Stalker til Charlotte: - Jeg stopper først, når du begår selvmord

Opkald, sms’er, trusler og hærværk. Det er, hvad Charlotte Dokkedal og hendes forældre må leve med hver dag - og politiet er ikke til nogen hjælp, mener familien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når en bil kører forbi på vejen, hvor Charlotte Dokkedal bor, holder hun vejret, indtil den er kørt forbi. Bliver hun vækket af en lyd ved sit hus i Haslev om natten, er hun vågen i flere timer bagefter. Hendes krop er i alarmberedskab. Hele tiden.

- Jeg kan sagtens mærke det, bare vi sidder og taler om det nu, siger Charlotte Dokkedal.

Stemmen ryster, hendes krop dirrer, og hun mærker, hvordan øjnene hele tiden sørger mod de vinduer, naboerne i området har fortalt, hendes ekskæreste kigger ind ad.

quote Hvis ikke I forstår, at det her er fucking alvor, som i fucking ALVOR, så skal jeg virkeligt, virkeligt vise jer, hvad jeg er i stand til

Telefonsvarerbesked fra Charlotte Dokkedals ekskæreste

- Nu har jeg pyntet op til jul i huset for at prøve at skabe noget stemning. Jul betyder så meget for min søn. Men selvom jeg prøver at sige til mig selv, at nu skal vi hygge, så er der ikke et sekund, hvor jeg ikke er på vagt, siger Charlotte Dokkedal og ser ud i haven.

Den unge kvinde er udsat for stalking, og det har hun været igennem længere tid nu. Nu har det sat sig i kroppen, selvom hun kæmper for at holde modet oppe.

VIDEO: Hør nogle af de voldsomme trusler, ekskæresten kommer med:

 

Mødtes på et datingsite

Charlotte Dokkedal er langt fra den eneste, der er udsat for stalking. I en undersøgelse fra Justitsministeriet fra 2018 vurderes det, at to procent af danskerne, eller i omegnen af 100.000 personer årligt er udsat for uønsket opmærksomhed i en grad, hvor det vil blive karakteriseret som stalking. Det er ofte fra en tidligere partner, men kan også være fra en kollega, en fjern bekendt eller en helt ukendt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Dokkedals ekskæreste har udsat hende for stalking igennem en længere periode. Hun frygter, hvad det kan føre til.
Charlotte Dokkedals ekskæreste har udsat hende for stalking igennem en længere periode. Hun frygter, hvad det kan føre til. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

I Charlotte Dokkedals tilfælde er det en ekskæreste, der ikke vil lade hende være i fred. Hun mødte ham på et datingsite, og de flyttede sammen. I starten troede Charlotte Dokkedal, at hun havde mødt drømmemanden, men det ændrede sig hurtigt. Ekskæresten forsøgte ifølge Charlotte Dokkedal at isolere hende, så det kun var de to, der var sammen. Først bad han hende om at droppe sine venskaber ét efter et. Derefter ville han gerne have, at hun ikke havde kontakt med sine forældre.

quote Jeg kunne mærke allerede første gang, jeg mødte ham, at det var skidt, men hvad pokker skal man gøre, når ens datter har forelsket sig

Heidi Dokkedal Olsen, mor til Charlotte Dokkedal

Forholdet var ifølge Charlotte Dokkedal præget af både psykisk og fysisk vold. Til sidst flyttede de fra hinanden.

- Jeg kunne mærke allerede første gang, jeg mødte ham, at det var skidt. Men hvad pokker skal man gøre, når ens datter har forelsket sig, siger Heidi Dokkedal Olsen til TV2 ØST, da vi møder familien i Charlotte Dokkedals hyggelige parcelhus i Haslev.

Mængden af beskeder blev overvældende

Ud af forholdet var der kommet en lille dreng, som Charlotte Dokkedal bor sammen med alene i dag, uden at faren har kontakt til ham. Myndighederne har vurderet, at faren må have en times overvåget samvær med sønnen om måneden i et familiehus, hvilket faren har fraskrevet sig.

