Ministeren har talt: Ingen vindmøller ved Skovtårnet

Næstved Kommune får ikke lov til at opføre tre 150 meter høje vindmøller tæt ved Skovtårnet i Faxe Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre 150 meter høje vindmøller ved Sparresholm Gods skulle hjælpe på Næstved Kommunes klimaregnskab. Men planerne må nu endegyldigt skrinlægges af hensyn til naboen - Skovtårnet i Faxe Kommune, som har tiltrukket sig international opmærksmomhed og flere hundrede tusinde gæster. 

Det står klart, efter at erhvervsminister Simon Kollerup (S) har truffet afgørelse i sagen, som TV2 ØST omtalte for nylig. Afgørelsen betyder, at Næstved Kommune ikke kan opføre møllerne.

quote Oplevelsen var blevet forringet med flere hundrede procent

Jesper Mathiesen, direktør, Camp Adventure

- Skovtårnet må anses for en stor og vigtig attraktion i området, og man har mulighed for at se vidt omkring og få en oplevelse af landskabet oppefra. Opstilling af tre op til 150 meter høje vindmøller i omhandlede nærhed vil utvivlsomt kunne ses og påvirke oplevelsen, skriver ministeren i afgørelsen og fortsætter:

- Det kan ikke kan udelukkes, at vindmøllerne vil kunne medføre en negativ udvikling for Skovtårnets tiltrækning af besøgende fremadrettet – og dermed have en negativ betydning for udviklingen af turismen i Faxe Kommune, skriver erhvervsminister Simon Kollerup i afgørelsen.

Ministeren var 31. august selv på besøg på egnen, hvor han først oplevede udsigten fra tårnet og senere mødte ejeren af Sparresholm Gods for at høre om planerne.

Læs også
Planer om vindmøller ved Skovtårnet skaber splid: - Det bliver rigtig grimt
Læs også
Planer om vindmøller ved Skovtårnet skaber splid: - Det bliver rigtig grimt

Kommuner kunne ikke blive enige

Næstved Kommune offentliggjorde 6. juni 2018 et forslag til en lokalplan, der skulle tillade opførslen af de tre 150 meter høje vindmøller ved Sparresholm Gods tæt på grænsen til Faxe Kommune. 16. august 2018 gjorde Faxe Kommune indsigelse af hensyn til Skovtårnet, som ligger 1,6 kilometer fra de planlagte møller.

 GRAFIK: Her skal vindmøllerne placeres, hvis det bliver vedtaget:

 
  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

De to kommuner har siden været i dialog, men har ikke kunne nå til enighed. Derfor er sagen blevet indbragt for erhvervsministeren, der i dag har besluttet, at Næstved Kommunen ikke kan gå videre med planerne.

VIDEO: 14. september fortalte TV2 ØST om modstanden mod vindmølleplanerne:

 

Glæde hos Skovtårnet

I Camp Adventure, som ejer Skovtårnet, er der stor glæde ovenpå ministerens beslutning. 

- Nu er møllerne lagt ned, og det glæder vi os over. Vi har hænderne over hovedet, siger direktør Jesper Mathiesen til TV2 ØST.

Skovtårnet og Faxe Kommune har argumenteret for, at synet af de tre store vindmøller ville skæmme udsigten fra Skovtårnet og dermed forringe oplevelsen for de mange gæster, der kommer for at nyde udsigten over marker og skove.

- Oplevelsen var blevet forringet med flere hundrede procent. Det er der heldigvis også andre, der har kunnet se. Det er vi virkelig glade for, siger direktør Jesper Mathiesen.

Direktør i Camp Adventure Jesper Mathiesen glæder sig over, at vindmøllerne ikke bliver en realitet.
Direktør i Camp Adventure Jesper Mathiesen glæder sig over, at vindmøllerne ikke bliver en realitet.

Direktøren takker i den forbindelse Faxe Kommunes borgmester, Ole Vive (V), som kastede sig ind i kampen for at beskytte turismen og arbejdspladser i kommunen. Over for TV2 ØST understreger borgmesteren, at han og resten af kommunen gerne støtter vindmøller, men at man ikke turde risikere at gøre skade på Camp Adventure, som sidste år havde 350.000 gæster.

quote Det betyder meget for arbejdspladser i Faxe Kommune

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

- Hvis bare en fjerdedel af de besøgende fra Camp Adventure bliver væk, betyder det, at rigtig mange stillinger ryger. Det betyder meget for arbejdspladser i Faxe Kommune, siger Ole Vive (V) og fortsætter:

- Nu har vi endelig fået en reason to go, som man snakker om på turistsprog, og det er Camp Adventure. Så turde vi ikke løbe risikoen for, at det bliver udvandet ved, at man ikke har en storslået naturoplevelse, når man er i toppen af tårnet.

I Camp Adventure roser direktøren samtidig det lokale folketingsmedlem Tanja Larsson (S) fra Faxe Ladeplads, der har argumenteret for sagen på Christiansborg. Da Erhvervsministerens behandling af sagen er sidste instans, har Næstved Kommune ikke mulighed for at indbringe sagen andre steder.

- Der kommer aldrig nogensinde vindmøller, og det er vi rigtig lettede over, siger Jesper Mathiesen fra Camp Adventure.