Svinestald truer med at styrte sammen

En stald med avlssvin ved Rønnede truer med at styrte sammen. Brandfolk og Beredskabsstyrelsen har afstivet bygningen, men den er ustabil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brandfolk har sammen med Beredskabsstyrelsen brugt hele natten til fredag på en landbrugsejendom mellem Faxe og Rønnede. Her truer en svinestald med at styrte sammen.

- Vi har fået afstivet  muren, så den ikke skrider yderligere ud, men der skal ske noget derude rimeligt hurtigt, hvis ikke bygningen skal falde sammen, lyder det fra Klaus Simonsen, der er indsatsleder ved Faxe Brand og Redning.

Han modtog meldingen om sammenstyrtningsfaren ved 20.30 tiden torsdag aften, og først klokken 5 fredag morgen kunne han og kollegerne igen forlade ejendommen, der ligger på Tornemarksvej.

Stadig svin i stalden

Omkring 20 redningsfolk har arbejdet på stedet for at sikre både bygningerne og de næsten 100 avlssvin, der befandt sig i dem.

- Nogle af dem havde landmanden plads til i andre stalde, men der står stadig nogle inde i stalden i den ende, der ikke er ved at styrte sammen. Så vidt jeg har fået fortalt, må de ikke bare komme ud eller over i andre stalde af hensyn til smitterisici, for så skal de slagtes, siger Klaus Simonsen.

Jernbeslag knækket

Det var landmanden selv, der opdagede, at den var gal torsdag aften. Han var på vej over for at se til nogle smågrise, men kunne pludselig ikke åbne stalddøren.

- Det kunne han ikke forstå, men så opdagede han, at hele væggen var skredet ud. Vi kunne se, at de jernbeslag, der holder spærrene samlet i taget, er knækket alle sammen, siger indsatslederen.

Landmanden skal sammen med sit forsikringsselskab nu finde ud af, hvad der skal ske med staldbygningen og dyrene.