Ann Sofie Bjørk og hendes hund
Læs også
Ann-Sofies ekskæreste slog hendes hunde ihjel:
Stalker-sag fra Ringsted skal i Højesteret
Ann Sofie Bjørk og hendes hund
Læs også
Ann-Sofies ekskæreste slog hendes hunde ihjel:
Stalker-sag fra Ringsted skal i Højesteret

Til gengæld vil han tydeligvis gerne have kontakt til Charlotte Dokkedal. Igen og igen har han ringet til hende, ligesom sms-beskederne fra ham har været talrige, ofte med skældsord eller porno. Den uønskede opmærksomhed fra ekskæresten eskalerede pludselig i juli måned i år.

quote Selvom jeg prøver at sige til mig selv, at nu skal vi hygge, så er der ikke et sekund, hvor jeg ikke er på vagt

Charlotte Dokkedal

Mængden af ubehagelige henvendelser blev så overvældende, at Charlotte Dokkedal tog kontakt til politiet. Her fik hun besked på at få hemmeligt nummer, så ekskæresten ikke længere kan komme i kontakt med hende, ligesom politiet bad hende om at registrere alle henvendelser fra ham.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ord som "luder-so", "nosseløse bøsserøv" og "luderdatter" er ord, der bliver brugt igen og igen i de trusler, som Charlotte Dokkedals ekskæreste sender til hende.
Ord som "luder-so", "nosseløse bøsserøv" og "luderdatter" er ord, der bliver brugt igen og igen i de trusler, som Charlotte Dokkedals ekskæreste sender til hende. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Stalker: Nu skal vi rigtigt hygge os

Det stopper ham dog ikke. I stedet ringer og skriver han til Charlotte Dokkedals forældre. Tonen i SMS’er og i telefonsvarerbeskeder er ikke til at misforstå. TV2 ØST har lyttet til og læst en del af de sms’er og telefonsvarerbeskeder, der er kommet fra ekskæresten til familien. Ord som "luder-so", "nosseløse bøsserøv" og "luderdatter" er ord, der bliver brugt igen og igen, ligesom han på telefonsvareren råber, at han ikke stopper med at chikanere familien, før de alle er psykisk nedkørt, har mistet deres jobs og at Charlotte Dokkedal har begået selvmord.

Der er SMS’er med referencer til et YouTube-klip, hvor en drabsmand forklarer, hvorfor han slog en anden mand ihjel. Der er beskeder, hvor ekskæresten råber, at han vil flytte til Haslev, hvor familien bor, og ”så skal vi rigtigt hygge os”, ligesom der er adskillige beskeder, hvor han siger ”det her er bare begyndelsen. I har overhovedet ikke set, hvad jeg er i stand til”.

Forældre er også utrygge

Forældrene til Charlotte Dokkedal prøver ligesom datteren at tage de mange henvendelser med ro. Men efterhånden har den langvarige chikane også sat sit præg på deres hverdag. De er ganske enkelt utrygge.

quote Alene de første 24 dage i november blev vi ringet op 320 gange af ham

Peter Olsen, far til Charlotte Dokkedal

- Der er rigtigt mange opkald. Alene de første 24 dage i november blev vi ringet op 320 gange af ham. Der er beskeder, der er sms’er og ja, det er opslidende. Vi tænker ”hvor er han nu”, siger Peter Olsen, og fortsætter:

- Når vi er på førstesalen i vores hus, og der kommer en bil med et par lygter, ser man lige – hvor skal den hen. Nå ok, den kørte forbi, så kan man slappe af igen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Familien Dokkedal har svært ved at forstå, hvorfor der ikke er konsekvenser for ekskæresten, hver gang han overtræder tilholdet.
Familien Dokkedal har svært ved at forstå, hvorfor der ikke er konsekvenser for ekskæresten, hver gang han overtræder tilholdet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Forældrene fortæller, at de ligesom datteren er begyndt at låse hoveddøren, når det er mørkt. Charlotte Dokkedals mor er endda begyndt at låse døren om dagen, når hun er alene hjemme.

