Om kort tid får Sjælland et nyt højeste punkt - tør du tage turen helt op?

Om mindre end en uge åbner tårnet ved Camp Adventure nær Rønnede. I ugerne op til har håndværkere og montører derfor arbejdet på højtryk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Håndværkere, montører og svejsere myldrer rundt på de mange etager i det spiralformede tårn, der står ved klatreparken Camp Adventure nær Rønnede. De har travlt med at montere brædder til gangbroen og skrue plader fast i lofterne.

Opførelsen af det 45 meter høje udsigtstårn i Danmarks største klatrepark er gået ind i sin sidste fase.

quote Selve byggeriet og arkitekturen på tårnet er jo ikonisk

Jens Risom, direktør for Gisselfeld Gods

Håndværkerne skal nå at være færdige inden lørdag den 30. marts, hvor tårnet åbner ved en officiel indvielse, og hvor cirka 250 gæster er inviteret. Dagen efter er åbner det for resten af offentligheden, hvor nysgerrige kan prøve at gå turen op og nyde udsigten over de sydsjællandske vidder.

TV ØST besøgte byggepladsen tilbage i midten af marts, hvor der var omkring tre uger til åbningsdagen.

Her skulle vejen op til toppen gøres færdig. Arbejdet styres af Christian Simonsgaard fra entreprenørfirmaet Stål & Design, der er byggeformand på pladsen, og sammen med kollegerne arbejder de hårdt på at nå i mål. 

- Det er super fedt, så kan man begynde at se en ende på det. For det har været syv rigtig hårde og lange måneder, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen.

Da man startede byggeriet af det kæmpe store tårn, var folkene fra Camp Adventure ikke i tvivl om, at tårnet skulle bygges omkring tre træer. Men den beslutning voldte entreprenøren en del problemer.

Klatreparken ligger ved Rønnede på det sydlige Sjælland, og når udsigtstårnet står færdigt, vil det være det højest tilgængelige punkt på øen med 135 meter over havets overflade.

På en dag med klart vejr og god sigtbarhed vil det være muligt at kunne se 25 kilometer ud over Sjælland.

Sidste del af rampe mangler

Christian Simonsgaard lægger sammen med sin kollega Patrick Hjulmand sidste hånd på den 650 meter lange rampe, der snor sig op igennem tårnet.

Det er her folk skal gå hele vejen fra bunden og op til toppen. Undervejs kan man komme helt tæt på trækronerne på tre træer. Tårnet er nemlig blevet bygget rundt om dem.

quote Mig og Patrick har været med fra starten. Det er os der har samlet hele tårnet

Christian Simonsgaard, byggeformand

Men inden man gå hele hele vejen op, skal en af de sidste stykker af rampen først monteres. Med en gennemsnitlig vægt på 2,5 tons svæver rampedelen i luften, mens kranen kontrolleret sænker den ned.

Arbejdet er besværligt for ingen af delene er ens, forklarer Christian Simonsgaard.

- Fordi alle 165 elementer er forskellige størrelser, vægt, dimensioner, så er vi nødt til at justere hver eneste rampe på plads med de her kæmpe store taljer, siger han.

Ariklen fortsætter under billedet.

Camp Adventure er en skov-klatrepark beliggende nær Rønnede i Gisselfeld Klosters skove på Sydøstsjælland.
Camp Adventure er en skov-klatrepark beliggende nær Rønnede i Gisselfeld Klosters skove på Sydøstsjælland.

Makkerparret taler hele tiden sammen med kranfører Thomas Thaulov fra TT Kranmobil, så der er styr på sikkerheden og samarbejdet.

- Vi er ved at finde det gode teamwork og finde ud af, når vi siger det, så skal han gøre sådan her og så videre, siger Christian Simonsgaard.

De to montører arbejder langt oppe over trækronerne, men højden rører dem ikke. De er nemlig spændt fast med sikkerhedsudstyr.

- Vi er oppe i 43 meter, så det er ved at være langt ned, siger Christian Simonsgaard.

De har begge været med lige siden byggeriets start.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Kristensen - TV ØST

- Mig og Patrick har været med fra starten. Det er os der har samlet hele tårnet fra den spæde star og så indtil nu, hvor vi mangler at sætte treelementer op så er vores arbejde færdigt, siger Christian Simonsgaard.

Første spadestik blev taget den 3. maj sidste år af blandt andre den daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen og Faxes borgmester Ole Vive. Og herfra er tårnet så ellers skudt i vejret.

Fik idéen i en tysk skov

Det var Jesper Mathiesen selv, som er direktør for klatreparken Camp Adventure, der fik idéen til at bygge tårnet.

Han har i dag svært ved at fatte, at de nu er gået ind i slutspurten.

