Sofiia droppede førtidspension for at arbejde – så fik hun en regning på 14.277 kroner

Udbetaling Danmark sendte en opkrævning på 14.277 kroner til Sofiia Matine Toft, fordi hun satte førtidspensionen i bero for at arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vilje, engagement og lysten til at være sammen med andre har drevet Sofiia Matine Toft i gang med at arbejde igen.

- Jeg savnede at komme ud at være noget igen. At have kolleger og noget at stå op til, siger hun, mens hun tjekker coronapas på gæster, der vil ind at træne. 

quote Jeg forstår ikke, hvorfor man straffer folk, der gerne vil arbejde.

Sofiia Matine Toft, førtidspensionist og frivillig

Derfor blev hun personligt ramt, da hun modtog en opkrævning fra Udbetaling Danmark på 14.277 kroner for at sætte sin førtidspension i bero og tage et fleksjob. 

- Jeg blev meget ramt af det, og jeg forstår ikke, hvorfor man straffer folk, der gerne vil arbejde, siger hun. 

Sofiia Matine Toft forsøgte selv at komme i fleksjob efter ni år på førtidspension. Efterfølgende fik hun en opkrævning.
Sofiia Matine Toft forsøgte selv at komme i fleksjob efter ni år på førtidspension. Efterfølgende fik hun en opkrævning. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I dag er hun frivillig og altså ulønnet i My Gym i Vordingborg. Hun var tidligere fængselsbetjent, men i 2010 blev hun ramt af PTSD. Derfor er hun i dag på førtidspension.

- Jeg har aldrig rigtig accepteret den her situation. Jeg har altid haft det sådan, at hvis jeg kunne komme tilbage, så ville jeg gøre alt, hvad jeg kunne, siger hun til TV2 ØST. 

Behandling og tid har dog gjort, at hun langsomt har fået det bedre. Derfor anmodede hun tilbage i 2019 Faxe Kommune, der er hendes daværende hjemkommune, om at sætte sin førtidspension i bero for at afprøve et fleksjob hos en optiker. 

Jobcenter overså paragrafferne 

Selvom Sofiia Matine Toft ikke længere fik førtidspension, efter hun kom i arbejde, modtog hun i november sidste år alligevel en regning fra Udbetaling Danmark.

- Jeg tænkte, det var en fejl, siger hun. 

Opkrævningen fra Udbetaling Danmark er blevet afgjort af Ankestyrelsen, der slog fast, at hun skal betale de 14.277 kroner tilbage.

quote Vi har ikke vejledt grundigt nok omkring konsekvenserne.

Stine Drøschler, Afdelingsleder i Job Rehabilitering i Faxe Kommune.

Sofiia Matine Tofts samlede førtidspension følger pensionsloven ved at være beregnet på grundlag af forskudsopgørelsen og dermed hele den forventede indkomst for det samlede år 2019. En paragraf i pensionsloven som jobcentret i Faxe Kommune lader til ikke at have været klar over.

- Vi har ikke vejledt grundigt nok omkring konsekvenserne. Det tager vi selvfølgelig til efterretning, siger Stine Drøschler, der er afdelingsleder i Job Rehabilitering i Faxe Kommune. 

Stine Drøschler, afdelingsleder for Job Rehabilitering i Faxe Kommune, mener, at pensionsloven i det her tilfælde modarbejder målet med at få folk tilbage i arbejde.
Stine Drøschler, afdelingsleder for Job Rehabilitering i Faxe Kommune, mener, at pensionsloven i det her tilfælde modarbejder målet med at få folk tilbage i arbejde. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Kommunikationschefen i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere, Michael Pedersen, mener, at grundig vejledning er vigtig:

- Det er altafgørende, at jobcentrene er skarpe på rådgivning og reglerne. De skal ikke kun være sagsbehandlere, de skal også være sagsrådgivere. De skal tage borgeren i hånden for at se mulighederne, og ikke mindst når det har stor økonomisk betydning, siger han til TV2 ØST. 

