Solcelleparker skal give strøm til 30.000 - men elnettet kan ikke holde til dem

Knap halvdelen af et enormt projekt med solceller ved Haslev kan ikke blive koblet på elnettet før 2025.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et storstilet solcelleprojekt på markerne ved Bregentved Gods nær Haslev bliver nu forsinket.

Elnettet, eller rettere det såkaldte transmissionsnet, som skal bringe strømmen fra solcellerne frem til forbrugerne, er ganske enkelt ikke dimensioneret til det enorme anlæg, som også SN.dk har omtalt.

To af anlæggene skulle egentlig producere 100 millioner kilowatt-timer årligt, svarende til 30.000 husstandes forbrug, men må nu vente på at blive taget i brug.

Anlægget er en del af et større projekt ved Haslev med en samlet kapacitet på omkring 240 millioner kilowatt-tiimer, hvor de første etaper tages i brug i løbet af 2022.

quote Det er rigtig ærgerligt, når vi står klar med alle projekterne, at vi ikke kan levere på den grønne omstilling

Anders Dolmer, ledende partner, Begreen

Det er Bregentved Gods’ datterselskab BeGreen, der står bag solcelleparkerne, og her forventer man, at transmissionsnettet først i 2025 er klar til, at den sidste etape kan blive koblet på.

- Det er rigtig ærgerligt, når vi står klar med alle projekterne, at vi ikke kan levere på den grønne omstilling. Ikke mindst i den her tid, hvor vi har brug for energiuafhængighed fra særligt Rusland, siger Anders Dolmer, der er ledende partner i BeGreen, til TV2 ØST.

- Energinet, som har den overordnede el-infrastruktur, har behov for at udbygge deres overordnede net på en sådan måde, at de kan modtage de her nye kapaciteter. Og det forventer vi først omkring projektet ved Haslev vil være klar i 2025, tilføjer han.

Transmissionsnettet – populært kaldet strømmens motorvej – fragter således strømmen fra energikilderne til navnlig København, hvor energiforbruget er størst.

Hurtigere at bygge solceller end elnet

Fra selskabet Cerius, der leverer strøm til de fleste husstande her i regionen, forklarer direktør Jens Fossar Madsen, at elnettet er i gang med at blive opgraderet.

- Helt generelt er elnettet på Sjælland godt rustet til den grønne omstilling. Som forbruger og kunde skal man ikke være bekymret, hvis man overvejer at købe en varmepumpe eller en elbil. Det er vi klar til, siger han.

Læs også
Faktatjek: Hvor meget fylder vindmøller og solceller egentlig på Lolland?
Læs også
Faktatjek: Hvor meget fylder vindmøller og solceller egentlig på Lolland?

Ifølge Cerius-direktøren kan man først udbygge elnettet, når man ved, hvor de store energiproducerende anlæg bliver bygget.

- Elnettet er udbygget efter forbruget, og det, som er sagen her, er, at der kommer nogle meget store solcelleproducenter i nogle lokalområder, hvor der ikke er så stort et forbrug. Det er elnettet så ikke helt gearet til, og så er det, elnettet skal forstærkes, forklarer han og tilføjer:

- Det tager længere tid at forstærke elnettet, end det tager at bygge en solcellepark. Det er den grundlæggende udfordring.


Nyhedsoverblik