Brændeovne hitter som aldrig før – men du risikerer at fyre ulovligt

Lolland Kommune har i denne uge genudgivet en information til borgerne om at fyre korrekt. Røggener er et jævnligt tilbagevendende problem, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brændeovne er blevet populære blandt boligejere som en alternativ opvarmningsform. Det sker i takt med, at især gas og træpiller - men også strøm og olie - er blevet dyre at opvarme huset med.

Efterspørgslen har dog gjort også brænde til en mangelvare, hvilket afspejles i, at prisen på brænde er strøget til tops, ligesom søgninger på "brænde" er et varmt emne for tiden hos søgetjenesten Google.

Fyring i brændeovne kan dog give anledning til gener, hvis ikke man fyrer korrekt. Det ved man i blandt andet Lolland Kommune, hvor naboklager over røggener er et "jævnligt tilbagevende" emne i kommunens miljøafdeling.

20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Malene spørger om krisen: Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?
20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Malene spørger om krisen: Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?

Derfor har det også været en tilbagevendende begivenhed at udsende en info til borgerne omkring korrekt fyring i brændeovnen, når fyringssæsonen sætter ind.

For selvom en brændeovn i modsætning til både en træpilleovn eller et oliefyr er mindre kræsen med, hvad man fyrer op med, så er der strenge krav til, hvad man lovligt kan fyre med.

Forurening og giftige dampe

Det er ikke tilladt at afbrænde nogen former for affald, herunder affaldstræ, i fyringsanlægget eller brændeovnen, da det forurener og udvikler giftige dampe, fremgår det af den info, kommunen har valgt at dele på Facebook:

- Det er ganske almindelig information til borgerne. Nu når vi går ind i fyringssæsonen, vil Teknik og Miljø gerne gøre opmærksom på, at det ikke er tilladt at fyre med affaldstræ, ligesom det heller ikke er tilladt for virksomheder at give borgerne deres affaldstræ, siger Camilla Stokholm, der er kommunikationsmedarbejder ved Lolland Kommune.

quote Vi er godt klar over, det er en særlig situation i år, men det ændrer ikke på begrundelsen

Camilla Stokholm, kommunikationsmedarbejder, Lolland Kommune.

Og der er måske i år ekstra god grund til at minde de mange nye brændeovnsejere om korrekt fyringsteknik.

Aktuelt er der på DBA 18 annoncer med affaldstræ under kategorien brænde, som bliver forsøgt solgt. Også på blandt andet Facebook i diverse grupper om brænde florerer tilbud om affaldstræ til afhentning.

Men det må man altså ikke, lyder det fra Lolland Kommune, som igen i år har sat fokus på, hvordan man fyrer korrekt.

Skeptiske borgere

Informationen fra kommunen bliver dog mødt med nogen skepsis fra flere af kommunens følgere.

Således skriver Jesper Hansen:

- Det tror jeg da, folk pænt vil skide på i den her tid med de vanvittige priser på brændsel.

Hvilket Jane Pedersen dog bemærker, ikke er noget nyt:

- Det har de skidt på i mange år.

Imens Thomas Skov mener, kommunen gnider salt i såret:

- Tror i virkelig, at folk ikke er klar over det?

- (De, red.) er nødt til at afbrænde alt, hvad de kan få fat i. Bare for at overleve økonomisk eller fordi de ikke kan skaffe brændsel.

Hos Lolland Kommune understreger Camilla Stokholm, at informationen ikke handler om at man mistænker borgerne for at fyre op med ulovligt brænde.

- Vi er godt klar over, det er en særlig situation i år, men det ændrer ikke på begrundelsen for at bringe den her info til borgerne, siger hun og tilføjer:

- Vi vil gerne gøre folk, som måske ikke ved det, opmærksom på, at det faktisk ikke er tilladt at fyre med affaldstræ. Det kan der godt være nogen, som ikke ved.