Pensionslov arbejder imod at få borgere i arbejde

Da Sofiia Matine Toft i august kommer i arbejde 13,5 time om ugen, tjener hun pludselig mere i årets sidste måneder i forhold til den forventede, samlede indkomst for et helt kalenderår.

Derfra regner Udbetaling Danmark sig frem til, at hun i de første otte måneder har fået udbetalt 14.277 kroner for meget i førtidspension.

Ifølge Udbetaling Danmark har Sofiia Matine Toft fået udbetalt 14.277 kroner for meget i pension i den første del af året. Det er fordi, hun ved at tage arbejde i den anden del af året, pludselig har tjent for meget.
Ifølge Udbetaling Danmark har Sofiia Matine Toft fået udbetalt 14.277 kroner for meget i pension i den første del af året. Det er fordi, hun ved at tage arbejde i den anden del af året, pludselig har tjent for meget.

- Selvfølgelig skal jeg ikke have for meget i pension. Men da jeg stod i januar og henvendte mig til kommunen, der havde jeg ingen anelse om, hvorvidt jeg kunne klare det. Jeg ville det bare rigtigt gerne, insisterer Sofiia Matine Toft.

quote Kan vi på en eller anden facon få gjort lovgivningen mere smidig for at sikre motivation til at tage et arbejde?

Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere.

Var hun ventet med at komme i arbejde til for eksempel den første januar 2020, havde der ingen regning været, da kalenderåret her stater forfra.

Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere. Han efterlyser fleksibilitet med reglerne.
Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere. Han efterlyser fleksibilitet med reglerne. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere efterlyser en ændring af loven.

- Kan vi på en eller anden facon få gjort lovgivningen mere smidig for at sikre motivation til at tage et arbejde? Det kan jo godt være, at nogle borgere har fået det lidt bedre og gerne vil arbejde, siger Michael Pedersen til TV2 ØST. 

Også afdelingschefen på jobcentret i Faxe Kommune ser pensionsloven som en udfordring:

- Den arbejder imod vores arbejde med at få folk i job, konkluderer Stine Drøschler. 

Beskæftigelsesordfører: Loven er tosset

TV2 ØST har henvendt sig til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der svarer i en mail: 

- Jeg er oplyst om problemstillingen, og at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er ved at se nærmere på konsekvenserne i den situation, hvor en pensionist vælger at stoppe sin pension og f.eks. får sig et fleksjob. Hvis det viser sig, at praksis på området er i uoverensstemmelse med intentionerne, vil jeg selvfølgelig se nærmere på det

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil "se nærmere på det," hvis "det viser sig at praksis på området er i uoverensstemmelse med intentionerne."
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil "se nærmere på det," hvis "det viser sig at praksis på området er i uoverensstemmelse med intentionerne." Foto: Keld Navntoft

Og dét kommer ministeren også til at se nærmere på, hvis man spørger SF´s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge. 

- Selve loven på det her område er helt tosset. Det vil SF bringe til forhandlingsbordet til efteråret. Her er der et hul i lovgivningen, og derfor skal det rettes op, konkluderer han. 

Ifølge Karsten Hønge (SF) er lovgivningen tosset.
Ifølge Karsten Hønge (SF) er lovgivningen tosset. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ifølge ordføreren skal der være et incitament for at tage et arbejde, for de førtidspensionister der kan og vil: 

- Det giver jo ikke nogen mening, at vi her binder snubletråde ud foran borgere, der ønsker at komme i arbejde. Det duer ikke, at borgere skal indtænke, hvornår de skal starte. De skal starte dén dag, der er et job, og hvor de er klar, siger Karsten Hønge (SF) til TV2 ØST.

Sofiia Matine Toft tør ikke længere at bevæge sig ud i at afprøve fleksjob af frygt for at blive opkrævet yderligere. Derfor forbliver hun frivillig på førtidspension.

- Bare dét at have noget at stå op til hver dag, dét er helt ubeskriveligt, siger hun.  


Nyhedsoverblik