Kommuner taber kassen på valutaspekulation

Spekulation i schweizerfranc får gælden til at vokse i Faxe. Også Odsherred er hårdt ramt af valutaspekulationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Flere danske kommuner har optaget millionlån i schweizerfranc, og det giver nu store smæk på udgiftssiden, skriver dagbladet Børsen.

Den schweiziske valuta befinder sig i øjeblikket på det højeste niveau over for kronen i mere end 40 år, og det gør ondt på udgiftssiden i  bl.a. Faxe kommune, der har lån på  80 mio. kr. i schweizerfranc.

I Faxe Kommune har man valgt at lægge en tredjedel af den 80 mio. kr. store gæld tilbage til lån i danske kroner, hvilket har medført markant højere renter.

En styrket schweizerfranc har fået gælden til at vokse med flere millioner på få måneder, men fagdirektør i Faxe Kommune, Henrik Græsdal, forsvarer dog beslutningen om at optage de store lån i den schweiziske valuta.

- Beslutningen hang sammen med, at schweizerfranc var en attraktiv valuta at låne i, fordi renteniveauet lå betydeligt under renteniveauet i danske kroner, siger Henrik Græsdal.

De 80 mio. kr., som Faxe Kommune har lånt, svarer til 23 pct. af kommunens samlede lån.

Også Odsherred Kommune har taget schweizerfranc-lån. Det drejer sig om lån for 47 mio. kr., svarende til 17 pct. af kommunens samlede lån. Her er kursen og dermed gælden steget 4 pct., siden lånene blev optaget i slutningen af april.