– Hvis jeg er på førstesalen, kan jeg ikke høre, hvis der er en, der smutter ind nedenunder. Så jeg låser også om dagen, og vores dør plejede aldrig at være låst. Når jeg går ud, har jeg en peberspray i lommen. Selvfølgelig har han i et eller andet omfang fået ram på os, siger Heidi Dokkedal Olsen til TV2 ØST.

Begår hærværk på bil

Chikanen stopper dog ikke ved henvendelser via telefonen. Ekskæresten begår også hærværk. Indtil nu er det gået ud over Charlotte Dokkedals bil. Manden er blevet fanget på kamera, mens han skærer ventilerne over og piller boltene ud af hjulene. Han har med lak skrevet ”smatso” hen over bilen og malet på forruden, så bilen er umulig at køre i.

Charlotte Dokkedals ekskæreste har med lak skrevet ”smatso” hen over bilen og skåret ventilerne over og pillet boltene ud af hjulene.
Charlotte Dokkedals ekskæreste har med lak skrevet ”smatso” hen over bilen og skåret ventilerne over og pillet boltene ud af hjulene. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Faktisk lægger han slet ikke skjul på, at det er ham, der står bag. Dels har han vinket til naboen imens, dels har han selv fortalt om det på nogle af de mange telefonsvarerbeskeder, han har lagt på familiens telefoner.

- Hvis I tror, at en gang spraymaling og en gang klipning af ventiler er nok, så har I ikke set noget endnu. Men det kommer I til at mærke, og det har jeg også lovet jer, råber han på en af de telefonsvarerbeskeder, TV2 ØST har hørt.

På en anden besked råber ekskæresten, at han ikke stopper, før han har ruineret familien, ødelagt deres ting og brændt deres huse ned.

78 procent har PTSD

Charlotte Dokkedal er sygeplejerske. Hun kan sagtens genkende de mange symptomer på PTSD, hun har. Symptomer, der opstår, når en person igennem længere tid har været udsat for et voldsomt psykisk pres. 

Artiklen fortsætter under billedet.

78 procent af de kvinder, der kommer for at få hjælp i stalkingcenteret, har symptomer på PTSD.
78 procent af de kvinder, der kommer for at få hjælp i stalkingcenteret, har symptomer på PTSD. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Og selvom hun kæmper en brav kamp for at holde modet oppe, så er utrygheden der. Anspændtheden. Søvnløsheden. Og alle de andre symptomer, som direktør i Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen også kender. 78 procent af de kvinder, der kommer for at få hjælp i stalkingcenteret, har dem nemlig også.

quote Mange udvikler angst, stress, og har besvær med at huske, sove og koncentrere sig

Lise Linn Larsen, direktør i Dansk Stalking Center

- Det starter med, at man kigger sig lidt over skulderen og føler sig utryg. Mange udvikler angst, stress, og har besvær med at huske, sove og koncentrere sig. Nogle mister deres arbejde, de isolerer sig og tør ganske enkelt ikke at gå ud. 78 procent er rigtigt meget. Og PTSD er meget alvorligt. Man er syg, og man skal have hjælp, når man har det sådan. Men det er det, stalking gør ved en, og undersøgelser viser, at nedbrydningen af den udsattes psyke allerede starter efter 14 dages stalking, siger Lise Linn Larsen.

Truer med at bortføre søn

Ifølge Charlotte Dokkedal er også hendes femårige søn, som hun har med ekskæresten, begyndt at udvise symptomer på angst. Hun forsøger at skærme ham fra det hele så godt, som hun kan, men alligevel opsnapper den lille dreng stemningen af utryghed. Blandt andet har ekskæresten opsøgt den børnehave, som drengen – ellers hemmeligt – er blevet flyttet til, og han har ifølge Charlotte Dokkedal truet med at bortføre sønnen.

- Han er begyndt at være bange for at være alene, han klamrer sig til mig. Det betyder jo, at jeg må bede kommunen om psykologhjælp til min femårige søn, der ellers burde kunne løbe trygt og frit omkring og lege, siger Charlotte Dokkedal og tilføjer:

- Det har jeg det rigtigt dårligt med. Men min ekskæreste ved jo, at det rammer mig. Hvis der er noget, der gør ondt på en mor, så er det jo, når ens børn bliver hevet ind i sådan noget her, der er så voldsomt.