- Det er sådan en lille smule uvirkeligt stadigvæk, for vi er jo ikke helt færdige, men vi begynder at kunne se enden på det, siger han.

quote Den 3. maj sidste år tog vi det første spadestik, så selvfølgelig er det her fantastisk

Jens Risom, direktør for Gisselfeld Gods

Tilbage i sommeren 2014 tog han en tur til Tyskland til Rügen, som for alvor satte skub i drømmen om et 45 meter højt tårn på dansk jord.

- Jeg fik inspiration fra et tårn, der var bygget I Tyskland. Så jeg kørte derned med mine to drenge og en kollega. Og da jeg ligesom så det, var jeg ret sikker på, at det var en fremragende idé, siger Jesper Mathiesen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jesper Mathiesen er direktør for Camp Adventure.
Jesper Mathiesen er direktør for Camp Adventure. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Det er Gisselfeld Kloster, der lægger jord til det store projekt i deres skove på Sydsjælland. Og i dag er Jens Risom, som er direktør for Gisselfeld Gods, meget begejstret for, at de nu er nået så langt.

- Jeg er enormt glad. Den 3. maj sidste år tog vi det første spadestik, så selvfølgelig er det her fantastisk, og om et øjeblik får de de sidste ramper på plads, og vi kan gå hele vejen op, siger han.

Vil tiltrække tusindvis af gæster

Både Jens Risom og Jesper Mathiesen har store forventninger til tårnets fremtid.

De forventer, at omkring 100.000 besøgende vil lægge vejen forbi klatreparken om året. Samtidig håber de på, at de mange turister også vil skabe vækst for andre aktører i området omkring tårnet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Med dets spektakulære form og de mange besøgende der forventes at komme, kan udsigtstårnet blive et ikon for hele Sydsjælland og styrke dansk turisme.
Med dets spektakulære form og de mange besøgende der forventes at komme, kan udsigtstårnet blive et ikon for hele Sydsjælland og styrke dansk turisme. Foto: EFFEKT Arkitekter / Camp Adventure

Det kan de se på erfaringerne, man gjort sig ved tårnet i Rügen i Tyskland.

- Der har det givet en vækst på 30 procent på overnatningsstederne og på restauranterne i en omkreds af op til 30 kilometer fra tårnet. Vi ved jo ikke, om det giver det samme her. Men det er helt klart, at de vil ikke få mindre belægning. Det vil helt klart stige, siger Jesper Mathiesen og tilføjer:

- Men det bliver en af de ting, som bliver spændende at følge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Med det nye udsigtstårn i Camp Adventure kan man komme helt tæt på naturen.
Med det nye udsigtstårn i Camp Adventure kan man komme helt tæt på naturen. Foto: EFFEKT Arkitekter / Camp Adventure

Og Jens Risom er enig.

- Det er spektakulært ganske enkelt. Ikke alene er det man ser deroppe fra spektakulært, men selve byggeriet og arkitekturen på tårnet er jo ikonisk. Det viser også den interesse, der har været fra hele verdenen, siger han.

Tårnet er tegnet af Effekt Arkitekter, og det har allerede inden sin åbning vundet flere priser.

Tårnet krympede undervejs

Siden Jesper Mathiesen fik idéen for knap 5 år siden, står tårnet nu sin fulde højde. Den er bygget op omkring tre sektioner af stålelementer, der hver måler 15 meter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Udvidelsen er finansieret via Camp Adventures ejergruppes egne midler og lån fra Vækstfonden og Nordea.
Udvidelsen er finansieret via Camp Adventures ejergruppes egne midler og lån fra Vækstfonden og Nordea. Foto: EFFEKT Arkitekter / Camp Adventure

Men at samle de mange tons tunge dele har ikke altid været lige nemt, forklarer Christian Simonsgaard.

- Vi har jo hele tårnet. Da vi begyndte at svejse det op, opstod problemerne. Metal kryber nemlig, når det bliver svejset sammen og varmet op. Så tårnet kryber en smule, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan kommer det 45 meter høje udsigtstårn til at se ud.
Sådan kommer det 45 meter høje udsigtstårn til at se ud. Foto: EFFEKT Arkitekter / Camp Adventure

Det gav især problemer i forhold til rampen, man skulle montere på indersiden af tårnet. Nogle af de 165 rampeelementer var nemlig for store, da de kom fra fabrikken.

- De var for store, men vi opdagede det tidligt i processen, så de har kunne nå at lave dem om, inden de blev transporteret her op. Så alle rampeelementerne passer, når vi sætter det op, siger han.

Udsigtstårnet bliver officielt indviet lørdag den 30. marts og åbnet for offentligheden søndag den 31. marts.


Nyhedsoverblik