udvej, forklarer han.

- Det er ærgerlige penge at skulle bruge på det, når man ikke har forventet det, men der er jo nok ikke nogen fornuftig vej uden om. Vi er nødsaget til at gøre det her, fordi den efterregning på gas ikke virker til at betale i det lange løb.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For Kaj Mortensen er prisen på gas så høj og udsigten til fjernvarme så lang, at han ikke kunne vente længere. 

- Præstø fjernvarmeværk kører lige uden om os, og vi får ikke mulighed for at komme på det de næste fire år. Fire års omkostninger og med krig i Europa og andre uroligheder, så er man nok nødt til at slå til og sige, så er det nu, vi gør det, siger han. 

Vil være fri af gas

Også Camilla Bredegaard, der er bosat i Præstø og arbejder som sygeplejerske, har kastet mere en 100.000 kroner efter en varmepumpe, som hun får installeret i begyndelsen af oktober. 

For hende har det både været et økonomisk og psykisk pres at være gaskunde. 

- Vi følte os frygteligt fangede af at have naturgas som vores varmekilde. Priserne er steget og steget, og vi skal bare ud af gassen. Vi vil ikke være afhængige af naturgas, fordi vi synes den her eksplosive stigning viser, hvor sårbar man er, når man er afhængig af det, fortæller hun.

quote Efterspørgslen er nok en syv-otte gange større nu end for et halvt år siden

Dennis Edelskov, ejer, Kasoli i Vordingborg

Hun har ligesom Kaj Mortensen foreløbigt ikke mulighed for at komme på den ellers billige løsning med fjernvarme. Derfor faldt valget på varmepumpen, som, hun tror, vil lette familien både økonomisk og mentalt.  

- Vi tror, at det har en positiv indvirkning at få installeret en varmepumpe, fordi vi kommer til at føle os frie. Vi kommer væk fra naturgas, og så håber vi også på, at det har en økonomisk gevinst, siger hun. 

Tusindvis har skiftet til varmepumpe

Kaj Mortensen og Camilla Bredegaard er bare to af mange danskere, der har ændret deres varmekilde. 

Ifølge Danmarks Statistik fik knap 7.000 boliger, der blev opvarmet med naturgas 1. januar 2021, registreret en ny varmekilde i løbet af 2021.

47 procent af dem skiftede til varmepumpe og 47 procent til fjernvarme. I samme periode havde lige under 1.600 boliger ændret til naturgas som varmekilde, og to tredjedele af disse boliger havde tidligere olie som opvarmning. 

Den største ændring i 2021 med lidt flere end 14.000 boliger var blandt boliger opvarmet med centralvarme med olie. Seks ud af ti af de boliger var i starten af 2022 overgået til opvarmning med varmepumpe.

Travlhed hos installatører 

Flere varmepumpeinstallatører i vores område fortæller, at efterspørgslen på varmepumper fortsat er så stor, at de ikke kan følge med. 

Dennis Edelskov arbejder mere end fuldtid med at installere varmepumper på hele Sjælland. Ifølge ham er efterspørgslen blevet syv til otte gange større end for bare et halvt år siden.
Dennis Edelskov arbejder mere end fuldtid med at installere varmepumper på hele Sjælland. Ifølge ham er efterspørgslen blevet syv til otte gange større end for bare et halvt år siden. Foto: Privatfoto - Kasoli

En af dem er Dennis Edelskov, der ejer virksomheden Kasoli i Vordingborg. 

- Efterspørgslen er nok en syv-otte gange større nu end for et halvt år siden. Dengang kunne vi følge med, nu er vi to måneder fremme i kalenderen, når folk ringer, fortæller han. 

Læs også
Økonom: Inflation kan koste familier op til 10.000 om måneden
Læs også
Økonom: Inflation kan koste familier op til 10.000 om måneden

Langt de fleste, der ringer, har ifølge Dennis Edelskov et gas- eller oliefyr, som de på sigt ikke kan betale for at have kørende. 

- Folk står jo med udsigt til gasregninger på mellem 60.000 og 100.000 kroner i det kommende år. Derfor vil de hellere bruge pengene på at investere i en varmepumpe, siger Dennis Edelskov. 

Den 14. september klokken 10 åbner Energistyrelsen for ansøgninger til Bygningspuljen, hvor private, der ønsker at energioptimere deres bolig ved for eksempel at installere varmepumpeanlæg i deres hus, kan søge om tilskud.  


Nyhedsoverblik