Komtessens kamp for Gisselfeld fortsætter

Dramaet om retten til Gisselfeld Kloster på Sydsjælland vil ingen ende tage. Komtessen kæmper for at få smidt sin kusine for porten, så hun selv kan overtage klosteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Historien om komtesse Erica Danneskiold-Samsøes kamp for Gisselfeld Kloster minder nærmest om scenerne fra en Morten Korch film. Komtessen har i flere år kæmpet for at få smidt sin kusine for porten, så hun selv kan blive slotsfrue.

For to år siden besluttede Byretten i København ellers, at komtessen ikke kunne gøre krav på slottet – en dom som komtessen bestemt ikke ville finde sig i. Hun fortsætter kampen, der nu skal udkæmpes i Østre Landsret.

Tilbage i 2010 blev komtessens far grev Erik Danneskiold-Samsøe på dramatisk vis sat på gaden af politiet og Kongens foged. I mere end 10 år havde greven kæmpet for at beholde sit slot, men han blev ved dom erklæret uegnet til at styre det store gods, der med sine 4.000 hektar skov og landbrug er blandt de største i Danmark.

Stod ved faderens side

Da grev Erik blev smidt for porten, stod komtesse Erica Danneskiold-Samsøe ved hans side i. Hun bakkede op om sin far og hans ret til at beholde slottet. Det var ellers hende, der havde retten til slottet, men denne opgav hun i solidaritet med sin far. Hun mente nemlig, at hans afskedigelse var ulovlig, og det kæmpede hun for at bevise side om side med sin far.

Tilbuddet gik derfor videre til kusinen, Helene Danneskiold-Samsøe, der ikke tøvede med at takke ja til det prestigefyldte job. Kusinen har ellers ikke nogen adelstitel. Siden 2010 har hun boet på Gisselfeld Slot sammen med sin datter.

Det helt store spørgsmål er nu om et nej altid er et nej. Det mener komtessen nemlig ikke. Hun mener ikke, at det var et bindende afslag hun gav. Hun mener, at hun stadig har retten til slotsnøglen.

Byrådsdommeren mente ikke, komtessen havde en sag. Tilbage i 2014 blev komtessen og grev Erik dømt til at betale sagens omkostninger på knap 350.000 kroner. Nu har komtessen oprustet; hun har siden sidste dom fundet en ny advokat, der skal hjælpe hende med at genvinde ”tronen”.

Der er nu afsat to dage til at afgøres komtessen sag. For er et nej et evigt nej?