Sjældent fund på Stevns Klint: Amatørgeolog finder tænder og knogler fra forhistorisk rovdyr

Amatørgeolog fandt kridtklump med tænder og knogler fra et 66 millioner år gammelt hav-rovdyr. Snart kan den ses på Geomuseum Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vejret var voldsomt, og blæsten fik højvandet til at stige op ad klinten på Stevns.

I den slags vejr er amatørgeolog Peter Bennicke fra Tommestrup på Stevns på pletten.

- Det er sådan noget vejr, der får nye ting frem. Så jeg var lige nede og kigge, nysgerrig som man er, fortæller Peter Bennicke.  

Det viste sig at være en klog beslutning.

quote Pludselig så jeg, at der lå en klump i bølgerne, som bølgerne slog op imod, og så kunne jeg se, at der lå rester af tænder og knogler i den

Peter Bennicke, amatørgeolog, Stevns

- Pludselig så jeg, at der lå en stor, hvid klump i bølgerne, som bølgerne slog op imod, og så kunne jeg se, at der lå rester af tænder og knogler i den, og så blev jeg meget febrilsk og fik reddet den væk fra bølgerne og op på land. Så fik jeg fat i Geologisk Museum, og de kom med det samme, fortæller han.  

Mosasaurer levede i havet 

Peter Bennicke havde fundet en kridtblok, hvor to tænder og nogle knoglestykker stak ud. Stykkerne stammer fra en mosasaur. Et rovdyr, der levede i havet for 66 millioner år siden. Mosasaurerne var krybdyr og i familie med slanger og firben. De kunne blive op til 15 meter lange.

- Det er et af de fund, man virkelig brænder for at finde. Det er noget af det bedste, man kan finde. Det var det største rovdyr ude i havet på det tidspunkt, så at finde knogler fra den tid, det er helt unikt, fortæller Peter Bennicke.

Artiklen fortsætter under videoen.

Museumsinspektør Jesper Milán fortæller her om, hvad det er for et rovdyr, fundet stammer fra.

Da Peter Bennicke fik blokken med hjem og gik i gang med at præparere den, kom syv tænder og en del knoglefragmenter til syne.

Geomuseum Faxe har nu via tænderne identificeret hvilken type mosasaur, der er tale om, og det er en såkaldt Plioplatecarpus. I Danmark har Plioplatecarpus hidtil kun været kendt fra fund af enkelte løse tænder ved Stevns Klint.

Artiklen fortsættes under billedet.

Den blok, der blev fundet af Peter Bennicke , indeholder syv tænder og en del knoglefragmenter fra en 66 millioner år gammel mosasaur. 
Den blok, der blev fundet af Peter Bennicke , indeholder syv tænder og en del knoglefragmenter fra en 66 millioner år gammel mosasaur.  Foto: Jesper Milán

Altid været en samler

Det er ikke første gang, Peter Bennicke har været på fossiljagt langs stranden. Interessen belv vakt, da han boede på Falster og begyndte at finde fossiler i stenene på stranden. I dag bor han på Stevns og bruger mange timer om ugen på sin interesse.

mosasaur skelet
Læs også
Kæmpeøgle skal sælge Østsjællands dramatiske forhistorie under vandet
mosasaur skelet
Læs også
Kæmpeøgle skal sælge Østsjællands dramatiske forhistorie under vandet

- Jeg har altid været en tingfinder og samler, og siden min interesse blev vakt for 24 år siden, er det blevet mere og mere interessant, fordi man sætter sig ind i det og læser om det, fortæller Peter Bennicke.

Artiklen fortsættes under billedet.

Geomuseum Faxe har via tænderne her identificeret, hvilken type mosasaur, fundet stammer fra. Der er tale om en såkaldt Plioplatecarpus.
Geomuseum Faxe har via tænderne her identificeret, hvilken type mosasaur, fundet stammer fra. Der er tale om en såkaldt Plioplatecarpus. Foto: Jesper Milán

På Geomuseum Faxe er der stor begejstring over fundet:

- I de 10 år jeg har været museumsinspektør her, er det her det største fund af en mosasaur, jeg har set fra Danmark. Hidtil har vi været glade for, at der blev fundet et par enkelte løse tænder om året, så sådan et fund, hvor der pludselig ligger mange knogler og tænder sammen er helt vildt, siger museumsinspektør Jesper Milàn.

Læs også
Museum jubler over særligt fund: Det viser et lille hverdagsdrama for 66 millioner år siden
Læs også
Museum jubler over særligt fund: Det viser et lille hverdagsdrama for 66 millioner år siden

Det er tale om et så sjældent og imponerende fund, at Danekræudvalget skal vurdere det på deres næste møde. Fundet vil kunne ses på Geomuseum Faxe fra 1. april sammen med en række andre fund, der er gjort i løbet af vinteren. 


Nyhedsoverblik