Charlotte Dokkedals søn er mærket af den utrygge stemning, som ekskæresten skaber.
Charlotte Dokkedals søn er mærket af den utrygge stemning, som ekskæresten skaber. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Blæser på tilhold

TV2 ØST har forsøgt at få kontakt med ekskæresten for at høre hans version af historien, og for at spørge ham, hvad det er, han vil have ud af alle de SMS’er, opkald og telefonbeskeder med trusler, han udsætter familien for. Han tager ikke telefonen, når vi ringer.

quote Det er, som om vi bare får en sludder for en sladder hos politiet. Sådan noget med at ”vi skal lige rekvirere nogle papirer”

Peter Olsen, far til Charlotte Dokkedal

I september har han af politiet fået tilhold mod at kontakte både Charlotte Dokkedal og forældrene. Det betyder, at han hverken må ringe eller skrive til dem eller nærme sig dem fysisk. Det er han dog tydeligvis ligeglad med.

- Som jeg forklarede din klamme luderso af en kone. Hvis I tror, at et tilhold kommer til at bide på mig, så kommer I til at tro om. Det kommer aldrig til at stoppe, det her kommer bare til at blive ti gange værre. Og som jeg også forklarede din klamme luderkone af en so: Nu gider jeg ikke mere. Hvis ikke I forstår, at det her er fucking alvor, som i fucking ALVOR, så skal jeg virkeligt, virkeligt vise jer, hvad jeg er i stand til, råber ekskæresten til Charlotte Dokkedals far i en besked.

Familien føler sig magtesløse, fordi ekskæresten igen og igen bryder tilholdet.
Familien føler sig magtesløse, fordi ekskæresten igen og igen bryder tilholdet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Føler at stalking ikke prioriteres

Det er lokalpolitiet i Næstved, der har Charlotte Dokkedals sag. Politiet bekræfter overfor TV2 ØST, at de arbejder på sagen, og løbende modtager registreringsskemaer fra Charlotte Dokkedal og hendes forældre, hvor man kan se, hvor mange henvendelser, familien trods tilholdene har fået fra ekskæresten. Politiet bekræfter også, at ekskæresten er sigtet for at have overtrådt tilholdene, men vil i øvrigt ikke udtale sig.

Familien Dokkedal har dog svært ved at forstå, hvorfor der ikke er konsekvenser for ekskæresten, hver gang han overtræder tilholdet. De føler, at det arbejde, de laver med at registrere alle henvendelser, er spildt, mener Peter Olsen, far til Charlotte Dokkedal.

- Hvis jeg kører over for rødt lys, mister jeg mit kørekort. Han (ekskæresten, red.) har i overført betydning kørt over for rødt lys et utal af gange siden september, men han har stadig sit kørekort. Det er, som om vi bare får en sludder for en sladder hos politiet. Sådan noget med at ”vi skal lige rekvirere nogle papirer”, og så sker der ingenting.

- Vi kunne lige så godt tale med politiet om, hvorvidt det også regner oppe hos dem i Næstved. Jeg har en følelse af, at Charlottes og vores sag bliver nedprioriteret, siger Peter Olsen til TV2 ØST.

Charlotte Dokkedal er mest bekymret over, hvor længe situation skal blive ved med at være, som den er nu.

- Det, politiet gør nu, er jo egentlig bare at ringe til ham og sige – ”hov, du ved godt, at du ikke må ringe til dem, for du har tilhold, det står der på et stykke papir”. Det hjælper jo overhovedet ikke. Der burde være en konsekvens for hver eneste gang, han overtræder det tilhold, siger Charlotte Dokkedal, og tilføjer: Jeg synes at det er virkeligt frustrerende og sindssygt angstprovokerende. For skal mit liv være sådan her resten af den tid, jeg har, spørger Charlotte Dokkedal.


Nyhedsoverblik