Svin reddet

Svineavler Kaj Munk, fra Faxe, kan i dag ånde lettet op, efter hans grisestald i aftes var tæt på at styrte sammen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var noget af et syn, der mødte Kaj Munk i aftes, da han kom ind i sin lade.

- Væggen plejer at sidde klods op af de her kasser til foder, men det gør den ikke mere. Der er cirka 40 cm. mellem dem nu, siger Kaj Munk.

Hans grisestald flækkede bogstavelig talt midt over

- Spærrerne er revnet heroppe i taget og hele vejen på tværs igennem bygningen, siger Kaj Munk.

Det betød, at væggen skred ud, og var tæt på at styrte sammen

- I går eftermiddags var der ikke noget, så det er kommet inden for en time i går eftermiddags eller i aftes. Jeg var herude mellem 20.00 og 20.30 i går, og så ser man det her. Så må man se at komme ud herfra, siger Kaj Munk.

Beredskabet reddede svinene
Brandvæsenet og Beredskabsstyrelsen blev tilkaldt med det samme, og de har sammen med Kaj Munk knoklet hele natten for at stabilisere stalden

- Jeg fik sovet lige omkring en time i nat, siger Kaj Munk.

Men beredskabet og brandvæsenet fik stabiliseret stalden og dermed sikret svinenes overlevelse. Der er nemlig tale om avlssvin, og de kan ikke bare blive reddet ud af laden.

- Vi kan ikke tage dem ud fra ejendommen. De skal blive her på ejendommen på grund af smittefare. Hvis de skulle have været reddet hurtigt ud, så havde vi været nød til at slagte dem, siger Kaj Munk.

Men han får et problem med at få plads i en anden lade til de 85 avlssvin, der ellers var plads til i den nedstyrtningstruede lade.

- Jeg har måtte sende 70 slagtersvin af sted til slagteriet for at få plads til avlssvinene. Men de er ikke oppe på de kilo, de ellers skulle have været ved slagtning. Så jeg mister nok mellem 300 og 400 kroner per svin, siger Kaj Munk.

Laden var ikke misvedligeholdt
Håndværkeren kom forbi og tilså skaderne. Han mener ikke den ser ud til at være misvedligeholdt. Og hans vurdering er at stalden godt kan reddes. Men svinene skal ud imens.

- Svinene må vi så få rundt i nogle andre bygninger og masse sammen så vidt muligt. Det har jeg det jo ikke ret godt med. Men sådan må det være i et par dage, indtil vi finder en løsning, siger Kaj Munk.

Årsagen til skaden kendes stadig ikke.