Smitteudbrud under kontrol - lavpunkt i antal nye coronasmittede håndværkere

En uge med smitterekorder i Faxe går på hæld med nyheden om kun fire nye smittetilfælde. Teststrategien har virket siger direktør for præhospital.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En uge med et stort corona-udbrud blandt 145 udenlandske håndværkere, der er midlertidigt bosiddende på tre forskellige adresser i Faxe Kommune, begynder nu at tegne lysere.

Det oplyser Thorkild Steen Jensen, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST søndag eftermiddag.

- Status er at Styrelsen for Patientsikkerhed har konstateret fire nye smittede det seneste døgn, hvilket bringer det samlede antal smittede op på 81 i alt. Det er positiv udvikling, da det er et lavere antal smittede end i de forudgående døgn.

Politiinspektøren fremhæver, at den teststrategi, som er blevet sat i gang i forbindelse med smitteudbruddet, ser ud til at have virket.

Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland kan søndag eftermiddag oplyse, at omkring de 81 smittede er der ikke meldinger om nye indlæggelser.

Ingen lokale smittet

Også for lokalbefolkningen er der gode nyheder.

Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, kan i dag fortælle, at antallet af nye smittede har ramt et nyt lavpunkt, imens lokalbefolkningen er gået fri.
Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, kan i dag fortælle, at antallet af nye smittede har ramt et nyt lavpunkt, imens lokalbefolkningen er gået fri. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Nyheden om det store antal corona-smittede i området spredte hurtigt frygt i lokalbefolkningen.

Det fik Region Sjælland til at sende sin mobile testenhed til Terslev, hvor mange af de syge håndværkere er indkvarteret. De omfattende test her har vist, at ingen af byens øvrige borgere, der har valgt at lade sig teste, er blevet testet positive for coronasmitte.

- Denne ret aggressive teststrategi, som vi har valgt over for de polske håndværkere, har virket tilfredsstillende, forklarer Benny Jørgensen.

De kontinuerlige test har medvirket til, at smittede har kunnet rykke i karantæne, og dermed begrænse yderligere smitte.

- Det er de nære kontakter, der bliver smittet, hvis ikke man følger den her teststrategi meget nøje, påpeger han.

Strategi har virket

Udfordringen i det konkrete tilfælde er, at mange bor sammen under samme tag, påpeger direktøren.

- Specielt her, hvor der er lidt mere trange forhold, er der mange nære kontakter, siger Benny Jørgensen.

Den målrettede teststrategi har ifølge direktøren medvirket til at begrænse smitten til det omkringliggende samfund.

- Den helt store gevinst her er, at vi ikke fik dem ind på arbejdspladserne i København. Vi har fået inddæmmet risikoen for smitte fra starten af og holdt dem fri af civilbefolkningen, siger han og tilføjer:

- Udover at de polske håndværkere har medvirket meget aktivt til at smitten ikke skulle sprede sig, har virksomheden også hjulpet os og været samarbejdsvillig.

Mange er gået i frivillig isolation

Det har blandt andet handlet om at sikre den fornødne kommunikation fra myndighederne og overholdelse af anbefalingerne samt ikke mindst en højere hygiejnestandard.

- Der er en masse ting, som er lykkedes, siger Benny Jørgensen.

De smittede, som efterfølgende er gået i isolation, er primært blevet indlogeret på Terslev Kro og Førslev gamle Plejehjem. Det er Faxe Kommune som har sikret de fornødne pladser til de smittede.

Derudover er tre ikke-smittede grupper isoleret på tre adresser omkring Haslev - henholdsvis Skuderløse Indelukke, Køgevej og i en fløj af Terslev Kro på håndværkerhotellet, hvor det er muligt at opholde sig isoleret fra de øvrige beboere.

Derudover er der også arrangeret logi til de nære kontakter, som ikke er smittede, og som ikke har mulighed for at isolere sig.

Her er 24 flyttet til Jonstruplejren ved Ballerup samt ni på Hotel Gitterly i Haslev, oplyser Benny Jørgensen.