Køreskoler hårdt presset: Vi har ingen indtægt

Køreskoler er en af de brancher, der er hårdt presset af coronakrisen. Ren Trafik i Haslev har mistet 40 procent af sin omsætning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bilerne står på lige række ned ad Jernbanegade i Haslev. Det samme gør de syv motorcykler i det nærtliggende skur. Det er en hel måned siden, at køreskoleeleverne sidst brugte køretøjerne, og det kan ses.

- De står bare her. Det er helt skørt. De skal ud og køre. Det er det, jeg har købt dem til. Hvis der er spindelvæv på, så ved man, den er helt gal, siger Janus Vorm, der er kørelærer og indehaver af køreskolen Ren Trafik i Haslev.

Normalt ville mindst 25 elever have taget et motorcykelkørekort på denne tid af året, men det må altså vente.

- På det her tidspunkt havde jeg givet 25 kørekort sidste år, og i år har jeg givet nul. Det er en meget stor forskel, siger Janus Vorm.

 
  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Økonomiske udfordringer

Hos Ren Trafik i Haslev er alle hold sat på pause. Hverken teoriundervisning, køretimer eller kørelæreuddannelsen er i gang, og det har altså store økonomiske konsekvenser. Ifølge Janus Vorm ser det ud til, at hvis køreskolen holder lukket til den 10. maj, vil han miste 40 procent af sin årlige omsætning.

quote Der er ingen indtægt, og det er nu det er højsæson for trailer- og motorcykelkørekort

Janus Vorm, kørelærer og indehaver af køreskolen Ren Trafik i Haslev

- Det er rigtig kritisk. Der er ingen indtægt, og det er nu det er højsæson for trailer- og motorcykelkørekort. Det er det, vi går glip af.

Næstved Storcenter
Læs også
Rapport viser et dansk erhvervsliv under gulvbrædderne
Næstved Storcenter
Læs også
Rapport viser et dansk erhvervsliv under gulvbrædderne

Én ting er de økonomiske udfordringer for virksomheden, den anden er udfordringerne for eleverne. Janus Vorm frygter nemlig, at når skolen må begynde igen, vil der blive en enorm ventetid på køreprøver.

- Når der er så mange elever, der skal igennem på en gang, vil der højest sandsynligt komme et flaskehalsproblem, hvor mange venter på prøver. Vi risikerer, at elever skal tage ekstra køretimer, som vi har oplevet tidligere, for at vedligeholde deres kørsel indtil de kan komme op til en prøve.

I øjeblikket står teorilokalerne tomme i køreskolerne.
I øjeblikket står teorilokalerne tomme i køreskolerne. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Udfordring for eleverne

Netop det problem frygter 22-årige Nadine Amhøj fra Haslev. Hun vil på sigt gerne uddanne sig til sosu-assistent og har derfor brug for et kørekort, men det ser nu ud til at blive udsat.

quote Jeg var jo kommet over halvvejs i forløbet, så jeg synes, det var rigtig surt, at det skulle blive afbrudt

Nadine Amhøj, 22 år

- Jeg var jo kommet over halvvejs i forløbet, så jeg synes, det var rigtig surt, at det skulle blive afbrudt. Jeg føler, jeg bliver rusten, inden jeg kommer ud at køre igen. Jeg frygter, det ender med, jeg skal have ekstra køretimer, som ellers kunne være undgået, siger Nadine Amhøj.

Det er bestemt også en risiko, mener Janus Vorm, der mest af alt gerne vil have sine elever tilbage.

- Det jeg savner allermest er følelsen, når man har givet et kørekort, og så går over og giver dem et kram og er deres helt for en dag.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Rigspolitiet på, hvor mange teori- og køreprøver, der er rykket til efter coronakrisen.


Nyhedsoverblik